Homepage  / Cinema

Tudor Giurgiu: „TIFF devine un eveniment la care marile personalități ale cinematografiei mondiale vor să vină”

Tudor Giurgiu: „TIFF devine un eveniment la care marile personalități ale cinematografiei mondiale vor să vină”

de Redactia Tvmania

Festivalul Internațional de Film Transilvania va avea loc între 31 mai și 9 iunie 2019, la Cluj-Napoca. Despre cum va fi această ediție, a 18-a, am vorbit cu președintele festivalului, Tudor Giurgiu.

 

TVmania: Anul acesta, TIFF-ul face 18 ani! Noi am zice că este de multă vreme un festival matur. Voi, ca organizatori, cum îl simțiți?

Tudor Giurgiu: La fel. Și nu cred că suntem subiectivi. Faptul că în ultimii ani ne-au trecut pragul personalități precum Sophia Loren sau Alain Delon e un argument în favoarea acestei afirmații – suntem un festival despre care se aude şi nu numai în Europa, ci peste tot în lume, TIFF devine un eveniment la care marile personalități ale cinematografiei mondiale vor să vină. În plus, ne mândrim foarte mult și cu evoluția programelor destinate profesioniștilor de film inițiate de noi – Transilvania Pitch Stop (platformă internațională de co-producții) și Transilvania Talent Lab (atelier despre managementul sălilor de cinema). De exemplu, două filme din competiția de anul acesta – „Monștri.” (r. Marius Olteanu) și „Omul care i-a surprins pe toți” (r. Natasha Merkulova și Aleksei Chupo) sunt proiecte care au participat și câștigat premii în cadrul TPS.

TVmania: Și cum o să sărbătoriți „majoratul”?

Tudor Giurgiu: Să zicem că am decis că petrecerea merită să continue și în timpul anului. J Vom lansa un proiect la care ne gândim de mai mulți ani și care marchează o nouă treaptă în evoluția festivalului și a loialității sale față de obiectivul lui principal – acela de a aduce filmele în fața cât mai multor spectatori. Astfel, din 6 iunie vom inaugura TIFF Unlimited – o platformă românească de VoD (video-on-demand), disponibilă la nivel național, prin intermediul căreia utilizatorii pot urmări filme oriunde, oricând și de pe orice dispozitiv (calculator, TV sau smartphone). Majoritatea filmelor europene, mai ales cele de artă, nu ajung în România, nu rulează în cinematografe (sau dispar foarte repede), iar astfel cinefilii sunt privați de experiența vizionării unui conținut de calitate, lucru pe care TIFF Unlimited își propune să îl schimbe. Practic, vrem să prelungim experiența de TIFF pe perioada unui an întreg.

TVmania: După 18 ani, e din ce în ce mai greu sau din ce în ce mai ușor să puneți în mișcare „mașinăria” TIFF?

Tudor Giurgiu: Cu siguranță e din ce în ce mai complex. Față de alți ani provocările și oportunitățile sunt cu totul altele, dacă ne gândim la faptul că publicul se schimbă și e tot mai pretențios. Ideea asta de audience development nu mai e o vorbă goală, efectiv trebuie să ne gîndim ce tip de filme/evenimente speciale/proiecții-surpriză putem face așa încât să activăm publicuri diferite, poate de nișă care nu au gustat experiența de TIFF până acum. Un lucru a rămas însă neschimbat, și anume entuziasmul și bucuria de a regăsi în public oameni pe care îi văd acolo an de an, alături de noi.

TVmania: A fost vreun moment, în toți anii ăștia, în care ai vrut să renunți?

Tudor Giurgiu: Să renunț, nu. Dar am avut un moment la începuturi când simțeam că festivalul nu este susținut așa cum trebuie de autoritățile din Cluj și m-am gândit să îl mut la București… dar apoi mi-am dat seama că ar fi o prostie, Clujul era și rămâne cel mai potrivit oraș pentru un astfel de festival.

TVmania: Din punctul tău de vedere, ce nu trebuie ratat anul acesta la TIFF?

Tudor Giurgiu: Sunt multe momente speciale pe care le vom avea anul acesta la TIFF… e greu de ales. În prima zi inaugurăm Uzina Filmelor de Amatori – o instalație interactivă revoluționară, creată de renumitul regizor, scenarist si producător francez Michel Gondry, care va fi prezent la eveniment. Cei care îi iubesc stilul se vor bucura să afle că anul acesta avem în program o Retrospectivă completă care include toate cele 12 filme ale cineastului. În plus, cu siguranță că vor dori să vadă și cine-concertul „Soundtrack of Dreams” semnat de premiatul pianist, compozitorul Jean-Michel Bernard, care a colaborat frecvent cu Michel Gondry. Avem și două super-concerte în program – Les Négresses Vertes, legendele franceze care revin după o îndelungată absență de pe scena muzicală și The Kabatronics, un proiect transcultural unic care îi reunește pe maeștrii brass ai Fanfarei Tirana și britanicii eclectici de la TransGlobal Underground.

infiniTIFF Summit revine pe 6 iunie cu o conferință de jumătate de zi care se adresează profesioniștilor din film, business, IT, tehnologie, design etc. interesați să exploreze modul în care producția virtuală reconfigurează procesele de producție și viitorul produselor audiovizuale. Printre speakeri se numără Jean-Colas Prunier (CEO al companiei PocketStudio – un instrument complet nou pentru crearea conținutului digital, care va fi lansat în cursul acestui an) și Peter Hjorth (creator de efecte vizuale de clasă mondială și colaborator de lungă durată al lui Lars von Trier).

TVmania: Aveți Focus China la TIFF 2019. De ce ați ales China?

Tudor Giurgiu: Pentru că anul trecut am încheiat un parteneriat cu cei de la Shanghai International Film Festival, cinematografia chineză fiind în mod clar una dintre cele mai dinamice din întreaga lume. Ne-am gândit că a venit momentul să propunem publicului TIFF un focus cu filme interesante, vechi și noi, majoritatea nedifuzate în România până acum. Unul dintre highlight-urile incontestabile ale acestui Focus este filmul maestrului Zhang Yimou, „Umbra” / „Shadow”, prezentat la Festivalul de la Veneția 2018, unde cineastul a fost recompensat cu Trofeul Glory to the Filmmaker pentru întreaga carieră. Aș recomanda publicului să nu rateze nici cine-concertul „Zeița” / „The Goddess” (r. Wu Yonggang) – filmul mut considerat unul dintre cele mai populare titluri din Epoca de Aur a cinematografiei chineze, care va fi prezentat la TIFF cu acompaniamentul live al chitaristului american Gary Lucas pe 5 iunie, la Biserica Romano-Catolică Sfânta Treime.

TVmania: În afară de deschiderea, cu „Parking”, ce filme românești vor mai fi în festival?

Tudor Giurgiu: În secțiunea Zilele Filmului Românesc vor fi 37 de producții semnate de regizori autohtoni: 15 lungmetraje, multe dintre ele debuturi regizorale, și 22 de scurtmetraje. Selecția include cinci titluri în premieră absolută și o selecție de filme premiate în marile festivaluri internaționale. Nu trebuie ratate „La Gomera” – cea mai recentă producție a regizorului Corneliu Porumboiu, proiectată la TIFF imediat după premiera mondială de la Cannes; „Monștri.”, debutul regizorului Marius Olteanu și singurul titlu românesc aflat și în competiția românească, și în cursa pentru Trofeul Transilvania; „Mo”, în regia lui Radu Dragomir, cu Dana Rogoz și Răzvan Vasilescu; „Arest”, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Andrei Cohn, despre un arhitect (Alexandru Papadopol) care este arestat în 1983 și împarte celula cu un colaborator al Securității (Iulian Postelnicu). Și, o surpriză, primul scurtmetraj regizat de popularul actor Pavel Bartoș, „Romanian Tradition”, o comedie irezistibilă în care o să îi revedem pe Adrian Titieni, Alexandru Ion și Elvira Deatcu.

TVmania: În anii trecuți ați avut invitați speciali precum Sophia Loren sau Alain Delon. Ne poți dezvălui cine va fi anul acesta?

Tudor Giurgiu: Nicolas Cage este unul dintre marii invitații speciali de anul acesta, vedeta americană se va afla la Cluj în primul weekend de TIFF, iar pe 1 iunie va primi Trofeul Transilvania pentru Contribuția Adusă Cinematografiei Mondiale într-un eveniment special organizat în Piața Unirii Open Air, urmat apoi de proiecția thriller-ului hi-tech „Față în față” (r. John Woo). Iar a doua zi, în decorul spectaculos al Castelului Banffy de la Bonțida, fanii vor putea urmări horror-ul sângeros „Mandy” (r. Panos Cosmatos), cel mai recent film în care joacă. Tot în primul weekend cinefilii au șansa să îl cunoască pe renumitul regizor, scenarist si producător francez Michel Gondry, care va fi prezent la inaugurarea Uzinei de Filme, dar și la câteva din proiecțiile din cadrul retrospectivei dedicate lui. Oana Păunescu, unul din cei mai importanți și prolifici creatori de costume de film din România, va fi prezentă la TIFF pentru a primi un Premiu pentru întreaga carieră, în timp ce Marcel Iureș, unul dintre cei mai aclamați și iubiți actori români de teatru și film, va fi laureat la cea de-a 18-a ediție a festivalului cu Premiul de Excelență.

TVmania: TIFF 2019 se termină oficial pe 9 iunie. Când începe munca pentru TIFF 2020?

Tudor Giurgiu: Din 10 iunie. Exagerez, dar nu cu mult. Imediat după ce festivalul se încheie sunt tot felul de lucruri logistice și administrative care trebuie finalizate, dar în paralel deja pregătim lista cu „ce a funcționat, ce nu, ce idei noi ne-au venit” și începem să lucrăm activ pentru ediția următoare. Pornim mereu motoarele pentru ediția următoare încă din august-septembrie. De atunci, Mihai Chirilov și echipa lui încep să caute filme, are un întreg circuit festivalier prin care trece pentru a vedea și descoperi ce să aducem la următorul TIFF. Urmează apoi propunerile lui, facem liste, alegeri, contactăm deținătorii drepturilor de distribuție… întreaga procedură. Tot prin septembrie avem o ședință generală cu coordonatorii fiecărui departament și evaluăm ce a fost bine, ce nu, ce putem păstra, ce ne dorim în plus, cum putem crește. Iar de atunci bulgărele tot alunecă, prin ianuarie-februarie suntem deja mai mulți activați și intrăm în linie dreaptă. Practic sunt 10 luni pe an de muncă, din care 5-6 sunt foarte intense.

Puteți vedea aici spotul official TIFF 2019:

 

VEZI PROGRAMUL TV
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 07:00 Ştirile PRO TV
  La fiecare final de săptămână, Cosmin Stan va face cuplu cu Andreea Marinescu sau Lavinia Petrea şi împreună le vor aduce telespectatorilor cele mai importante ştiri...
 • 10:00 Doctor de bine
  Află sfaturile medicilor invitați și vezi care sunt cele mai bune căi de tratament, dar și de prevenție, pentru o arie largă de boli, atât la copii, cât și la adulți....
 • 10:30 Arena bucătarilor AP
  Arena Bucătarilor este o emisiune pentru profesionişti şi pasionaţi de bunătăţuri, care vă invită să pătrundeţi în lumea nevăzută a gastronomiei. Această emisune...
 • 11:00 Un căţel detectiv AP
 • 13:00 Apropo TV
  "Apropo" este unul dintre cele mai folosite cuvinte din vocabularul românilor. Fie ca sunt în maşină, la serviciu, acasă, pe stradă sau pur şi simplu aleg un iaurt...
 • 14:00 Visuri la cheie
  "Visuri la cheie" este un show de televiziune ce prezintă cazurile emoţionante ale unor familii, iar echipa emisiunii le transformă locuinţele în spaţii frumoase...
 • 16:00 Vinerea trăsnită AP
 • 18:00 România, te iubesc!
  Paula Herlo, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu şi Rareş Năstase caută şi informează publicul din toată România despre adevăruri pe care mulţi le-ar dori ascunse:...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 20:00 Un hoţ cinstit 12
 • 21:45 Omul-Păianjen: Departe de casă 12
 • 00:30 Apropo TV
  "Apropo" este unul dintre cele mai folosite cuvinte din vocabularul românilor. Fie ca sunt în maşină, la serviciu, acasă, pe stradă sau pur şi simplu aleg un iaurt...
 • 01:30 Vinerea trăsnită AP
 • 03:30 Un căţel detectiv AP
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 09:00 Casa Zurli
  Trupa-fenomen pentru copii, Gaşca Zurli, aduce lumea magică din spectacolele lor în Casa Zurli, o producţie marca Antena 1. Cu ajutorul personajelor atât de îndrăgite...
 • 10:00 Neatza de weekend
 • 13:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 13:30 Hello Chef!
  Antena 1 lansează un nou proiect de cooking - Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef - Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie...
 • 14:30 Pulbere de stele AP
  Pulbere de stele este o încântătoare poveste despre o stea căzătoare care nimereşte într-un ţinut fermecat şi care se dovedeşte a nu fi un meteorit obişnuit, ci...
 • 17:00 Tata în război cu... tata 2 12
  "Tata în război... cu tata 2" urmăreşte peripeţiile lui Brad şi Dusty, pe măsură ce trebuie să se ocupe de părinţii lor intruzivi în perioada sărbătorilor de iarnă....
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:00 Asia Express AP
 • 23:30 iUmor 12
  Cel mai "nebun" juriu din televiziune, format din Delia, Cheloo şi Mihai Bendeac caută cel mai amuzant român în emisiunea "iUmor", de la Antena 1. De la momente...
 • 02:00 Băieţi de oraş 12
  Difuzat în continuarea show-ului "În puii mei", "Băieţi de oraş" este un serial de comedie ce îi are în centrul acţiunii pe Roby, Daniela, Malone, Gina, Dorian...
 • 03:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 04:00 Mihai Viteazul: Călugăreni AP
  Filmul evocă principalele momente ale domniei lui Mihai Viteazul: negocierea tronului cu Sultanul, la Constantinopol; refuzul de a plăti tribut; încoronarea de la...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • 08:00 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 08:30 Bucataria lui Arda AP
  Cele mai interesante rețete vor fi prezentate într-o manieră inedită şi prietenoasă de un specialist în arta culinară. Telespectatorii au parte de un spectacol culinar...
 • 09:30 Sport, dietă şi o vedetă AP
  Emisiunea "Sport, dieta şi o vedetă" are la bază un program ce se doreşte a fi un stimulent real pentru telespectatori, pentru a face mişcare sub orice formă ar...
 • 10:00 ROventura AP
  ROventura prezintă locuri pitoreşti, obiective turistice şi activităţi de agrement din România, prin ochii a doi prieteni călători, prezentatorii emisiunii: George...
 • 10:30 Gust din România cu Sam şi Frank AP
  Ia parte la o călătorie culinară prin toată ţara împreună cu, Chef Samuel Le Torriellec şi Chef Frank Oehler. Vom ajunge prin intermediul acestora in diferite comunități...
 • 11:00 Apel la consilier AP
  Din perspectiva experienței de consilier medical, Eva Pavel le va prezenta telespectatorilor soluții și tehnologii inovatoare pentru problemele lor de sănătate...
 • 11:30 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Telespectatorii...
 • 13:00 ROventura AP
  ROventura prezintă locuri pitoreşti, obiective turistice şi activităţi de agrement din România, prin ochii a doi prieteni călători, prezentatorii emisiunii: George...
 • 13:30 Destepti cu banii AP
  "Deştepţi cu banii", prezentată de Graţiela Teohari Duban şi Vladimir Drăghia, un quiz show cu întrebări din domeniul financiar, îşi propune să le ofere telespectatorilor...
 • 14:30 Asta-i România! AP
  Pe toate vrem să le cunoaştem şi să nu treacă neobservate. Emisiunea "Asta-i România!" ne prezintă o Românie, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. Întâmplări deosebite...
 • 16:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 18:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Christian...
 • 19:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 20:00 Roata norocului AP
  Concurenţi norocoşi, premii uriaşe, adrenalină, muzică şi divertisment de calitate, acestea sunt ingredientele perfecte pentru serile de duminică, la "Roata Norocului".
 • 22:00 40 de întrebări cu Denise Rifai AP
  40 de întrebări adresate unui invitat, două minute pentru a răspunde la fiecare dintre acestea, într-o întâlnire revelatoare cu un jurnalist experimentat: Denise...
 • 00:30 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:30 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 04:15 Asta-i România! AP
  Pe toate vrem să le cunoaştem şi să nu treacă neobservate. Emisiunea "Asta-i România!" ne prezintă o Românie, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. Întâmplări deosebite...
 • 05:30 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV