Homepage  / Articole

Ray Mears aduce luxul în sălbăticie

Ray Mears aduce luxul în sălbăticie

de Redactia Tvmania

Ray Mears nu s-a mulţumit doar cu apariţiile la tv şi a publicat 13 cărţi, însă nici una n-a fost publicată încă în limba română.

Ray Mears nu s-a mulţumit doar cu apariţiile la tv şi a publicat 13 cărţi, însă nici una n-a fost publicată încă în limba română.

Documentarele lui Ray Mears au inspirat oamenii să iasă din casă şi să trăiască, fie şi pentru câteva nopţi, în mijlocul naturii. Prezentatorul britanic revine, astăzi (6 iulie), de la ora 21.00, la Discovery Channel, cu seria „Tehnici de supravieţuire cu Ray Mears”, pe parcursul căreia deprinde şi pune în practica metodele străvechi din ţări ca Namibia şi Indonezia.

.

Nu o să-l vedeţi pe Ray Mears agitându-se ca Bear Grylls, spărgând seminţe cu leii ca Dave Salmoni sau filmându-şi singur emisiunea ca Les Stroud. Englezul de 46 de ani este cunoscut pentru stilul său detaşat, programele lui sunt înţesate cu poveşti despre indigenii ale căror tehnici le pune în practică, iar muzica de pe fundal este numai bună pentru a relaxa audienţa.

Prin emisiunile sale, Ray Mears demonstrează că indigenii deţineau cunoştinţele necesare pentru a se descurca în medii considerate de mulţi neprimitoare şi că natura ne oferă toate resursele de care avem nevoie.

Seria „Tehnici de supravieţuire cu Ray Mears” îl poartă pe expertul în supravieţuire prin Namibia. Acesta află cum e viaţa pe timp de seceta în zona Kalahari şi învaţă meşteşugul confecţionării săgeţilor cu vârf otrăvit şi arta de a da de urma antilopelor.

Ajuns în Indonezia, Ray Mears dă de urma băştinaşilor Nuaulu, care trăiesc în junglă şi îl învaţă cum să folosească bambusul pentru a prinde peşte şi a-şi prepara mâncarea.

.

Natura îi este casă

În spatele camerelor Ray Mears este un profesor dedicat.

Aventurile lui Ray Mears în natură au început pe când acesta era foarte tânăr şi nu s-au încheiat de atunci. Născut şi crescut în sudul Angliei, prezentatorul a descoperit de la o vârstă fragedă o abundenţă de viaţă sălbatică în jurul locuinţei sale.

Când era mic, se distra luând urma vulpilor şi vroia să doarmă doar în pădure. Nu avea banii necesari pentru a-şi cumpăra un echipament complet de camping, aşa că îşi făcea adăposturile din ce găsea prin împrejurimi.

Ray Mears a înfiinţat Woodlore, compania sa de bushcraft (n.r. – termenul englez folosit pentru denumirea aptitudinilor de supravieţuire pe termen lung), la vârsta de 19 ani şi încă ţine cursuri atunci când filmările nu-l poartă departe de casă.

Pe tot parcursul vieţii, a călătorit în diferite zone ale lumii pentru a învăţa noi tehnici de la indigeni, ceea ce s-a transformat într-o profesie. Entuziasmul său pentru natură, combinat cu cunoştiinţele vaste de supravieţuire şi cele referitoare la plantele şi materialele găsite în aer liber, l-au transformat într-o figură populară în Marea Britanie, iar faima internaţională a urmat la scurt timp.

Nu este singur în sălbăticie

Ray MEars are propria marca de cuţite de vânătoare

Ray Mears are propria marca de cuţite de vânătoare

Ray Mears a cunoscut-o pe partenera sa, Rachel, în 1992, când ea a participat la un curs de supravieţuire de cinci zile. S-au căsătorit în 2005, dar Rachel a murit un an mai târziu, la vârsta de 50 de ani, ca urmare a cancerului la sân care nu-i dădea pace.

„Ea este mereu în mintea mea, chiar şi în cele mai izolate locuri. Rachel este inspiraţia mea, chiar şi acum. Am trăit împreună, am lucrat împreună. Eram una şi aceeaşi persoană”, spunea Ray Mears despre fosta lui nevastă.

Prezentatorul a văzut moartea cu ochii în 2005, când era transportat, alături de echipa sa de filmare, cu elicopterul prin statul american Wyoming. Aparatul de zbor s-a prăbuşit ca urmare a unei manevre prea bruşte şi s-a rostogolit de câteva ori până când s-a oprit.

Ocupanţii elicopterului s-au speriat în momentul în care rezervorul s-a spart şi au fost împroşcaţi cu combustibil, însă nu a izbucnit nici un incendiu. Ray Mears nu numai că a scăpat nevătămat, dar a reuşit să iasă din elicopterul contorsionat ca să-şi asiste colegii, oferindu-le primul ajutor celor grav răniţi.

.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton