Homepage  / Ultimul număr

Rock nemuritor

Rock nemuritor

de Redactia Tvmania

Trei decenii de activitate nu reprezinta o caracteristica cu care se pot lauda multe formatii, iar Iris celebreaza aceasta cifra pe 5 octombrie 2007, printr-un concert aniversar.

Iris este una dintre cele mai longevive si iubite formatii rock din Romania si sunt cateva generatii care se simt legate de acest nume cu rezonanta. Trupa a fost intemeiata in 1976 de Nutu Olteanu, Emil Brando, Nelu Dumitrescu si, chiar daca componenta a suferit numeroase schimbari, cea mai cunoscuta formula ii contine pe Cristian Minculescu, in postura de solist, si pe chitaristii Nutu Olteanu si Adrian Ilie. Din 1986 membrii formatiei Iris sunt Valter Popa (chitara), Nelu Dumitrescu (baterie), Boro Borobeica (bass), Relu Marin (clape) – invitat constant – si, bineinteles, Cristi Minculescu, responsabil cu partea vocala.
Albumul „Iris” lansat in 1984 este considerat de anumiti specialisti drept primul album de heavy-metal aparut la noi si unul din cele mai izbutite produse ale trupei. Au urmat „Iris II” si „Iris III-Nu te opri!”, iar in anul 1988 grupul a primit eticheta de „adversar” al regimului comunist pentru faptul ca reprezenta un exemplu negativ pentru tineri. Dupa revolutie, trupa si-a reluat in forta activitatea muzicala, iar in 1996 a semnat un contract pe 6 ani cu casa de discuri Zone Records. Pentru discul „Iris Athenaeum” (2000) s-a colaborat cu o filarmonica, astfel ca melodiile au fost un melanj interesant de rock si muzica clasica, iar pentru „Matase alba” (2002), ce a coincis cu aniversarea a 25 de ani pentru Iris, s-a pregatit o alta surpriza speciala. Este vorba de o colaborare cu Mick Box si Bernie Shaw – membrii celebrei trupe Uriah Heep – pentru melodia „Lady in Black” in doua versiuni, romana si engleza. In urmatorul an am avut parte de „I.R.I.S.4 Motion” – un album cvadruplu ce a inclus si piese solo ale membrilor trupei si ce a fost promovat printr-un turneu national. Initialele erau legate de fiecare membru Iris si anume – Boro: Inovator, Valter: Realist, Nelu: Invingator, Cristi: Sentimental. „Iris Maxima” a fost introdus pe piata printr-un concert de exceptie la Sala Polivalenta. Pe 5 octombrie 2007 formatia va sustine un concert aniversar, „Iris 30 de ani: Cei ce vor fi”, la Aeroportul Baneasa, incepand cu ora 19.30.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te