Homepage  / Timp liber

Ziua Mondială a Teatrului 2022. Programul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova

Ziua Mondială a Teatrului 2022. Programul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova

de Redactia Tvmania

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova aniversează duminică, 27 martie 2022, Ziua Mondială a Teatrului prin trei evenimente de înaltă ținută artistică. 

Instalația performativă ZIUA HEKTOMERON, un proiect recent premiat de către Senatul UNITER la care și-au adus contribuția 100 de regizori din 100 de țări va fi difuzat online de la ora 12:00 p.m. pe website-ul proiectului, www.hektomeron.com; tot online, de data aceasta pe pagina de facebook a teatrului se va transmite în regim de live streaming premiera regizoarei ucrainene Tetiana Shelepko care lucrează chiar în aceste zile la un performace ce se va desfășura în Kiev în singurul teatru de limbă engleză din Ucraina, transformat în aceasta perioadă în adevărat buncăr pentru artiștii independenți din Ucraina. 

Ziua Mondială at Teatrului va debuta însă la ora 11:00 în Sala „I.D. Sîrbu” cu un eveniment dedicat marelui actor Valer Dellakeza cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, într-o întâlnire emoționantă găzduită de criticul de teatru Marina Constantinescu

Valer Dellakeza, actorul care și-a legat renumele de Teatrul Național „Marin Sorescu” s-a născut pe 29 martie 1942 în Craiova. În cei 62 de ani de activitate pe scena craioveană, dar și pe scenele teatrelor internaționale, a jucat în piese de referință ale celor mai importanți dramaturgi români și a făcut roluri de anvergură din dramaturgia universală.

Dellakeza a colaborat cu regizori importanți ai scenei românești, de la Silviu Purcărete, Vlad Mugur, Mircea Cornișteanu, până la Tompa Gábor, László Bocsárdi, a lucrat cu Robert Wilson iar acum, recent, cu Romeo Castellucci. 

Debutul pe scena craioveană a avut loc în 1954, la vârsta de 12 ani, cu un rol principal într-o piesă sovietică, Să nu-i zici pe nume în regia lui Ion S. Bologa. În 1962 a fost angajat, prin concurs, pe post de Actor corp-ansamblu la Naționalul craiovean, unde s-a făcut remarcat într-o serie de roluri importante. În 1964 este admis la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București, la clasa profesoarei Beate Fredanov, asist. univ. Octavian Cotescu. După absolvire este repartizat la Teatrul Național Craiova. Până în 1989 a interpretat zeci de roluri memorabile, iar în 1989 se face remarcat în lumea teatrului cu rolul Unchiul Vanea din piesa Unchiul Vanea de A.P. Cehov, în regia lui Mircea Cornișteanu, rol pentru care primește Premiul U.T.C. (Uniunea Tineretului Comunist). Dar apogeul carierei se petrece în 1999 cu Truffaldino din spectacolul Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni în regia lui Vlad Mugur, pentru care Revista Scena îl declară cel mai bun actor al anului iar juriul UNITER îi conferă premiul pentru cel mai bun actor al stagiunii. 

În anii ’90 a colaborat cu regizorul Silviu Purcărete în spectacole de referință pentru teatrul european și mondial, cu care a făcut o serie de turnee internaționale de prim rang. Dellakeza a fost Madam Ubu în Ubu rex cu scene din Macbeth după A. Jarry și W. Shakespeare (1990-91), Demetrius în Titus Andronicus de W. Shakespeare, (1991-92), Egist în Orestia după Eschil, (1997-98), Ducele Orsino în A 12-a noapte de W. Shakespeare, Bernardin în Măsură pentru măsură de W. Shakespeare. Pentru aceste spectacole realizate de Purcărete la Craiova, Teatrul Național Craiova a primit 12 premii internaționale la cele mai mari festivaluri de teatru din lume, pe patru continente. 

Valer Dellakeza este cunoscut și datorită rolurilor interpretate în film, iar din anul 2004 este Societar de onoare al Teatrului Național Craiova. În 2012 a devenit Cetățean de onoare al Municipiului Craiova, un an mai târziu a fost distins cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de „Cavaler” acordat de Președintele României Traian Băsescu, în 2019 a primit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de „Ofițer” acordat de Președintele României Klaus Iohannis. 

În anul 2012 a fost din nou premiat de către UNITER pentru întreaga activitate iar în 2013, primește al treilea premiu UNITER, pentru rolul Domnul Tot, din spectacolul Familia Tót, regia László Bocsárdi. În 2014 a fost sărbătorit cu mare fast prin spectacolul „DELLAKEZA DE LA TEATRU, 60 DE ANI PE ACEEAȘI SCENĂ”. Un actor pentru eternitate.

Programul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, 27 martie 2022

Evenimentele organizate de către Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului se pot urmări gratuit. 

Eveniment 1: VALER DELLAKEZA 80, întâlnire la ceas aniversar cu Marina Constantinescu

  • Când: 27 martie 2022, ora 11:00 
  • Unde: Sala „I.D. Sîrbu” a teatrului
  • Bilete: intrarea este liberă 

Eveniment 2: ZIUA HEKTOMERON 

  • Când: 27 martie 2022, ora 12:00 – 28 martie 2022, ora 13:30  
  • Unde: online, pe www.hektomeron.com 
  • Bilete: vizionarea este gratuită

Eveniment 3: PREMIERĂ – NEW WORLD ORDER / NOUA ORDINE MONDIALĂ de Harold Pinter, regia Tetiana Shelepko, ProEnglish Theatre, Kiev, Ucraina

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te