Homepage  / Recomandări

5 filme românești bune pe care trebuie să le vezi săptămâna asta la televizor

5 filme românești bune pe care trebuie să le vezi săptămâna asta la televizor

de Doinel Tronaru,

Ca de obicei, televiziunile noastre se întrec în a oferi publicului filme românești vechi, pe care le putem numi clasice, cu actori celebri care au strălucit pe marele ecran în perioada comunistă, precum Draga Olteanu-Matei, dar și producții mai noi, ale tinerilor regizori, premiate la festivalurile internaționale de film. În weekend pot fi văzute producții precum clasicul “Ecaterina Teodoroiu” sau mai noul “De ce eu?” al lui Tudor Giurgiu.

Filmele românești de cinema, mai vechi sau mai noi, sunt întotdeauna un punct de atracție pentru telespectatorul de la noi din țară, atras de prezența în ele a actorilor pe care i-a admirat în perioada comunistă – așa-numiții “monștri sacri”, redescoperiți în prezent de tinerii cinefili –, dar și de succesul internațional și de premiile la festivalurile de film ale tinerilor regizori români. 

M-am gândit să-ți prezint cinci filme românești bune, clasice sau aproape clasice, care pot fi văzute la televizor în weekend-ul 29 aprilie-1 mai.

Pot fi admirați în ele actori precum îndrăgita Draga Olteanu sau regretatul Ion Caramitru, dar pot fi urmărite și producții mai noi precum “De ce eu?” și “Rocker”. Ordinea listei este dată de ordinea în care filmele vor fi difuzate la televizor.

“Toamna bobocilor” (România, 1975)

Regia: Mircea Moldovan. Cu: Draga Olteanu-Matei și Marin Moraru

Unde și când poate fi vizionat: Prima TV, vineri, 29 aprilie, ora 23.00, și sâmbătă, 30 aprilie, ora 14.00; Național TV: sâmbătă, 30 aprilie, ora 16.15, și duminică, 1 mai, ora 10.45

“Toamna bobocilor” este primul film dintr-o serie de comedii, pe scenariul scriitorului Petre Sălcudeanu (1930-2005), care au făcut furori în epoca comunistă, urmat de “Iarna bobocilor” (1977) și “Primăvara bobocilor” (1987).

Cuplul format aici de actorii Draga Olteanu-Matei (în rolul Varvara) și Marin Moraru (în rolul Toderaș) s-a dovedit a fi unul dintre cele mai de succes ale cinematografiei românești de dinainte de 1989. În “Toamna bobocilor”, lor li se alătură actori precum: Sebastian Papaiani, Emil Hossu, Maria Ploae, Octavian Cotescu, Dumitru Furdui și Vasile Nițulescu, acesta în rolul unui… cioban. 

Filmul este o satiră socială a vremii, care descrie întâmplări de “la noi, la Viișoara” (un sat de lângă Cluj), din vremea agriculturii socialiste.

Dincolo de tribulațiile personajelor – tineri absolvenți “repartizați” la țară, primari și președinți de CAP – specifice epocii, filmul merită văzut pentru psihologia etern valabilă a acestora și pentru comicul de situație, imaginat de scenaristul Sălcudeanu și de regizorul Mircea Moldovan (1936-2020), care vor continua și la celelalte două filme ale ciclului.

“Ecaterina Teodoroiu” (România, 1978)

Regia: Dinu Cocea. Cu: Stela Furcovici, Amza Pellea, Ilarion Ciobanu, Ion Caramitru

Unde și când poate fi vizionat: TVR 1, sâmbătă, 30 aprilie, ora 21.10

Filmul regizat de Dinu Cocea (1929-2013; realizator, până atunci, în anii ’60 și la începutul anilor ’70, al celebrei serii de filme “cu haiduci”, va “recidiva” ulterior, în 1981, cu dipticul dedicat unui alt haiduc, “Iancu Jianu”), pe scenariul scriitorilor Vasile Chiriță și Mihai Opriș, s-a instalat încă de la premiera din 1978 ca un clasic, chiar dacă mai de planul doi, al cinematografiei românești și își păstrează acest statut până în ziua de astăzi.

Este unul dintre puținele filme cu adevărat de război ale perioadei, realizate cu profesionalism și cu grijă la coerența narativă, alături de cele ale mult mai celebrului Sergiu Nicolaescu sau ale oarecum uitatului în prezent Doru Năstase.

În plus, filmul capătă o neașteptată actualitate în zilele noastre, când eroina titulară, Ecaterina Teodoroiu, a ajuns prima femeie prezentă pe bancnotele românești, cu alte cuvinte, cum suna o glumă făcută ad hoc la momentul apariției știrii, și-a îndeplinit visul din copilărie “de a trăi pe banii altora”.

Motivul este simplu, și îl vei vedea expus pe larg în film: Ecaterina Teodoroiu este o eroină, singura femeie care a luptat în armata României în timpul Primului Război Mondial, și probabil una dintre puținele de pe toate fronturile acelui cumplit război de la care au trecut peste 100 de ani.

“Cătălina” (cum i se spunea cu duioșie de către apropiați) și-a dat viața în fruntea soldaților pe care-i comanda, motiv pentru care a fost supranumită “eroina de pe Jiu” sau “Ioana d’Arc de România”.

Stela Furcovici – “rebela” cinematografiei românești, un “James Dean” feminin al nostru

La începutul Primului Război Mondial, o tânără învățătoare din Târgu Jiu se înrola voluntar ca infirmieră de companie. Restul este istorie… Interpreta eroinei titulare este actrița Stela Furcovici (1954-2000).

Furcovici avea 24 de ani când a fost distribuită în acest film și putem spune că acesta a fost rolul din păcate prea scurtei sale vieți (încheiată, la 46 de ani, cu un nefericit accident de circulație). 

Va reveni însă, imediat după încheierea filmărilor, sub bagheta regizorului Dinu Cocea, pentru a juca un rol principal într-unul dintre cele mai romantice filme românești din toate timpurile: dipticul “Iancu Jianu zapciul” și “Iancu Jianu haiducul” – de fapt, un singur film mai lung, împărțit pentru distribuția în săli în două pelicule, pe principiul pe care s-a procedat ulterior și de către americani pentru “Kill Bill 1” și “Kill Bill 2” –, cu premiera în 1981 (scris de același tandem compus din Vasile Chiriță și Mihai Opriș).

Îi ținea piept neuitatului Adrian Pintea, interpretul zapciului care devine, printr-un proces de purificare a conștiinței, haiduc, și interpreta rolul “călăreței” Ionica, fiică neîmblânzită a naturii și a singurătății, care stăpânea de una singură o întreagă herghelie de cai, unul dintre cele mai romantice personaje din întreaga cinematografie românească. De neuitat!…

Alături de Furcovici, în “Ecaterina Teodoroiu” mai apar și alți “monștri sacri” ai ecranului românesc, cum ar fi Amza Pellea (interpretul celebrului general Dragalina, figură-cheie a campaniilor românești din acea perioadă), Ilarion Ciobanu (în rolul unui alt general) și recent plecatul dintre noi Ion Caramitru (interpretul doctorului Mureșan).

În 1999, rolul iconic al Ecaterinei Teodoroiu avea să fie reluat în filmul lui Sergiu Nicolaescu “Triunghiul morții” de către actrița Ilinca Goia.

“De ce eu?” (România, 2015)

Regia: Tudor Giurgiu. Cu: Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Liviu Pintileasa, Sore Mihalache, Virgil Ogășanu

Unde și când poate fi vizionat: Pro Cinema, sâmbătă, 30 aprilie, ora 23.00

Filmul “De ce eu?” este unul dintre cele mai recente succese ale tinerei cinematografii românești, fiind nominalizat în 2016 la nu mai puțin de 9 premii Gopo. Scris și regizat de Tudor Giurgiu, unul dintre cele mai reprezentative nume ale noii generații de regizori (inițiator și director, printre altele, și al festivalului de film Transilvania, de la Cluj-Napoca), este poate cel mai bun film al acestuia și constituie, în orice caz, un exemplar act de conștiință al încă tânărului regizor. 

“De ce eu?” este un film prin excelență politic și este inspirat dintr-un caz real, cel al sinuciderii tânărului procuror Cristian Panait (rebotezat în film Cristian Panduru și interpretat de Emilian Oprea), prezentat ca “un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000”. 

În complicatul context al României anilor 2010, dominat de lupta pentru combaterea corupției și de o acerbă competiție politică, filmul lui Tudor Giurgiu a reprezentat o “piesă de dosar” esențială. “De ce eu?” l-a adus la celebritate pe tânărul actor Emilian Oprea (s-a născut în Bârlad, a studiat la Iași, este angajat la teatrul din Brăila), interpretul rolului principal, dar în el poate fi admirat și mai “coptul” Mihai Constantin, în partitura absolut savuroasă a unui “sforar” din cei care ne hotărăsc, fără să știm, viețile.

“Rocker” (România, 2012)

Regia: Marian Crișan. Cu: Dan Chiorean, Alin State, Crina Semciuc, Ofelia Popii, Elvira Rîmbu, Richard Balint

Unde și când poate fi vizionat: TVR 3, sâmbătă, 30 aprilie, ora 1.00 (în noaptea de sâmbătă spre duminică)

Filmul face parte, de fapt, dintr-o serie de filme dedicate de către postul TVR 3 regizorului orădean Marian Crișan și difuzate în această noapte sub genericul “Noaptea albă a filmului românesc”, serie care mai conține și filmele “Berliner” (2020; difuzat la ora 23.00), cel mai recent film al regizorului, și, în continuarea lui “Rocker”, “Orizont” (2015) și “Morgen” (2010), precum și câteva scurtmetraje, printre care celebrul “Megatron” (2008; difuzat la ora 0.40), câștigător al premiului Palme d’Or al festivalului de film de la Cannes pentru cel mai bun scurtmetraj.

“Rocker” este un film oarecum uitat acum, sau intrat într-un con de umbră, deși nu merită deloc asta și deși în 2014 a primit nu mai puțin de 10 nominalizări la premiile Gopo. Scris și regizat de Marian Crișan, este o poveste impresionantă, o profundă dramă umană, despre felul în care generația “rockerilor” ajunși la 45 de ani se confruntă cu problemele și greutățile inerente vieții. Victor este un astfel de “rocker” îmbătrânit care trebuie să îl îngrijească și să-i rezolve problemele fiului său, Florin, dependent de droguri. 

Regizorul Marian Crișan este, de fapt, originar din Salonta, prin urmare toate filmele lui sunt plasate sau se învârt în jurul Oradei și al ținutului Bihor, pe care-l transformă într-un spațiu specific filmografiei sale, iar “Rocker” nu face o excepție. Pe lângă interpreții Dan Chiorean (tatăl, Victor) și Alin State (Dinte), nominalizați la Gopo pentru aceste roluri, în film o puteți vedea pe Ofelia Popii, excepțională actriță de teatru (interpretă a lui Mefisto în capodopera sibiană “Faust”, regizată de Silviu Purcărete), într-una dintre rarele ei apariții pe marele ecran.

“B.D. intră în acțiune” și “B.D. în alertă”

Regia: Mircea Drăgan. Cu: Puiu Călinescu, Sebastian Papaiani, Toma Caragiu, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Iurie Darie, Ioana Drăgan

Unde și când poate fi vizionat: TVR 2, duminică, 1 mai, ora 13.10 + TVR 2, duminică, 1 mai, ora 20.10

În zi de sărbătoare (1 Mai), canalul TVR 2 reia, spre deliciul telespectatorilor, primele două filme din seria dedicată “tovarășilor milițieni” din “Brigada Diverse” (prescurtat B.D.), un veritabil clasic evergreen al cinematografiei românești, cu siguranță cea mai de succes serie comică realizată vreodată pe platourile de la Buftea. “B.D. intră în acțiune” (1970) este filmul pilot al seriei, iar “B.D. în alertă” (1971) este, evident, continuarea. Seria va fi completată (și, din păcate, încheiată) de filmul “B.D. la munte și la mare” (în același an 1971). 

