Homepage  / Ultimul număr

Romanii, experti in drame

Romanii, experti in drame

de Redactia Tvmania

124 de miliarde de lei. Nu e reportul la Loto, ci suma acordata anul acesta de Consiliul National al Cinematografiei din Romania unui total de 23 de pelicule. Printre ele, se afla si unul care face din Monica Barladeanu vedeta de cinema.

E vorba despre 12 filme de lung metraj, plus alte 11 de scurt metraj. Evident ca majoritatea banilor a luat drumul lung metrajelor, acolo unde bataia e si mai mare. Despre conflictele dintre asa numitii regizori „batrani” si cei „tineri” am auzit cu totii. Stiti povestea, primii primesc mai multi bani, pentru proiecte lipsite de valoare, care plutesc pierdute tristetea anilor de neagra amintire… Ei bine, fericit sau nu, ramane sa vedem, in 2004 numarul regizorilor tineri care au fost pusi la lucru este in crestere. La prima vedere, fara ca amanuntele sa fie prea numeroase, intrucat numeroase filme se afla in preproductie, nu pare ca sangele tanar sa dea pe-afara de prospetime! Drame existentiale, psihologice, saracie, pe alocuri filme politiste, cam asta este ce ne ofera proiectele castigatoare la CNC. E adevarat, insa, ca, pentru variatie, de data aceasta s-au acordat finante si unor desene animate. Poate se naste o noua Mihaela, desi unul dintre proiecte are un nume cam lugubru: „Povara umbrei”. Pentru ce fel de copii e el facut, e greu de spus.
Chiar daca cei care au plecat cu bani – vorba vine – sunt altii, adica regizori mai „noi”, s-ar putea ca schimbarile sa nu fie prea mari. Speram doar sa nu mai avem parte de inca o „Dulce sauna a mortii” sau de un „Ambasador, caut patrie”, caci nu credem ca mai rezistam!
Oricum, toti cei care obtin fonduri de la CNC sunt obligati sa lanseze peliculele acceptate in termen de un an de la data incherii contactului de finantare.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton