Homepage  / Articole

Şase filme de urmărit la Cannes 2010

Şase filme de urmărit la Cannes 2010

de Redactia Tvmania

Între 12 şi 23 mai, sudul Franţei va fi invadat de mii de actori, regizori şi producători, toţi dornici să păşească pe covorul roşu al Festivalului de la Cannes. Dintre filmele care concurează pentru un premiu, staţi cu ochii pe cele de mai jos!

Russell Crowe şi Cate Blanchett

PE COVORUL ROŞU. Russell Crowe şi Cate Blanchett îşi vor promova pelicula „Robin Hood”, care va deschide Festivalul de la Cannes din acest an.

Anul acesta, Cannes-ul nu va avea, probabil, la fel de multe vedete ca în trecut. Russell Crowe şi Cate Blanchett vor fi acolo pentru lansarea peliculei „Robin Hood” (dar regizorul Ridley Scott nu va fi prezent la premieră din cauza faptului că se reface greu după o operaţie de înlocuire a rotulei), Oliver Stone va veni cu „Wall Street: Money Never Sleeps” (poate şi Michael Douglas va da o tură pe Croazetă), dar cam atât. Nu se ştie ce planuri au Angelina Jolie şi Brad Pitt, preferaţii presei în ultimii trei ani, mai ales că pelicula în care juca acesta – „The Tree of Life”, de Terrence Mallick – nu a intrat în competiţie nici în acest an.

În schimb, atenţia cade pe filmele selecţionate: nu sunt pline de nume mari, dar promit delectări cinematografice. Dintre toate peliculele care intră în concurs, şase ne-au atras atenţia.

Cu potenţial

Carlos” este un film de televiziune de cinci ore, regizat de Olivier Assayas, avându-l drept subiect pe teroristul venezuelean Ilich Ramirez Sanchez, a.k.a. Carlos Şacalul. Acum câteva luni, pelicula crea un mic scandal, după ce Sanchez – care este încarcerat din 1997 – a încercat să dea în judecată compania care a produs pelicula, susţinând că aceasta îi va strica „imaginea biografică”.

Utomlyonnye solntsem

PARTEA A DOUA. „Utomlyonnye solntsem 2” („Istoviţi de soare 2”), regizat de Nikita Mikhalkov, continuă povestea din „Soare înşelător” (1994).

Partea a doua a unui film din 1994 (care a fost laureat de juriul de la Cannes şi a cules şi un Oscar pentru film străin), „Utomlyonnye solntsem 2” („Istoviţi de soare 2”), regizat de Nikita Mikhalkov, este cel mai scumpă peliculă rusească din istorie (bugetul a atins suma de 55 de milioane de dolari). Scenariul continuă povestea colonelului Sergei Kotov (Nikita Mikhalkov), în 1941: crezut mort de autorităţi, acesta se înrolează voluntar, pierzându-şi speranţa că-şi va mai revedea vreodată soţia şi fiica dispărute în lagărele de muncă.

„Copie conforme”, de Abbas Kiarostami, o are pe Juliette Binoche în rolul lui Ellen, deţinătoarea unei galerii de artă, care cunoaşte un scriitor britanic (William Shinell) la o conferinţă şi pleacă într-o escapadă romantică alături de el. Alejandro González Iñárritu aduce „Biutiful”, cu Javier Bardem în rolul principal, cel al unui poliţist care se confruntă cu un prieten din copilărie care se scaldă în ilegalităţi. „Socialism”, al lui Jean-Luc Godard, este un mister aproape total: şase trailere totalizând 17 minute au apărut online, dar despre povestea în sine nu se ştie nimic (doar că are loc şi pe un vas de croazieră).

România, puternic reprezentată

La festivalul din acest an, ţara noastră va avea propriul stand la „Marché du film” („Piaţa de film”), o petrecere pe Croazetă (pe 14 mai, pe Plaja Rado), trei pelicule în concurs (în secţiunea „Un certain regard” şi în „Quinzaine des réalisateurs”) şi alte câteva în afara acestuia. În total, 60 de români vor merge la Cannes: actori, regizori, producători, distribuitori şi jurnalişti.

Cristi Puiu

POATE SĂ ŞI JOACE. Drama „Aurora”, care concurează la Cannes în secţiunea „Un certain regard”, marchează debutul actoricesc al lui Cristi Puiu.

Joi (13 mai) va fi vizionat „Marţi, după Crăciun” (de Radu Muntean), un film care spune povestea lui Paul (Mimi Brănescu), un bărbat care se vede nevoit să aleagă între soţie (Mirela Oprişor) şi amantă (Maria Popistaşu). O zi mai târziu va fi prezentat „Aurora” (cu şi de Cristi Puiu):

Un bărbat divorţat de curând încearcă să pună capăt angoasei şi instabilităţii din viaţa sa, însă, ajunge să ucidă. Filmul lui Cristi Puiu este unul realizat în familie: unul dintre producători este soţia sa, Anca, iar din distribuţie fac parte atât fiica sa Ileana, cât şi fratele său, Iulian Puiu. Pe 21 mai, în secţiunea „Quinzaine des réalisateurs”, va rula şi scurtmetrajul „Căutare”, regizat de antropologul Ionuţ Piţurescu şi care are drept subiect călătoria prin Transilvania a unei căruţe cu coviltir.

În afara competiţiei va fi proiectat documentarul de trei ore „Autobiografia lui Ceauşescu”, de Andrei Ujică, realizat cu ajutorul imaginilor de arhivă. Iar în cadrul „Short Film Corner” (secţiune care prezintă scurtmetraje din întreaga lume), România va fi reprezentată de şase producţii: „Trupul de coarde” (de Dinu Mărgărit), „Zece” (primul film regizat de actorul Dorian Boguţă),  „Magda” (de Adriana Pendiuc), „Clopotul”, (de Sabin Dorohoi), „Ploaie în deşert” (în regia Ilincăi Neagu) şi animaţia „Vive la crise!” (regizată de Alexei Gubenco).

.

Citeşte şi :

Russell Crowe îl face pe Robin Hood pe marile ecrane şi Filme româneşti care au făcut istorie

.

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton