Homepage  / Vedete / Vedete româneşti

Șerban Pavlu despre „Câinele japonez”, peliculă difuzată diseară în premieră la TV1000

Șerban Pavlu despre „Câinele japonez”, peliculă difuzată diseară în premieră la TV1000

de Redactia Tvmania

Pelicula „Câinele japonez” în regia lui Tudor Cristian Jurgiu, după un scenariu scris de Iona Antoci, Gabriel Gheorghe și Tudor Cristian Jurgiu al cărei producător este Tudor Giurgiu va fi difuzată astăzi de TV1000, de la ora 22.00. 

Avându-i în rolurile principale  pe Victor Rebengiuc și Șerban Pavlu și filmat în satele Plopşoru, Frătești și Vieru, din Giurgiu, „Câinele japonez” esteo poveste duioasă despre pierdere, speranță și regăsire, ce conectează România cu Japonia, și o relație complicată tată-fiu. Bătrânul Costache Moldu (Victor Rebengiuc), rămas văduv, își pierde gospodăria și casa în urma viiturilor ce i-au lovit satul. Ticu (Șerban Pavlu), fiul său pe care nu l-a mai văzut de douăzeci de ani, revine din Japonia împreună cu familia – nevasta și fiul de șapte ani. În cele câteva zile de vizită, relația stingheră dintre cei doi se transformă, se îmblânzește, eliberată de resentimentele adunate. 

Victor Rebengiuc despre personajul său, pentru aarc.ro

„Costache nu este morocănos, este preocupat. A rămas fără nimica, încearcă să mai salveze ce mai găsește printre ruinele fostei lui case… Are probleme. Ce să facă? Să înceapă să țină discursuri?! Nici n-are cu cine vorbi. (…) E un om tare, un om puternic, ce încearcă să își depășească condiția. Dacă n-are ce să spună, tace”. 

 

Șerban Pavlu – interviu pentru TV1000

TV1000. Ticu este un personaj neconturat și nu știm multe despre el. Cum e Ticu? 

Sunt părți ale filmului ascunse, lăsate la latitudinea spectatorului. E un scenariu ce nu dă prea multe informații despre personaje. Le citești printre rânduri. Ca în viață. De multe ori, despre oameni aflăm doar frânturi, le recompunem în capul nostru. O persoană nu ni se dezvăluie în totalitate, istoria sa e cumva niciodată complet dezvăluită. Ticu e mai degrabă o proiecție a tatălui. Ticu e lăsat voit neconturat, el este ceea ce vede Costache. Eu nu m-am gândit că acest tip de personaj ar fi avut un plan bine stabilit de ajunge în Japonia. El a ajuns acolo, e un dezrădăcinat. Nu a plecat din pasiune pentru cultura japoneză. 

Din ce compui un astfel de personaj atunci când pornești a-l interpreta? 

Apelezi la imaginație, îi creezi o istorie. A existat un conflict… vezi ce a lăsat în urmă, ce experiențe a avut… Mă gândesc la lucrurile astea mici, și încerc să le fac umane. Poate exista o asemănare cu Moromeții. Eu sunt bucureștean, foarte apropiat de părinți. Totuși, există o distanțare firească. Chiar și așa, îmi încolțesc în minte aceste idei – că îi voi pierde, și din asta extrag. Mulți oameni de la sat pleacă în țări latine. Eu mă gândesc la aceștia, își lasă familia, pentru a pleca într-o țară care apreciază foarte mult viața de familie. E o ironie. Lucrul ăsta în spațiul nordic este mult schimbat.

Relația dintre Costache și Ticu este stingheră, sunt multe lucruri nespuse între ei. Dintre Rebengiuc și Pavlu cum este? 

Este una foarte caldă, ținem legătura, mai ales in perioada asta. Și cu doamna Mihuț am o legătura bună, ea reprezintă tinerețea mea in teatru. Dumnealui a fost rectorul facultății, mă leagă multe de dânsul. E foarte important în viața mea, el a fost unul dintre modelele mele în teatru. Când am terminat, am dat concurs la teatrul Bulandra, am intrat. Dumnealui era directorul teatrului. 

