Însă de-a lungul timpului s-au format tot felul de concepții greșite despre aceste capsule de cafea. Iată, mai jos, 3 dintre ele.
Concepția greșită nr. 1: Producția de capsule de cafea are un impact puternic asupra mediului
Spre deosebire de ceea ce suntem obișnuiți să auzim, cafeaua în capsulă nu este neapărat mai poluantă decât alte cafele, cum ar fi cafeaua la filtru, în ciuda impactului asupra mediului al capsulei individuale. Acesta este ceea ce demonstrează un studiu realizat de Quantis, o firmă de evaluare a mediului.
Cum este posibil? Secretul constă în reducerea deșeurilor! De fapt, capsulele permit o dozare perfectă a unei porții de cafea, minimizând în același timp posibilitatea de a genera deșeuri de cafea prin supradozajul utilizatorului. Același lucru este valabil și pentru cantitatea de apă care este, de asemenea, controlată, precum și pentru temperatură; nu are rost să încălzești un ceainic cu apă pentru o cafea sau să îl reîncălzești de câte ori dorește un utilizator să servească. În cele din urmă, potrivit oamenilor de știință, impactul capsulei ar fi în mare parte compensat de aceste optimizări ale cafelei, apei și energiei.
În același timp, au fost implementate și acțiuni de reducere a amprentei de carbon: reciclarea capsulelor, repararea, reutilizarea și reciclarea aparatelor de cafea, economisirea de energie etc.
Concepție greșită nr. 2: Compoziția capsulelor de cafea este periculoasă pentru sănătatea ta
Acest lucru este absolut fals! Capsulele conțin doar cafea prăjită și măcinată așa cum este indicat pe cutii. Singura excepție se referă la cafelele aromate care conțin arome naturale (vanilie, caramel, ciocolată, alune). Prin urmare, nu conțin aditivi.
Pentru a asigura acest lucru, cafelele sunt testate în mod regulat de organizații terțe care au confirmat compoziția capsulelor așa cum sunt descrise.
Pe tema sănătății, există două idei preconcepute importante despre cafea: cafeaua este cancerigenă și conține furan. Pentru primul punct, răspunsul este nu: cafeaua nu este cancerigenă. Un studiu al Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului a confirmat acest lucru în 2016.
Pentru al 2-lea lucru despre prezența furanului în cafea, răspunsul este da, cafeaua conține furan, dar în cantități limitate, care nu sunt periculoase pentru sănătate. Furanul este un compus organic care se formează în mod natural în alimente în timp ce sunt reîncălzite sau gătite. Este deci prezent în mod natural într-un număr mare de alimente și băuturi, inclusiv legume, pui la grătar, pâine etc. Toate tipurile de cafea, indiferent de metodele lor de preparare, conțin furan, deoarece se formează în timpul prăjirii.
Concepție greșită nr. 3: Capsulele de aluminiu au impact asupra planetei noastre
Aluminiul este folosit din ce în ce mai mult. Acoperă porții individuale de compoturi și brânzeturi proaspete, ușurează componentele auto și aeronautice și echipamentele sportive.
Acest material este 100% reciclabil, fără a-și pierde proprietățile, precum sticla.