Homepage  / Timp liber

5 filme pe care nu trebuie să le ratezi la festivalurile de film care au loc în weekend

5 filme pe care nu trebuie să le ratezi la festivalurile de film care au loc în weekend

de Doinel Tronaru,

O sumedenie de filme europene nou-nouțe, dar și producții “indie” ale producătorilor de film rebeli te așteaptă să le savurezi pe marile ecrane în acest weekend și săptămâna viitoare. Bucureștiul reia tradiția festivalurilor de film “mamut”, întreruptă de cei doi ani de pandemie.

“Domnul Jones”, în regia marii regizoare de film Agnieszka Holland, un film despre celebrul arhitect finlandez Alvar Aalto sau “Vin îndată”, de Kiki Vasilescu, se află printre peliculele cu care bucureștenii se vor delecta la festivalurile de film care “asaltează” orașul începând din acest weekend.

Joi începe la București cea de-a 26-a ediție a tradiționalului Festival de Film European, curatoriată anul acesta de criticul de film Cătălin Olaru, manifestare care va continua până miercuri, 11 mai. Gala de deschidere are loc, de la ora 19.00, la Sala Auditorium de la Muzeul Național de Artă al României, cu proiecția unui film al celebrului regizor disident ucrainean Oleg Sentsov, “Rhino” (2021). Cele două săli în care au loc proiecțiile 26.FFE sunt Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie.

Tot joi începe însă și Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți (IPIFF), aflat la cea de-a 16-a ediție, care va continua până duminică. Proiecțiile acestui festival se desfășoară la Cinema Muzeul Țăranului (intrarea este liberă), iar gala de premiere va avea loc duminică, 8 mai, de la ora 18.00, la Teatrul Odeon. Împreună, cele două festivaluri de film prezintă o ofertă cinematografică substanțială în atenția cinefililor bucureșteni.

Iată 5 filme, din mult mai multele care merită văzute, de neratat la aceste festivaluri, pe care nu trebuie să le pierzi cu nici un chip (în ordinea datei și orei de proiecții):

“Domnul Jones” / “Obywatel Jones” / “Mr. Jones”

(Polonia-Marea Britanie-Ucraina, 2019; 119 min.) Regia: Agnieszka Holland. Cu: James Norton, Vanessa Kirby, Peter Sarsgaard.

De ce trebuie să vezi neapărat acest film, prezentat chiar în prima zi a Festivalului Filmului European?

În primul rând, pentru numele realizatoarei lui: este o producție recentă a cineastei poloneze Agnieszka Holland (73 de ani), considerată una dintre cele mai mari regizoare provenind din Estul ex-comunist.

Holland a fost “muza secretă”, femeia de lângă marele regizor polonez Andrzej Wajda, dar a avut și o prodigioasă carieră occidentală și americană.

Tot ea a realizat, în 1995, și filmul “Total Eclipse”, despre poeții “blestemați” Rimbaud și Verlaine, în care un tânăr Leonardo DiCaprio îl interpreta pe genialul adolescent francez. Filmele regizoarei sunt în principal politice, despre istoria tulburată a părții de Est a Europei, iar “Domnul Jones” nu face excepție.

Este vorba despre jurnalistul galez care, la începutul anilor ’30, a “spart tăcerea”, în presa occidentală, asupra cumplitei foamete (provocate de Stalin) care devasta Ucraina la acea vreme. Actualitatea subiectului (neașteptată și nedorită) este dincolo de orice îndoială.

Când și unde poate fi vizionat: joi, 5 mai, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco.

“Aalto” / “Aalto: Architect of Emotions”

(doc., Finlanda, 2020; 103 min.) Regia: Virpi Suutari.

Mergem “la sigur” cu acest film documentar, pentru că el este dedicat unuia dintre cei mai celebri și iconici arhitecți ai modernității: finlandezul Alvar Aalto (1898-1976). Este un nume eențial și cu totul specific al arhitecturii moderne, alături de, dintre cei care vin prima oară în minte, Antoni Gaudí sau Walter Gropius.

Documentarul de față dezvăluie, pentru prima oară, povestea intimă de dragoste a lui Alvar și a soției sale, la rândul ei arhitect, Aino Aalto. Sunt prezentate clădiri emblematice din întreaga lume, aparținând geniului creativ al celor doi: construcțiile lor din Finlanda, o bibliotecă din Rusia, un cămin studențesc de la MIT (Boston, Massachusetts), o casă privată a unui colecționar de artă de lângă Paris, un pavilion din Veneția, și multe alte locuri fără seamăn.

Când și unde poate fi vizionat: vineri, 6 mai, ora 18.00, Cinemateca Eforie.

“Ultimii austrieci” / “Die letzten Österreicher” / “The Last Austrians”

(doc., Austria-Ucraina, 2020; 85 min.) Regia: Lukas Pitscheider.

Abundă filmele care au legătură, într-un fel sau altul, cu Ucraina la această ediție a FFE, dar “Ultimii austrieci” este un documentar din 2020 care prezintă și un alt aspect, unul mai senin și mai frumos, al regiunii, respectiv cea a Carpaților ucraineni, așa că merită văzut, pentru “încântarea ochiului”.

Conform realizatorilor, “Königsfeld este un sat locuit de austrieci situat în mijlocul Carpaților ucraineni; așezarea este înconjurată de o pădure deasă care se întinde cât vezi cu ochii, iar lemnul este materialul dominant din sat, arhitectura caselor din Königsfeld amintind de Austria alpină”.

Ca și la noi în țară, “a emigra sau a rămâne” este astăzi cea mai importantă întrebare din zonă. Proiecția specială a filmului este oferită de Forumul Cultural Austriac, cu sprijinul Alpin Film Festival de la Brașov.

Când și unde poate fi vizionat: vineri, 6 mai, ora 18.30, Cinema Elvire Popesco.

“Blue Moon” / “Crai nou”

(România, 2021; 85 min.) Regia: Alina Grigore. Cu: Ioana Chițu, Mircea Postelnicu, Vlad Ivanov, Ioana Flora, Robi Urs.

Este proiecția specială, în afara competiției IPIFF, a unuia dintre cele mai recente filme românești, care a trecut oarecum neobservat la premiera sa în săli din luna martie a acestui an, cu toate succesele sale de pe plan internațional (printre care câștigarea marelui premiu la festivalul de film de la San Sebastian în 2021 nu este deloc de neglijat).

“Blue Moon” (sau “Crai nou”) este debutul regizoral al actriței Alina Grigore (cunoscută din “Ilegitim”, filmul lui Adrian Sitaru) și tratează cu problemele siguranței psihice la vârstele tinere, urmărind “călătoria psihologică a unei tinere spre procesul ei de dezumanizare”.

O experiență sexuală ambiguă cu un artist o determină pe Irina, personajul principal, să lupte împotriva oricărui tip de agresiune și să-și urmeze scopul de a fugi la București, conform scenariului filmului, scris tot de regizoarea Alina Grigore.

Când și unde poate fi vizionat: sâmbătă, 7 mai, ora 16.30, Cinema Muzeul Țăranului.

“Leonora addio”

(Italia, 2022; 90 min.) Regia: Paolo Taviani. Cu: Fabrizio Ferracane, Matteo Pittiruti, Dania Marino.

Aici “punctul de atracție” este dat tot de numele realizatorului filmului: Paolo Taviani. Frații Paolo (născut în 1931) și Vittorio Taviani (1929-2018) sunt printre cei mai cunoscuți cineaști din întreaga istorie a cinematografului, realizatori ai unor filme “de artă” de referință.

Din păcate, Vittorio ne-a părăsit acum patru ani, la vârsta de 88 de ani, iar “Leonora addio” este primul film realizat în întregime singur de fratele său, ajuns acum la venerabila vârstă de 90 de ani.

Este un film aproape suprarealist, despre călătoria cenușii lui Luigi Pirandello de la Roma până la destinația înmormântării, deși interzise de acesta prin testament, a marelui scriitor italian. De neratat!

Când și unde poate fi vizionat: duminică, 8 mai, ora 20.30, Cinema Elvire Popesco.

Program Festivalul de Film European 2022

Cinema Elvire Popesco
Cinemateca Eforie

Program IPIFF 16: Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți

Programul acestei ediții a festivalului poate fi consultat pe pagina de Facebook a evenimentului.

Urmărește-ne pe Google News
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 21:30 MasterChef
 • 23:30 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 00:00 De-a şoarecele şi pisica 15
 • 02:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 03:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Andra Petrescu, Andreea Țopan și Valentin Butnaru fac echipă la pupitrul Observator Antena 1, de la ora 12.00. Programul s-a impus drept lider al segmentului orar...
 • 14:00 Poveşti de familie AP
  Serialul "Poveşti de familie" este o antologie de poveşti inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească. Bazat pe formatul internaţional...
 • 15:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 17:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Adela AP
  Două surori înţeleg iubirea faţă de cealaltă diferit. Adela este în stare să renunţe la tot pentru sora ei. Iar, pentru Andreea, tot ce este al Adelei este şi al...
 • 21:45 Adela AP
  Două surori înţeleg iubirea faţă de cealaltă diferit. Adela este în stare să renunţe la tot pentru sora ei. Iar, pentru Andreea, tot ce este al Adelei este şi al...
 • 23:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 23:30 Omul-lup 15
  Larry se întoarce la casa părintească pentru a se împăca cu tatăl său. Aici se îndrăgosteşte de Gwen, patroana unui magazin de antichităţi, căreia îi face cadou...
 • 01:30 Status Update AP
  Viaţa adolescentului Kyle Moore este dată peste cap de divorţul părinţilor lui. Aflat acum într-un oraş şi un liceu noi, Kyle se străduieşte să se adapteze. Într-o...
 • 03:30 Surorile
  Serialul turcesc "Surorile - Kardeş Çocuklari" aduce în centrul poveştii două surori: Ümran (Ayca Bingöl), care trăieşte un trai modest la sat alături de fiica ei...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 07:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D le oferă telespectatorilor informațiile de care au nevoie în fiecare dimineață. La pupitul grupajului informativ de la ora 07:00 se va afla Cristina...
 • 08:00 Dimineaţa cu noi AP
 • 10:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 17:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Mă numesc Züleyha AP
  "Mă numesc Züleyha" înfăţişează istoria unei iubiri unice, care se derulează în Istanbulul anilor '70, şi continuă pe tărâmurile fertile ale zonei Çukurova, Adana...
 • 22:30 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 00:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:00 Mă numesc Züleyha
  "Mă numesc Züleyha" înfăţişează istoria unei iubiri unice, care se derulează în Istanbulul anilor '70, şi continuă pe tărâmurile fertile ale zonei Çukurova, Adana...
 • 03:45 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • 04:15 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 05:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 06:30 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 06:45 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV