Homepage  / Cinema

Tudor Giurgiu: „TIFF devine un eveniment la care marile personalități ale cinematografiei mondiale vor să vină”

Tudor Giurgiu: „TIFF devine un eveniment la care marile personalități ale cinematografiei mondiale vor să vină”

de Redactia Tvmania

Festivalul Internațional de Film Transilvania va avea loc între 31 mai și 9 iunie 2019, la Cluj-Napoca. Despre cum va fi această ediție, a 18-a, am vorbit cu președintele festivalului, Tudor Giurgiu.

 

TVmania: Anul acesta, TIFF-ul face 18 ani! Noi am zice că este de multă vreme un festival matur. Voi, ca organizatori, cum îl simțiți?

Tudor Giurgiu: La fel. Și nu cred că suntem subiectivi. Faptul că în ultimii ani ne-au trecut pragul personalități precum Sophia Loren sau Alain Delon e un argument în favoarea acestei afirmații – suntem un festival despre care se aude şi nu numai în Europa, ci peste tot în lume, TIFF devine un eveniment la care marile personalități ale cinematografiei mondiale vor să vină. În plus, ne mândrim foarte mult și cu evoluția programelor destinate profesioniștilor de film inițiate de noi – Transilvania Pitch Stop (platformă internațională de co-producții) și Transilvania Talent Lab (atelier despre managementul sălilor de cinema). De exemplu, două filme din competiția de anul acesta – „Monștri.” (r. Marius Olteanu) și „Omul care i-a surprins pe toți” (r. Natasha Merkulova și Aleksei Chupo) sunt proiecte care au participat și câștigat premii în cadrul TPS.

TVmania: Și cum o să sărbătoriți „majoratul”?

Tudor Giurgiu: Să zicem că am decis că petrecerea merită să continue și în timpul anului. J Vom lansa un proiect la care ne gândim de mai mulți ani și care marchează o nouă treaptă în evoluția festivalului și a loialității sale față de obiectivul lui principal – acela de a aduce filmele în fața cât mai multor spectatori. Astfel, din 6 iunie vom inaugura TIFF Unlimited – o platformă românească de VoD (video-on-demand), disponibilă la nivel național, prin intermediul căreia utilizatorii pot urmări filme oriunde, oricând și de pe orice dispozitiv (calculator, TV sau smartphone). Majoritatea filmelor europene, mai ales cele de artă, nu ajung în România, nu rulează în cinematografe (sau dispar foarte repede), iar astfel cinefilii sunt privați de experiența vizionării unui conținut de calitate, lucru pe care TIFF Unlimited își propune să îl schimbe. Practic, vrem să prelungim experiența de TIFF pe perioada unui an întreg.

TVmania: După 18 ani, e din ce în ce mai greu sau din ce în ce mai ușor să puneți în mișcare „mașinăria” TIFF?

Tudor Giurgiu: Cu siguranță e din ce în ce mai complex. Față de alți ani provocările și oportunitățile sunt cu totul altele, dacă ne gândim la faptul că publicul se schimbă și e tot mai pretențios. Ideea asta de audience development nu mai e o vorbă goală, efectiv trebuie să ne gîndim ce tip de filme/evenimente speciale/proiecții-surpriză putem face așa încât să activăm publicuri diferite, poate de nișă care nu au gustat experiența de TIFF până acum. Un lucru a rămas însă neschimbat, și anume entuziasmul și bucuria de a regăsi în public oameni pe care îi văd acolo an de an, alături de noi.

TVmania: A fost vreun moment, în toți anii ăștia, în care ai vrut să renunți?

Tudor Giurgiu: Să renunț, nu. Dar am avut un moment la începuturi când simțeam că festivalul nu este susținut așa cum trebuie de autoritățile din Cluj și m-am gândit să îl mut la București… dar apoi mi-am dat seama că ar fi o prostie, Clujul era și rămâne cel mai potrivit oraș pentru un astfel de festival.

TVmania: Din punctul tău de vedere, ce nu trebuie ratat anul acesta la TIFF?

Tudor Giurgiu: Sunt multe momente speciale pe care le vom avea anul acesta la TIFF… e greu de ales. În prima zi inaugurăm Uzina Filmelor de Amatori – o instalație interactivă revoluționară, creată de renumitul regizor, scenarist si producător francez Michel Gondry, care va fi prezent la eveniment. Cei care îi iubesc stilul se vor bucura să afle că anul acesta avem în program o Retrospectivă completă care include toate cele 12 filme ale cineastului. În plus, cu siguranță că vor dori să vadă și cine-concertul „Soundtrack of Dreams” semnat de premiatul pianist, compozitorul Jean-Michel Bernard, care a colaborat frecvent cu Michel Gondry. Avem și două super-concerte în program – Les Négresses Vertes, legendele franceze care revin după o îndelungată absență de pe scena muzicală și The Kabatronics, un proiect transcultural unic care îi reunește pe maeștrii brass ai Fanfarei Tirana și britanicii eclectici de la TransGlobal Underground.

infiniTIFF Summit revine pe 6 iunie cu o conferință de jumătate de zi care se adresează profesioniștilor din film, business, IT, tehnologie, design etc. interesați să exploreze modul în care producția virtuală reconfigurează procesele de producție și viitorul produselor audiovizuale. Printre speakeri se numără Jean-Colas Prunier (CEO al companiei PocketStudio – un instrument complet nou pentru crearea conținutului digital, care va fi lansat în cursul acestui an) și Peter Hjorth (creator de efecte vizuale de clasă mondială și colaborator de lungă durată al lui Lars von Trier).

TVmania: Aveți Focus China la TIFF 2019. De ce ați ales China?

Tudor Giurgiu: Pentru că anul trecut am încheiat un parteneriat cu cei de la Shanghai International Film Festival, cinematografia chineză fiind în mod clar una dintre cele mai dinamice din întreaga lume. Ne-am gândit că a venit momentul să propunem publicului TIFF un focus cu filme interesante, vechi și noi, majoritatea nedifuzate în România până acum. Unul dintre highlight-urile incontestabile ale acestui Focus este filmul maestrului Zhang Yimou, „Umbra” / „Shadow”, prezentat la Festivalul de la Veneția 2018, unde cineastul a fost recompensat cu Trofeul Glory to the Filmmaker pentru întreaga carieră. Aș recomanda publicului să nu rateze nici cine-concertul „Zeița” / „The Goddess” (r. Wu Yonggang) – filmul mut considerat unul dintre cele mai populare titluri din Epoca de Aur a cinematografiei chineze, care va fi prezentat la TIFF cu acompaniamentul live al chitaristului american Gary Lucas pe 5 iunie, la Biserica Romano-Catolică Sfânta Treime.

TVmania: În afară de deschiderea, cu „Parking”, ce filme românești vor mai fi în festival?

Tudor Giurgiu: În secțiunea Zilele Filmului Românesc vor fi 37 de producții semnate de regizori autohtoni: 15 lungmetraje, multe dintre ele debuturi regizorale, și 22 de scurtmetraje. Selecția include cinci titluri în premieră absolută și o selecție de filme premiate în marile festivaluri internaționale. Nu trebuie ratate „La Gomera” – cea mai recentă producție a regizorului Corneliu Porumboiu, proiectată la TIFF imediat după premiera mondială de la Cannes; „Monștri.”, debutul regizorului Marius Olteanu și singurul titlu românesc aflat și în competiția românească, și în cursa pentru Trofeul Transilvania; „Mo”, în regia lui Radu Dragomir, cu Dana Rogoz și Răzvan Vasilescu; „Arest”, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Andrei Cohn, despre un arhitect (Alexandru Papadopol) care este arestat în 1983 și împarte celula cu un colaborator al Securității (Iulian Postelnicu). Și, o surpriză, primul scurtmetraj regizat de popularul actor Pavel Bartoș, „Romanian Tradition”, o comedie irezistibilă în care o să îi revedem pe Adrian Titieni, Alexandru Ion și Elvira Deatcu.

TVmania: În anii trecuți ați avut invitați speciali precum Sophia Loren sau Alain Delon. Ne poți dezvălui cine va fi anul acesta?

