Homepage  / Advertorial

Tromboza venoasă: Cum să recunoști simptomele și să previi complicațiile

Tromboza venoasă: Cum să recunoști simptomele și să previi complicațiile

de Redactia Tvmania

Tromboza venoasă este o afecțiune gravă care apare atunci când se formează un cheag de sânge (numit și tromb) într-o venă, de obicei la nivelul picioarelor. Cheagul de sânge poate bloca fluxul sanguin și poate provoca durere, umflături și roșeață în zona afectată. În unele cazuri, cheagul de sânge se poate desprinde și poate călători către plămâni, unde poate provoca o embolie pulmonară, o afecțiune care pune viața în pericol.[1][2] Continuă să citești pentru a afla care sunt potențialele semne de alarmă pe care nu ar trebui să le ignori și ce poți face pentru a preveni complicațiile!

Cum se manifestă tromboza venoasă?

Simptomele de tromboză venoasă nu sunt întotdeauna evidente, ceea e o face cu atât mai periculoasă. Semne „clasice” de alarmă sunt considerate inflamarea și sensibilitatea gambelor, dar acestea nu apar întotdeauna. În unele cazuri, mai pot apărea și alte simptome: zone roșiatice, dureri severe, crampe și disconfort la nivelul zonei afectate. Este important de reținut că aceste simptome pot fi provocate și de alte afecțiuni.[1][2][3]

Complicațiile trombozei venoase

Complicațiile trombozei venoase pot fi severe și uneori fatale, de unde și importanța deosebită a prevenirii și tratării corecte a acestei afecțiuni. Lista potențialelor complicații include hipoxia (niveluri insuficiente de oxigen în corp), embolia pulmonară, sindromul post-trombotic, flebotromboza și tromboflebita. Embolia pulmonară, care reprezintă deplasarea unui cheag de sânge către plămâni, este una dintre cele mai grave complicații ale trombozei venoase.[1][2][3]

Ce faci în caz de tromboză venoasă?

În cazul în care observi orice potențial semn de alarmă, primul și cel mai important pas este să consulți un medic. Acesta este singurul care poate stabili un diagnostic clar. Există mai teste și investigații ce pot fi folosite în acest scop, inclusiv analize de sânge, venografie, tomografie computerizată sau RMN, dar ecografia Doppler este considerată investigația standard pentru diagnosticarea trombozei venoase profunde. Aceasta utilizează ultrasunete pentru a evalua fluxul de sânge în venele pacientului și poate detecta prezența unui cheag de sânge. Diagnosticarea corectă și promptă este esențială pentru a preveni complicațiile, cum ar fi embolia pulmonară, care poate fi fatală.[1][2][3] Poți face o ecografie Doppler în cadrul clinicii Monza Ares!

Tratamentul și prevenirea trombozei venoase

Tratamentul trombozei venoase începe cu confirmarea diagnosticului și respectarea strictă a indicațiilor medicale. În funcție de gravitatea cazului, medicul poate prescrie tratament medicamentos, ce poate presupune administrarea de anticoagulante (pentru subțierea sângelui) sau trombolitice (pentru distrugerea cheagurilor de sânge formate), ori, în cazuri mai severe, poate recomanda tratament intervențional, adică intervenții pentru lărgirea vaselor de sânge afectate.[1][2][3]

Ca măsuri de prevenție atât a trombozei venoase, cât și a complicațiilor acesteia se recomandă: 

  • o alimentație sănătoasă și echilibrată;
  • exerciții fizice regulate;
  • renunțarea la fumat;
  • evitarea perioadelor lungi de inactivitate;
  • purtarea ciorapilor de compresie;
  • administrarea de medicamente anticoagulante pentru cei cu risc ridicat.[1][2][3]

Monitorizarea regulată a pacienților cu tromboza venoasă este esențială pentru a evalua eficacitatea tratamentului și detectarea oricăror complicații posibile. Prin urmare, dacă ai primit un astfel de diagnostic, urmează indicațiile medicului tău și prezintă-te periodic la control![1][2][3]

Tromboza venoasă este o afecțiune serioasă care necesită atenție imediată. Recunoașterea timpurie a simptomelor și prevenirea complicațiilor pot face diferența între o recuperare reușită și probleme de sănătate pe termen lung. Nu ignora deci potențialele semne de alarmă și consultă un medic! 

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol nu pot înlocui vizita la medic. Dacă ai motive să suspectezi existența unei afecțiuni, programează-te la un consult de specialitate pentru a beneficia de un diagnostic corect și de un plan de tratament adecvat! 

Bibliografie: 

  1. „Thrombosis: Symptoms & Treatment”, Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22242-thrombosis. Accesat 10 Mai 2024.
  2. „What Is Venous Thromboembolism?”, NHLBI, NIH, 19 Sept. 2022, www.nhlbi.nih.gov/health/venous-thromboembolism. Accesat 10 Mai 2024.
  3. „What Is Venous Thromboembolism?”, Centers for Disease Control and Prevention, 10 Feb. 2020, www.cdc.gov/ncbddd/dvt/facts.html. Accesat 10 Mai 2024. 

Sursa foto: Shutterstock

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton