Trebuie să facem delimitarea clară între ”colesterolul bun” (HDL) și ”colesterolul rău” (LDL). Un nivel ridicat de colesterol LDL („rău„) este asociat cu un risc crescut de ateroscleroză, o afecțiune în care plăcile de grăsime se acumulează pe pereții arterelor, le îngustează și creează premisele unor complicații grave, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Colesterolul HDL („bun„) contribuie la eliminarea colesterolului din artere, protejând astfel sănătatea inimii.
În mod interesant, nivelul de colesterol din sânge nu este determinat doar de alimentele bogate în grăsimi pe care le consumăm. De fapt, organismul produce majoritatea colesterolului de care are nevoie. Totuși, dieta joacă un rol crucial în modularea nivelurilor de colesterol. Alimentele bogate în grăsimi saturate și trans, adesea găsite în produsele procesate, carnea roșie și produsele de patiserie pot crește nivelul de colesterol LDL.
Un stil de viață sănătos, cu exerciții fizice regulate, menținerea unei greutăți corporale sănătoase și evitarea fumatului, sunt printre cele mai bune modalități de a ne ține colesterolul sub control. La acestea, medicii adaugă și consumul regulat de semințe:
Semințe de in
Semințele de in nu sunt doar benefice în reducerea colesterolului LDL, ci aduc o mulțime de alte beneficii semnificative pentru sănătate. Bogate în alfa-linolenic acid (ALA), un tip de acid gras omega-3 de origine vegetală, aceste semințe contribuie la sănătatea inimii și a sistemului circulator.
În plus, fibrele solubile prezente în seminte de in de calitate sunt eficiente în controlul glicemiei, de aceea sunt recomandate în cazul persoanelor cu diabet sau celor care își doresc un nivel stabil al zahărului în sânge.
Pentru a beneficia din plin de puterea semințelor de in este recomandat să le consumăm măcinate sau mărunțite, pentru o mai bună absorbție a nutrienților. Pot fi adăugate în smoothie-uri, iaurt, pâine, brioșe, salate sau chiar ca ingredient în burgeri vegetarieni.
Semințe de chia
Originare din America Centrală, semințele de chia sunt o sursă excelentă de acizi grași Omega-3 și fibre solubile. Fibrele solubile din acestea formează un gel în stomac, care poate lega colesterolul și împiedica absorbția acestuia în sânge. Semințele de chia de la Biosano pot fi adăugate în smoothie-uri, iaurt sau salate.
Semințe de dovleac
Semințele de dovleac, cu conținut impresionant de fitosteroli, reprezintă o altă opțiune în lupta împotriva colesterolului rău. Fitosterolii sunt structuri similare cu colesterolul, găsite în plante, care blochează absorbția colesterolului în intestin, ceea ce duce la scăderea nivelului de colesterol LDL din sânge.
Pe lângă efectul asupra colesterolului, semințele de dovleac sunt recunoscute și pentru beneficiile asupra sănătății prostatei. Conținutul bogat în zinc contribuie la ameliorarea simptomelor hiperplaziei benigne de prostată (mărirea prostatei).
Semințele de dovleac sunt, de asemenea, o sursă excelentă de antioxidanți (vitamina E și carotenoide), ce contribuie la protejarea celulelor împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi, reducând astfel riscul de inflamație cronică și de boli asociate.
Semințe de susan
Semințele de susan conțin lignani, despre care se știe că scad colesterolul LDL. De asemenea, sunt o sursă excelentă de fitosteroli. Semințele de susan pot fi adăugate în diverse preparate, precum salate, pâine și chiar deserturi,.
Semințe de Floarea-soarelui
Semințele de floarea-soarelui sunt bogate în vitamina E (antioxidant) și în fitosteroli. Consumul acestora contribuie la scăderea nivelului de colesterol LDL. Totodată, sunt versatile și pot fi consumate ca snack, adăugate în cereale sau în salate.
Sursa foto: freepik