Homepage  / Advertorial

Sunt eficiente ședințele de psihoterapie online, sau doar o modalitate de a nu ne simți singuri?

Sunt eficiente ședințele de psihoterapie online, sau doar o modalitate de a nu ne simți singuri?

de Redactia Tvmania

De când cu pandemia, aproape totul se petrece online - inclusiv ședințele de psihoterapie. Dau ele roade, sau ar fi cazul să apelăm din nou la varianta face to face?

Da, ședințele de psihoterapie online sunt la fel de eficiente ca cele fizice. De ce? Pentru că, la baza terapiei, stă comunicarea. Posibilitatea de a face terapie în secret, pe internet, a fost o cale de salvare pentru mulți, având în vedere că, în România, psihoterapia este încă văzută ca un tabu. Aici discutăm despre două aspecte: de ce preferă oamenii terapia online și de ce este tabu terapia în România.

De ce preferă oamenii terapia online?

Când accesăm un site precum danielivan.ro, mulți dintre noi căutăm varianta online. De ce? Ar exista mai multe explicații. Acestea ar fi:

  • Conveniență și flexibilitate
  • Discreție sporită
  • Accesibilitate
  • Confort și intimitate
  • Senzație de anonimitate
  • Familiaritate cu tehnologia
  • Varietate mai mare de opțiuni în ceea ce privește alegerea terapeuților
  • Bariere fizice eliminate (cum ar fi cele pentru persoanele cu dizabilități)
  • Posibilitatea de a găsi un psihoterapeut care să vorbească altă limbă sau limba ta nativă, dacă nu este româna

Este bine de știut că mulți tineri aleg să facă terapie online în secret, pentru ca părinții sau familia să nu afle. De ce? Prin răspuns, ajungem la al doilea subiect.

De ce este tabu terapia în România?

Deși acum vedem mulți părinți emoțional disponibili și maturi inteligenți, gata să-i sprijine pe copii și din punct de vedere emoțional, lucrurile arătau diferit pentru generațiile anterioare.

Practic, de la comunism încoace, cam toate generațiile au crescut cu diverse traume. Amenințări precum “eu te-am făcut, eu te omor”, comparații constante cum ar fi “Xulescu a putut, tu de ce nu poți?” și mustrări de genul “ți-am oferit toate condițiile” s-au strecurat în subconștientul copiilor și au creat traume complexe generaționale, care încă se resimt.

Și, pentru că nu era de ajuns, copiii din generațiile născute după anii ‘80 au crescut și cu mustrări legate de așteptările de bază a oricărui părinte. Astăzi, e de neconceput să-ți mustrezi copilul, reproșându-i că i-ai schimbat scutecele când era mic sau că i-ai oferit de mâncare, atunci când el te frustrează. Aceste lucruri sunt, pur și simplu, obligații parentale pe care orice părinte și le asumă atunci când alege să aducă un copil pe lume.

Așadar, pentru mulți părinți cu copii adulți din ziua de azi, terapia este un tabu din cauză că problemele psihice și afecțiunile mintale sunt de domeniul celor “nebuni”, iar cei care apelează la servicii de psihologie nu ar avea, în realitate, de acestea. De multe ori, se întâmplă ca, atunci când copilul spune că ar dori să meargă la terapie, să fie luat în derâdere.

Deci, ce face un adolescent? Așteaptă, strânge bani cum poate și face terapie online pe ascuns, pentru că preferă să evite confruntarea cu părintele pe acest subiect. Din fericire, începem să conștientizăm aceste lucruri ca societate și să acceptăm că psihoterapia este o ramură a medicinei moderne și trebuie tratată ca atare.

Contact:

0761.600.020

[email protected]

Sursă foto: danielivan.ro

Urmărește-ne pe Google News
Cel mai nou VIDEO
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton