Homepage  / Ultimul număr

Poporul de dincolo de gratii

Poporul de dincolo de gratii

de Redactia Tvmania

Atunci cand vedem un puscarias la televizor, primul lucru la care ne gandim este fapta pentru care a fost condamnat. "Poporu' zice", seria de reportaje realizate de jurnalistul-detinut Radu Muntean, ne propune un exercitiu de empatie si de eliberare de prejudecati.

Reportajele despre lumea inchisorii realizate de „insiderul” Radu Muntean pentru postul Analog TV din Timisoara s-ar fi bucurat in continuare doar de o faima locala, probabil, daca jurnalistul-detinut nu ar fi primit in aceasta primavara distinctia „Reporter european” din partea Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. Premiul a atras atentia televiziunii publice, astfel ca, de la inceputul lunii iulie, TVR 1 transmite in fiecare miercuri seara „Poporu’ zice”, prima emisiune de la noi realizata intr-un penitenciar si dedicata vietii obisnuite a oamenilor care isi platesc greselile cu ani grei de puscarie.
Universul penitenciar nu este cu mult mai urat sau mai suburban decat lumea in care traim noi, cei de afara. Cei care ne vorbesc de la microfonul lui Radu Muntean isi dezvaluie sperantele, temerile, valorile si defectele si ne fac sa ne simtim vulnerabili; vulnerabili, pentru ca ne gandim cum ar fi daca am ajunge in situatia lor si, mai ales, pentru ca ne dam seama cat de usor este sa o iei pe drumul gresit. Mai mult, vedem o acolo o Romanie in oglinda, un minipopor cu aceleasi calitati si aceleasi hibe ca si poporul mare din libertate.

„Creierul” emisiunii
Flavius Baican, jurnalist la Analog TV, este cel care a venit vara trecuta cu ideea emisiunii. In mod paradoxal, nu din partea conducerii inchisorii sau a detinutilor a intampinat dificultati, ci din partea celor de afara, care i-au dat tot felul de sfaturi si indicatii despre cum ar trebui sa arate reportajele si ce teme ar trebui sa abordeze, sfaturi pe care nu le-a urmat si bine a facut.

Miercuri, 21.15, TVR 1 – „Poporu’ zice”

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te