Principalul punct prin care aceste pelicule își păstrează în continuare atracția este, evident, distribuția, care prezintă o mulțime de mari și neuitați actori: Puiu Călinescu, Sebastian Papaiani, Toma Caragiu, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Iurie Darie – unii aflați de partea legii, alții de cealaltă parte a “baricadei” – sunt doar câteva nume. Scenariștii peliculelor, regizorul Mircea Drăgan (1932-2017) și scriitorul Nicolae Ţic (1928-1992), se pare că au găsit “ingredientele” necesare pentru a exprima specificul comic autohton, iar perenitatea filmelor poate este dată și de faptul că anumite “metehne” nu s-au schimbat nici până în ziua de astăzi.

Urmărește-ne pe Google News
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Survivor România AP
  Opt au început săptămâna, șapte au luptat în ediţia de ieri într-un joc extrem de greu în care nu a mai fost loc de nicio prietenie sau veche alianță. Fiecare concurent...
 • 00:00 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 00:30 Insurgent 12
  Actiunea incepe la trei zile dupa evenimentele din Divergent, cand Tris (Shailene Woodley) si Four (Theor James) reusesc cu greu sa o impiedice pe Jeanine si aliatii...
 • 02:45 I Like IT
  Emisiunea traduce IT-ul în limba română cu umor inteligent şi poftă de show, iar Iulia Ionescu face ca noutăţile din Internet şi tehnologie să nu mai pară complicate...
 • 03:15 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Andra Petrescu, Andreea Țopan și Valentin Butnaru fac echipă la pupitrul Observator Antena 1, de la ora 12.00. Programul s-a impus drept lider al segmentului orar...
 • 14:00 Poveşti de familie AP
  Serialul "Poveşti de familie" este o antologie de poveşti inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească. Bazat pe formatul internaţional...
 • 15:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 17:00 Observator
  Olivia Păunescu şi Florin Căruceru prezintă, de luni până vineri, Observator ora 17. Cătălin Oprișan intră în rolul de povestitor din culisele marilor povești de...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Temptation Island - Insula iubirii 12
  Cinci cupluri, 12 tentaţii, 15 zile şi o insulă plină de capcane, acestea sunt elementele cheie ale reality show-ului prezentat de Radu Vâlcan, "Temptation Island...
 • 00:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 00:30 Incredibilul Hulk 12
  Omul de ştiinţă Bruce Banner străbate lumea în lung şi-n lat, disperat să afle un leac pentru boala care-l face să se transforme într-un uriaş monstru verde. Pe...
 • 02:30 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 03:15 Poveşti de familie
  Serialul "Poveşti de familie" este o antologie de poveşti inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească. Bazat pe formatul internaţional...
 • 04:00 Surorile
  Serialul turcesc "Surorile - Kardeş Çocuklari" aduce în centrul poveştii două surori: Ümran (Ayca Bingöl), care trăieşte un trai modest la sat alături de fiica ei...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 07:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D le oferă telespectatorilor informațiile de care au nevoie în fiecare dimineață. La pupitul grupajului informativ de la ora 07:00 se va afla Cristina...
 • 08:00 Dimineaţa cu noi AP
 • 10:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 17:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Mă numesc Züleyha AP
  "Mă numesc Züleyha" înfăţişează istoria unei iubiri unice, care se derulează în Istanbulul anilor '70, şi continuă pe tărâmurile fertile ale zonei Çukurova, Adana...
 • 22:30 Strada Speranţei AP
  Povestea serialului are în centru trei familii foarte diferite de bucureşteni, vecine pe aceeaşi stradă. Poveştile acestora se desfaşoară în paralel şi se ramifică...
 • 23:45 Strada Speranţei AP
  Povestea serialului are în centru trei familii foarte diferite de bucureşteni, vecine pe aceeaşi stradă. Poveştile acestora se desfaşoară în paralel şi se ramifică...
 • 01:15 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 02:00 Mă numesc Züleyha
  "Mă numesc Züleyha" înfăţişează istoria unei iubiri unice, care se derulează în Istanbulul anilor '70, şi continuă pe tărâmurile fertile ale zonei Çukurova, Adana...
 • 04:15 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 05:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 06:30 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 06:45 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV