Homepage  / Advertorial

6 cauze comune ale pneumoniei

6 cauze comune ale pneumoniei

de Redactia Tvmania

Pneumonia este o infecție cu localizare pulmonară care afectează alveolele - mici săculeți care se umplu cu aer la fiecare inspirație și la nivelul cărora se realizează oxigenarea hematiilor care vor transporta, apoi, oxigenul în întregul organism.  În acest articol poți descoperi care sunt cele mai frecvente cauze ale pneumoniei. 

  1. Infecțiile bacteriene

Pneumonia bacteriană este cel mai frecvent întâlnit tip de pneumonie și poate fi determinată de o mare varietate de microorganisme. Deși cele mai frecvente sunt pneumoniile determinate de infecția cu stafilococ și streptococ, din punct de vedere al evoluției și tratamentului cele mai mari riscuri sunt asociate infecțiilor cu bacterii Gram-negative. 

Printre cele mai agresive tipuri de pneumonie bacteriană se numără:

  • Pneumonia determinată de bacilul piocianic este întâlnită în secția de terapie intensivă, la pacienții care au necesitat ventilație mecanică. Tratamentul se realizează doar consecutiv antibiogramei;
  • Pneumonia determinată de stafilococul auriu se asociază cu o mortalitate de 15 – 40% din cazuri ca urmare a evolutiei către pneumonie necrozantă și septicemie. Unele tulpini de stafilococ auriu sunt rezistente la majoritatea antibioticelor cunoscute;
  • Pneumonia determinată de o specie de Chlamydia este transmisă de către păsări și este considerată o boală profesională. Netratată la timp, poate avea mortalitate de 30% din cazuri [1].

Printre cauzele pneumoniei bacteriene mai frecvent întâlnite se numără:

  • Infecția cu Mycoplasma pneumoniae este mai frecventă în spațiile comune de tipul unităților de învățământ sau al internatelor. În general simptomele sunt relativ ușoare, dar în unele cazuri boala se poate complica și cu pneumonie;
  • Pneumonia pneumococică îi afectează în principal pe copiii mici și pe adulții în vârstă sau cu un sistem imunitar deficitar. Ea poate determina o serie de complicații grave, mai ales în condițiile fenomenului de multiantibiorezistență. Din fericire, afecțiunea și mai ales complicațiile ei pot fi prevenite prin vaccinare [2]. 
  1. Infecțiile virale

Pneumonia virală este o formă frecventă de pneumonie, care poate fi determinată de virusurile gripale și paragripale, de infecțiile cu rinovirus, coronavirus sau adenovirus. 

Tratamentul împotriva pneumoniei virale se realizează cu ajutorul medicamentelor antivirale. Prevenirea este adeseori posibilă, prin vaccinare antigripală anuală, dar nu poate exclude toate cazurile [3]. 

  1. Infectiile micotice

Pneumonia micotică apare la persoanele cu imunosupresie și se întâlnește la bolnavii de SIDA, la pacienții cu forme grave de cancer, la persoanele care au suferit un transplant și se află sub tratament imunosupresor sau la cele cu boli autoimune tratate agresiv. 

Pneumocistoza este cel mai frecvent tip de pneumonie fungica, iar procentul de mortalitate este înfricoșător: până la 100% în absența tratamentului, 50% în cazul administrării tratamentelor antifungice [4].  

  1. Infecțiile parazitare

Infestarea cu paraziți este relativ rară prin comparație cu celelalte cauze de pneumonie, dar boala poate fi gravă, mai ales că diagnosticul este ceva mai dificil de stabilit. 

Pneumonia determinată de paraziți în cazul căreia nu se intervine la timp poate declanșa abcese pulmonare și afectarea sistemului nervos [5].

  1. Aspirarea de conținut digestiv

Cunoscută sub denumirea de pneumonie de aspirație, această formă de boală pulmonară apare ca urmare a inhalării de materiale străine. Cel mai adesea, vinovate pentru declanșarea pneumoniei de aspirație sunt alimentele, lichidele, voma și alte fluide.

Pneumonia de aspirație poate apărea ca urmare a aspirării accidentale a unor fragmente de alimente, dar este favorizată de anumite situații speciale, care afectează mecanismul de deglutiție:

  • Boala de reflux gastroesofagian;
  • Intubația orotraheală;
  • Paralizia parțiala sau totală a faringelui;
  • Anestezia generală;
  • Accidentul vascular cerebral;
  • Crizele epileptice;
  • Intoxicația alcoolică acută [3]. 
  1. Intubația

Intubația efectuată în cadrul secțiilor de terapie intensivă poate favoriza apariția infecțiilor, în special a celor determinate de bacteriile Gram-negative. Cauza este reprezentată de anularea mecanismelor de apărare fiziologice de la nivelul orofaringelui și al traheei. 

Din păcate, datorită naturii microorganismelor care determină infecția, mortalitatea este situată între 30 – 75%, tratamentul cu antibiotice al unui organism deja tarat fiind de multe ori ineficient din cauza fenomenului de rezistență bacteriană [2].

Pneumonia este o infecție severă care afectează plămânii și care necesită tratament rapid și adecvat. Majoritatea cazurilor de pneumonie se vindecă mulțumită intervenției medicale, dar există și situații în care ea se poate dovedi fatală. 

Bibliografie:

  1. American Lung Association. “What Causes Pneumonia? | American Lung Association.” Lung.org, 2019, www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/pneumonia/what-causes-pneumonia, accesat la 19.01.2023;
  2. CDC. “Causes of Pneumonia.” CDC, 2019, www.cdc.gov/pneumonia/causes.html, accesat la 19.01.2023;
  3. Mayo Clinic. “Pneumonia.” Mayo Clinic, Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pneumonia/symptoms-causes/syc-20354204, accesat la 19.01.2023;
  4. Normandin, Bree. “Everything You Need to Know about Pneumonia.” Healthline, 20 Aug. 2019, www.healthline.com/health/pneumonia#symptoms, accesat la 19.01.2023;
  5. “Pneumonia – Causes and Risk Factors | NHLBI, NIH.” Www.nhlbi.nih.gov, 24 Mar. 2022, www.nhlbi.nih.gov/health/pneumonia/causes, accesat la 19.01.2023.

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton