Una dintre cele mai insolite povești intrate recent pe Netflix, „Pasiune în orașul înghețat” / „Serebryanye konki” (2020) ocupă deja un loc special în preferințele spectatorilor români. O poveste aparte și plină de imaginație plasată exact la trecerea în anul 1900, filmul rusesc semnat de Michael Lockshin vorbește despre cutezanță, despre prejudecăți și împărțiri sociale, despre discriminări, dar și despre curajul de-a le învinge pe toate în numele iubirii.
În pragul secolului al XX-lea, chiar în anul 1900, Matvei (Fedor Fedotov) și Alisa (Sonia Priss), doi tineri din Sankt Petersburg cum nu se poate mai diferiți, trăiesc o poveste extraordinară. În ciuda tuturor obstacolelor, destinele lor se împletesc cu o forță în stare să doboare aranjamente familiale, prejudecăți paterne și aparentul contratimp permanent în care se găsesc eroii.
Frumoasa Alisa este fiica unui nobil sever și demodat, care crede că femeilor ar trebui să li se interzică emanciparea chiar și cu biciul dacă e nevoie. Tânăra vrea însă să studieze chimia la universitate, să devină o femeie puternică, pe propriile picioare și să-și lege destinul de cel pe care îl iubește cu adevărat.
Modestul Matvei e un tânăr sărac, dar cu inimă mare, foarte talentat la patinaj. Pentru a putea plăti tratamentul tatălui său bolnav de tuberculoză, el e pe cale să se alăture unei găști de tineri turbulenți și iuți de mână, care fură de la „bogătașii uzurpatori”, alunecând cu viteză pe patine, înainte ca poliția să poată pune mâna pe ei.
Acesta este însă doar începutul acestei povești speciale, în care aventura, dragostea, umorul și emoția se împletesc într-un stil alert și care stârnește curiozitatea privitorului.
Romanul unei aventuri pe gheață
Cea mai ingenioasă parte a poveștii vine chiar din faptul că ea are loc pe patine, pe râurile și canalele înghețate din Sankt Petersburg. Acolo, gașca îndrăzneață condusă de abilul și carismaticul Alex (Iuri Borisov) se mișcă rapid și se face nevăzută după ce subtilizează ceasurile de aur, portofelele și orice bun de preț al burghezilor care fac cumpărături la târgul din oraș.
Concediat din slujba de curier în care făcea tot posibilul să zboare pe patine de la o livrare la alta, Matvei ajunge să fie cooptat de cei cinci băieți care fură nu doar pentru a supraviețui, ci pentru a-i sfida pe nesuferiții burghezi.
Chiar dacă trimiterile la revoltele sociale care încă nu izbucniseră în Rusia sunt cam forțate, povestea de dragoste inspirată deopotrivă de „Romeo și Julieta” și de romanul „Patinele de argint” /„Hans Brinker or the Silver Skates”, un bestseller scris de americanca Mary Mapes Dodge în 1865 (foarte inspirat adaptat pentru ecran de scenaristul Roman Kantor) compensează totul prin emoție și prospețime.
Love Story într-o lume feerică
Întâlnirea plină de sensibilitate dintre Matvei și Alisa, râurile și canalele înghețate ale orașului, balurile pe patine, evenimentele orașului și felinarele care îmbracă totul într-o lumină romantică dau filmului o savoare deosebită.
Distribuția carismatică și umorul se adaugă acestei povești decorative filmate în Leningradul de azi din ianuarie până în mai 2019. „Pasiune în orașul înghețat” a fost prezentat în deschiderea Festivalului Internațional de Film de la Moscova, unde a avut premiera pe 1 octombrie 2020.
Pelicula a avut și o lansare limitată în cinematografe (din cauza pandemiei COVID-19), premiera fiind programată pentru 10 decembrie 2020. Filmul a strâns peste 100 de milioane de ruble în weekendul de deschidere și a avut încasări totale de peste 6,5 milioane de dolari, dar a avut și un buget impresionant, de 500 de milioane de ruble, care s-a reflectat din plin în crearea atmosferei feerice și a multiplelor efecte speciale ale filmului.