Tudor Giurgiu: Nicolas Cage este unul dintre marii invitații speciali de anul acesta, vedeta americană se va afla la Cluj în primul weekend de TIFF, iar pe 1 iunie va primi Trofeul Transilvania pentru Contribuția Adusă Cinematografiei Mondiale într-un eveniment special organizat în Piața Unirii Open Air, urmat apoi de proiecția thriller-ului hi-tech „Față în față” (r. John Woo). Iar a doua zi, în decorul spectaculos al Castelului Banffy de la Bonțida, fanii vor putea urmări horror-ul sângeros „Mandy” (r. Panos Cosmatos), cel mai recent film în care joacă. Tot în primul weekend cinefilii au șansa să îl cunoască pe renumitul regizor, scenarist si producător francez Michel Gondry, care va fi prezent la inaugurarea Uzinei de Filme, dar și la câteva din proiecțiile din cadrul retrospectivei dedicate lui. Oana Păunescu, unul din cei mai importanți și prolifici creatori de costume de film din România, va fi prezentă la TIFF pentru a primi un Premiu pentru întreaga carieră, în timp ce Marcel Iureș, unul dintre cei mai aclamați și iubiți actori români de teatru și film, va fi laureat la cea de-a 18-a ediție a festivalului cu Premiul de Excelență.

TVmania: TIFF 2019 se termină oficial pe 9 iunie. Când începe munca pentru TIFF 2020?

Tudor Giurgiu: Din 10 iunie. Exagerez, dar nu cu mult. Imediat după ce festivalul se încheie sunt tot felul de lucruri logistice și administrative care trebuie finalizate, dar în paralel deja pregătim lista cu „ce a funcționat, ce nu, ce idei noi ne-au venit” și începem să lucrăm activ pentru ediția următoare. Pornim mereu motoarele pentru ediția următoare încă din august-septembrie. De atunci, Mihai Chirilov și echipa lui încep să caute filme, are un întreg circuit festivalier prin care trece pentru a vedea și descoperi ce să aducem la următorul TIFF. Urmează apoi propunerile lui, facem liste, alegeri, contactăm deținătorii drepturilor de distribuție… întreaga procedură. Tot prin septembrie avem o ședință generală cu coordonatorii fiecărui departament și evaluăm ce a fost bine, ce nu, ce putem păstra, ce ne dorim în plus, cum putem crește. Iar de atunci bulgărele tot alunecă, prin ianuarie-februarie suntem deja mai mulți activați și intrăm în linie dreaptă. Practic sunt 10 luni pe an de muncă, din care 5-6 sunt foarte intense.

Puteți vedea aici spotul official TIFF 2019:

 

VEZI PROGRAMUL TV
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 SuperStar România
  Ăsta-i spectacolul! Asta-i televiziunea! Iar acum e rândul tău să "Fii spectacol"! PRO TV aduce în România formatul, fenomen global, urmărit de peste 500 milioane...
 • 23:30 O tipă dezastru 15
 • 02:00 Pe bune!? AP
  Costi Diţă şi Cosmin Natanticu vor fi responsabili de buna dispoziţie din fiecare ediţie a emisiunii, împreună cu vedetele pe care le vor avea alături de ei în echipe.
 • 03:00 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 04:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 14:00 Mireasa
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 16:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 16:30 Acces direct AP
  "Acces Direct", unul dintre formatele puternice ale după-amiezii, difuzat de luni până vineri, de la ora 17.00, îşi cucereşte telespectatorii cu subiecte inedite...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 X Factor
 • 23:15 eXtra Factor
  Ilona Brezoianu prezintă eXtra Factor, emisiunea din culisele sezonului 10 X Factor. Vrei să vezi cum arată o zi de filmare și ce fac jurații Delia, Florin Ristei...
 • 23:30 Asia Express AP
 • 03:30 Acces direct AP
  "Acces Direct", unul dintre formatele puternice ale după-amiezii, difuzat de luni până vineri, de la ora 17.00, îşi cucereşte telespectatorii cu subiecte inedite...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 08:15 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • 08:45 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 09:15 Povestea noastră AP
  Mulţi dintre telespectatori se vor regăsi în situaţiile comune sau mai puţin obişnuite cu care se confruntă protagoniştii şi vor avea bucuria să o reîntalnească...
 • 11:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 17:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Doctorul minune AP
  "Doctorul minune" este povestea emoţionantă a tânărului diagnosticat cu autism, care reuşeşte să facă adevărate minuni şi să salveze vieţi. Dr. Ali Vefa, un tânăr...
 • 22:30 Bravo, ai stil! AP
  "Bravo, ai stil! Celebrities" se pregăteşte să aducă în lumina reflectoarelor o noua generaţie de concurente, cunoscute deja publicului din România. Aspirantele...
 • 00:30 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:30 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 04:30 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • 05:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV
Program Cinema
RULEAZĂ ASTĂZI LA CINEMATOGRAFELE DIN
VEZI PROGRAMUL CINEMATOGRAFELOR