Asta a ajutat la relația dintre Costache și Ticu. Un actor de felul lui poate intimida, dar a fost o muncă de echipă. Pentru că a trecut foarte multă vreme de când ne cunoaștem, îmi dă sfaturi. La el e un semn de încredere, nu ar sta să își piardă timpul. 

Eu am fost în relația de tată-fiu cu domnul Rebengiuc de mai multe ori, prima oară în Moartea unui comis voiajor. Am jucat prima oară cu el când m-am angajat la teatru, în Trandafirii roșii, a fost ca a doua facultate, m-a influențat enorm. L-am urmărit foarte mult în facultate. M- a impresionat jocul lui, ești determinat de astfel de relații.

Japonia este atât de îndepărtată de ruralul României, încât pare imposibil de închipuit, nerealist, că acolo este viitorul lui Costache. Este Japonia viitorul? Pentru ei? 

Este un spațiu imposibil de recuperat între ei, Japonia nu e doar o poantă. E o șansă pe care Costache o dă, finalul pe mine m-a emoționat, dar eu nu cred în recuperarea relației lor, e o încercare, nu un final. 

În film, sunt două paliere, unul general, și altul al migrației tinerilor. Satul este casa. Japonia e foarte îndepărtată, cea mai îndepărtată, sugerează distanțarea într-o altă cultură. Germania, de exemplu, ar fi fost mai accesibilă pentru noi. Nu că ar fi vorbit Costache germană. Dar Japonia este o barieră de netrecut, ce se ridică atât cât să treacă Ticu pe sub ea.

O a treia metaforă este între fiu și nepot. Un vârstnic de la sat se raportează la nepot ca la o ființă de pe alta planetă.

Sunt scene în care camera este doar o prezență discretă, jocul este între actori, iar vorbele nu ajung până la noi, așa cum e scena în noapte, la izvor, ori cea în căruță. Despre ce vorbeați? Replici concrete, dinainte stabilite, ori inventate pe loc? 

S-a dorit această pudoare a camerei, intimitatea relației. Faceți-vă că vorbiți, dar e datoria actorului să facă credibilă scena. Asta e menirea lui. Domnul Rebengiuc e destul de scrupulos la scenele astea. E foarte complicat sa faci credibile chestiile astea mici. Eu m-am simțit destul de liber în construcția lui Ticu, e mai complicat să duci la bun sfârșit un rol foarte bine conturat. Nu așteptam prea multe de la rolul ăsta, dar la final a fost foarte reușit. E un film sensibil, mișto. Mă simt foarte atașat de el. Nu am dezorientat. Iar cu Tudor Jurgiu m-am înțeles foarte bine. 

Ce este între Ticu și Costache și nu ni se spune? Ce este între Ticu și Geta?

E un conflict despre care ei nu vor să vorbească, Costache s-a simțit abandonat, deși Ticu se înțelegea cu mama. Tatăl era mai străin tot timpul. Nu s-au despărțit în cei mai buni termeni. Între ei există niște resentimente, care însă dispar în timp. Când te întorci, timpul a schimbat problema; nici tu nu mai ești cel de atunci, nici problema nu mai e.

Între Ticu și Geta relația e foarte complicată, o fostă iubire. E o anumită duioșie, poate un regret.

Ar fi fost posibil, în relația dintre Costache și Ticu, un alt final – Ticu să revină acasă? 

E foarte clar că el nu va rămâne. Problema satului este totuși in prim plan – la ce să te întorci? Japonia nu e totuși capătul lumii. Azi, acesta nu mai există, capetele și finalurile nu mai există. Dar între ei nu există altă cale.

Despre  pelicula „Câinele Japonez”:

„E un film inedit în nașterea sa. În filmul de artă românesc sunt în general scenarii, dacă nu create integral de scenarist, măcar în parte. Aici, Jurgiu a venit pe scenariul altcuiva (n.a. povestea inițială a aparținut lui Ioan Antoci, fiind distinsă cu Premiul Krzysztof Kieslowski pentru Cel mai bun scenariu din Europa Centrală şi de Est, la ScriptEast 2009, și Premiul HBO pe 2008 pentru Cel mai bun scenariu de lungmetraj).

Despre casting:

Actorilor nu le place la casting. Sunt dificile, e ca la interviu, dar sunt din ce in ce mai uzuale.

Am dat multe probe, de exemplu, la Umbre a fost vreo lună jumate de casting. Dar sunt roluri în care sunt prima opțiune. 

Sunt și părți bune, poți cunoaște regizori cu care nu ai mai lucrat.

Ticu a avut parte de preselecție.  Nici Rebengiuc nu a fost actorul imediat. Sunt roluri făcute cu un anumit actor în minte.

Despre actorie:

Pasiunea a început înainte de liceu, e o alegere fericită. Nu am fost obsedat de asta. Însă odată ce s-a întâmplat, lucrurile s-au legat; am rămas actor.

Despre planuri: 

Lucrez la un nou serial și un nou film. Până la sfârșitul verii sper. La teatru sunt angajat, dar nu voi începe prea curând repetițiile.

 

Premii obținute:

 • Festivalul Internațional de Film de la Varșovia 2013 – Cel mai bun film („pentru duioșia cu care ilustrează personajele și lumea“)
 • UCIN – România, 2013 – Premiul „Opera Prima”
 • Premiile Gopo 2014 – Victor Rebengiuc – Cel mai bun actor într-un rol principal într-un film de lungmetraj ficţiune 
 • Premiile Tiff 2014 – Tudor Cristian Jurgiu – Premiul Zilelor Filmului Românesc – debut
 • Festivalul Internațional de Film de la Vilnius – Lituania, 2014 – Cel mai bun film „Noua Europă – Noi nume”
VEZI PROGRAMUL TV
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Vlad 12
  Serialul "Vlad", produs la cele mai înalte standarde cinematografice, spune povestea contelui de Monte-Cristo, într-o adaptare modernă. "Vlad" prezintă o poveste...
 • 23:00 De ce el? 15
 • 01:15 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 01:45 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 02:45 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 14:00 Mireasa
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 16:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 16:30 Acces direct AP
  "Acces Direct", unul dintre formatele puternice ale după-amiezii, difuzat de luni până vineri, de la ora 17.00, îşi cucereşte telespectatorii cu subiecte inedite...
 • 17:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Poftiţi pe la noi - Poftiţi prin ţară AP
 • 23:30 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 00:00 Misiune imposibilă: Naţiunea secretă 12
  Odată cu dezmembrarea unităţii IMF şi cu Ethan rămas fără sprijin oficial, echipa se confruntă acum cu o reţea de agenţi extrem de bine pregătiţi numită Sindicatul....
 • 02:30 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 03:45 Acces direct AP
  "Acces Direct", unul dintre formatele puternice ale după-amiezii, difuzat de luni până vineri, de la ora 17.00, îşi cucereşte telespectatorii cu subiecte inedite...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 08:15 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • 08:45 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 09:15 Mireasa din Istanbul AP
  AP
 • 11:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 17:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Doctorul minune AP
  "Doctorul minune" este povestea emoţionantă a tânărului diagnosticat cu autism, care reuşeşte să facă adevărate minuni şi să salveze vieţi. Dr. Ali Vefa, un tânăr...
 • 22:30 Nehir AP
  "Nehir" descrie povestea impresionantă a unei tinere care duce o luptă continuă pentru supravieţuire. Nehir Aksu, interpretată de actriţa Biran Damla Yilmaz, a avut...
 • 23:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 00:45 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 04:00 ROventura AP
  ROventura prezintă locuri pitoreşti, obiective turistice şi activităţi de agrement din România, prin ochii a doi prieteni călători, prezentatorii emisiunii: George...
 • 05:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV