Homepage  / Ultimul număr

Scurta istorie a incasilor

Scurta istorie a incasilor

de Redactia Tvmania

Imperiul incas a avut o viata scurta, dar intensa. Intre 1200 si 1535, anul in care a fost cucerit de spanioli, s-a extins pe aproape toata coasta vestica a Americii de Sud.

Totul a pornit de la un trib din sud-estul Perului de azi, in jurul anului 1200. Sub conducerea lui Manco Capac, s-a format orasul-stat Cuzco. Le-au trebuit insa aproape doua secole si jumatate pentru a porni in marea lor campanie de expansiune. Incepand cu 1438, marele lider Pachacuti si, apoi, fiul sau, au adus sub control incas mare parte din teritoriile actuale ale Perului si Ecuadorului, folosindu-se atat de mijloace militare brutale, cat si de tactici diplomatice. Denumit Tahuatinsuyu si impartit in patru regiuni autonome, imperiul s-a extins in urmatorul secol pana aproape de extremitatile Americii de Sud.

Constructori perfectionisti
Realizarile arhitectonice ale incasilor provoaca aceeasi uimire si admiratie ca si piramidele egiptene. Nu este un mit: placile de piatra din marile lor temple sunt fixate – fara mortar – atat de bine, incat intre ele nu incape nici macar lama unui cutit. Trebuie spus totusi ca aceste demonstratii de virtuozitate tehnica au fost rezervate numai marilor constructii ale imperiului, concentrate in special in regiunea Cuzco, in locuri ca Machu Pichu sau Ollantaytambo. In asezarile obisnuite ale incasilor predominau locuintele de chirpici si acoperisurile de paie.

Miercuri, 17.50 – Discovery Travel: „Pana la capatul Pamantului: Orasul pierdut al aurului”

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te