Homepage  / Seriale

„Seria «Witcher» a prins extrem de bine şi la cititorii români, prima ediţie fiind epuizată de aproape un an”

„Seria «Witcher» a prins extrem de bine şi la cititorii români, prima ediţie fiind epuizată de aproape un an”
4

de Redactia Tvmania

Până vom vedea serialul „The Witcher”, cu Henry Cavill, de la Netflix, putem citi cărțile de la Editura Nemira. Despre cum sunt poveștile scrise de Andrzej Sapkowski, am vorbit cu Ana Nicolau, Director General al Editurii Nemira.

Ana Nicolau. Foto: Andreea Cristiana Mitran

TVmania: Pe site-ul editurii, prima variantă de print a seriei „Witcher” s-a epuizat. S-au vândut atât de bine în România cărțile polonezului Andrzej Sapkowski?

Ana Nicolau: Seria „Witcher” a prins extrem de bine şi la cititorii români, prima ediţie fiind epuizată de aproape un an. Acum cititorii pot găsi cărţile lui Andrzej Sapkowski într-o nouă ediţie paperback, în pregătirea serialului Netflix care va apărea în toamna anului acesta. Ne pregătim de un succes similar cu cel pe care l-a avut seria „Urzeala tronurilor” după lansarea serialului HBO.

TVmania: Ce crezi că i-a atras pe cititorii români?

Ana Nicolau: Poveștile din universul lui Geralt nu sunt doar incredibil de antrenante; ele sunt inspirate din folclorul central european, dintr-o lume de creaturi și magie pe care le-am întâlnit cu toții în basmele copilăriei. Ce ce interesant aici pentru cititori e cum Sapkowski subminează toate tiparele cunoscute ale antagoniștilor supranaturali și se concentrează pe umbrele din sufletele umane. Pentru că, de fapt, adevărații monștri suntem noi, oamenii.

TVmania: Cum a ajuns Nemira să editeze această serie? Ce v-a convins că merită tradusă și vândută la noi?

Ana Nicolau: Propunerea de a publica această serie a venit din partea Institutului polonez din Bucureşti acum câţiva ani, care ne-a sprijinit în această aventură de a traduce cea mai populară serie fantasy publicată vreodată în afara spaţiului englez. O serie care a devenit bestseller în Anglia, în Franţa, şi a fost transformată într-unul dintre cele mai populare jocuri video din ultimii 10 ani, eram convinşi că va deveni un hit şi în librăriile din România.

Witcher, partea IIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 4

TVmania: Ai citit-o? Ce te-a atras te tine personal?

Ana Nicolau: Am început cu poveștile din primele două volume, Ultima dorință și Sabia destinului, care sunt niște introduceri extraordinare pentru seria de romane care începe cu Sângele elfilor. M-a fascinat cât de nuanțat este Geralt, deloc eroul clasic de fantasy, mai degrabă un anti-erou care ajunge să fie responsabil cu salvarea întregii lumi. M-au fascinat și nuanțele pe care cărțile le aduc în toată dinamica tradițională bine versus rău.

TVmania: Aștepți acum serialul de la Netflix? O să te uiți?

Ana Nicolau: Îl aștept cu mare nerăbdare pentru că universul Witcher este extrem de bogat și știu că a fost extins semnificativ în jocuri (Witcher rămâne și azi unul dintre cele mai de succes jocuri video făcute vreodată), așa că vreau să văd cum vor nuanța producătorii personajul lui Geralt și cum vor reda supranaturalul central-european care face seria atât de specială și populară.

Henry Cavill în „The Witcher”. Foto: Netflix

TVmania: Tu, ca fan al seriei, crezi că actorul Henry Cavill este o alegere bună pentru rolul Geralt? Ai fi văzut pe altcineva în acest rol?

Ana Nicolau: De când am auzit știrea mi s-a părut extrem de amuzant că „Hei, Superman e Geralt”, tocmai pentru că Geralt nu e un erou de voie, exact așa cum și Superman-ul din varianta cinematică DC de acum are un puternic conflict interior legat de rolul lui ca salvator al lumii. Henry Cavill e foarte tânăr – asta a fost una dintre obiecțiile fanilor hardcore, Geralt din cărți și jocuri are deja o vârstă respectabilă, dar, până la urmă, orice actor e tot atât de bun pe cât e regizorul cu care lucrează. S-au lansat primele poze din serial și mi se pare că arată spectaculos, transformarea actorului este incredibilă. Dacă ar fi fost doar după inima mea, mi-ar fi plăcut să-l văd pe Viggo Mortensen ca Geralt.

 

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te