Homepage  / Articole

2011, anul în care 3D-ul va deveni relevant

2011, anul în care 3D-ul va deveni relevant

de Redactia Tvmania

Mai multe proiecte de anvergură mizează anul acesta pe tehnologia 3D, iar criticii de film prognozează că abia acum vom vedea la adevărata lor valoare avantajele ochelarilor cinematografici.

În 2009, „Avatar”-ul lui James Cameron lua lumea prin suprindere şi făcea din 3D un „must have” pentru toate producţiile care se visează blockbustere. De atunci, americanii au fost ademeniţi la cinema cu o mulţime de producţii 3D şi un preţ piperat al biletelor (intrarea la un film obişnuit costă cam 7 dolari, în timp de unul 3D ajunge şi la 15 dolari), iar la începutul acestui an PricewaterhouseCoopers evalua că 50-70% din biletele vândute sunt pentru variantele 3D ale filmelor.

Dar noua tehnică (apărută, de fapt, prin anii ’20) nu a fost până acum decât o tactică de a atrage lumea la cinema, fără a oferi – calitativ vorbind – nimic în plus unei poveşti. Abia anul acesta, lansarea unor pelicule ca „Cave of Forgotten Dreams” (documentarul lui Werner Herzog despre peştera franceză Chauvet), „Hugo” (de Martin Scorsese), „Twixt” (de Francis Ford Coppola) şi „Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului” (de Steven Spielberg) promite să transforme 3D-ul dintr-o şmecherie optică într-o unealtă respectabilă, folosită de regizori serioşi.

Scorsese şi Spielberg, fani 3D

„Variety” scrie că primele fragmente video din „Hugo” au fost asemuite cu „începutul 3D-ului”, iar povestea nu are decât de câştigat de pe urma acestei tehnologii. Filmul – primul 3D pentru Scorsese – spune povestea orfanului Hugo Cabret (Asa Butterfield), care intră într-o lume magică în căutarea unei chei care să pună în funcţiune un robot autonom. Acţiunea are loc în anii ’30 şi distribuţia e completată de Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Emily Mortimer şi Jude Law. Pelicula va fi lansată în România abia în ianuarie anul viitor.

Nici Tintin nu ar fi putut fi adus la viaţă convingător decât apelând la 3D: filmul care vine în cinematografele româneşti pe 28 octombrie excelează datorită combinaţiei de motion capture şi 3D.

Francis Ford Coppola – care a apreciat calitatea din „Avatar”, dar s-a plâns de dureri oculare la vizionare – a decis să încerce şi el noua tehnologie, dar într-un stil propriu. Regizorul va introduce în „Twixt” (un horror despre un scriitor/Val Kilmer, care investighează uciderea unei fete/Elle Fanning) indicii adresate privitorului, pentru a-l atenţiona când să-şi pună ochelarii 3D, evitând astfel purtarea lor pe timpul întregii pelicule.

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton