Homepage  / Cinema

Angela Lansbury va primi un premiu Tony pentru întreaga carieră

Angela Lansbury va primi un premiu Tony pentru întreaga carieră

de Andreea Hentea,

Legendara actriță britanică Angela Lansbury (96 de ani) va primi duminică, pe 12 iunie, un premiu Tony special, care va recompensa realizările sale de o viață în domeniul teatral, a anunțat recent Comitetul de administrare a prestigioaselor premii, scrie deadline.com.

„Contribuția Angelei Lansbury la spectacolele de teatru este dintre acelea care nu pot fi ignorate”, a spus Charlotte St. Martin, o autoritate în domeniul teatral. „De la rolul ei revoluționar din «Mame» la spectacole emblematice precum «Deuce» și «Sweeney Todd» și la recenta contribuție la revitalizarea piesei „A Little Night Music”, doamna Lansbury ne-a oferit, în întreaga sa viață, spectacole de neuitat și este o mare onoare să le recompensăm, anul acesta, cu premiul Tony pentru întreaga sa carieră”, a adăugat aceasta.

Adorată în lumea teatrului

Angela Lansbury a debutat pe Broadway în 1957, cu „Hotel Paradiso”, apoi cu „A Taste of Honey” (1960), cu „Anyone Can Whistle” (1964) și cu faimosul music-hall „Mame” (1966), care i-a adus primul premiu Tony. Ea a mai câștigat prestigiosul trofeu pentru „Dear World” (1969), „Gypsy” (1974) și „Sweeney Todd” (1979).

Angela Lansbury in piesa de teatru „Blithe Spirit” / Londra / Credit line: Profimedia

După o pauză de 24 de ani, actrița a revenit pe Broadway, în spectacolul „Deuce” (2007), urmat de „Blithe Spirit” (2009), care i-a adus un al cincilea Tony, record înregistrat doar de Julie Harris. Au urmat piesele „A Little Night Music” (2009) și „The Best Man” (2012), de Gore Vidal. În 2013, la 88 de ani, ea a întreprins un turneu în Australia, cu piesa „Driving Miss Daisy”. În 2014 și-a reluat rolul din „Blithe Spirit”, la Londra, câștigând premiul Olivier pentru interpretarea personajului Madame Arcati.

Vedetă de film

Angela Lansbury a apărut, de asemenea, în peste șaptezeci de filme. A debutat la șaptesprezece ani, în celebrul „Lumina de gaz” (1944), al lui George Cukor, cu Charles Boyer și Ingrid Bergman. Filmul i-a adus prima nominalizare la Oscar.

Angela Lansbury, „Bedknobs and Broomsticks”, 1971 Walt Disney Productions

În anul următor a jucat în „The Picture of Dorian Gray”, care i-a adus a doua nominalizare la Oscar, apoi în „The Harvey Girls, „O poveste adevărată” / „State of the Union” (1948), „Samson and Delilah” (1949), „The Court Jester” (1955), „Lunga vară fierbinte” / „The Long, Hot Summer” (1958), iar „Candidatul manciurian” / „The Manchurian Candidate” (1962) i-a adus a treia nominalizare la Oscar.

A devenit celebră în toată lumea cu rolul scriitoarei Salome Otterbourne din „Moarte pe Nil” / „Death on the Nile”, în versiunea din 1978, care s-a bucurat de o distribuție ilustră și care i-a adus o nominalizare la BAFTA pentru cel mai bun rol secundar.

Unul dintre momentele speciale ale carierei sale a fost acela în care a întruchipat vocea doamnei Potts, transformată în ceainic în urma unei vrăji, în celebra animație Disney „Frumoasa și Bestia” (1991). Angela Lansbury a cântat piesa „The Beauty and the Beast”, care a câștigat premiul Oscar și Globul de Aur pentru cel mai bun cântec original, precum și premiul Grammy pentru cel mai bun cântec scris pentru film, televiziune sau alte medii vizuale.

În 2005 a jucat cu Emma Thompson și Colin Firth în filmul Disney „Dădaca McPhee” / „Nanny McPhee”, iar în 2018 a apărut în rolul femeii cu baloanele din „Mary Poppins revine” / „Mary Poppins Returns”, cu Emily Blunt și Ben Wishaw. În 2018 și-a împrumutat iar vocea unui personaj animat, în „Grinch” / „The Grinch” (2018), cu Benedict Cumberbatch.

Nelipsită de pe micul ecran

Pe micul ecran a jucat rolul scriitoarei de romane polițiste Jessica Fletcher din serialul „Verdict: Crimă”/ „Murder, She Wrote”, difuzat între 1984 și 1996. Acesta a devenit cea mai longevivă dramă polițistă din istoria televiziunii și i-a adus actriței o popularitate imensă și neașteptată.

Serialul i-a adus douăsprezece din cele optsprezece nominalizări la premiul Emmy pe care le-a primit în total. Actrița a primit, de asemenea, un premiu BAFTA în 1991, pentru contribuția sa remarcabilă la filmul britanic.

Cea de-a 75-a ediție a premiilor Tony va avea loc duminică, 12 iunie, la ora 20.00, va fi găzduită de Ariana DeBose (recompensată cu un Oscar anul acesta pentru rolul secundar din „Poveste din cartierul de vest”, de Steven Spielberg”) și va fi difuzată în direct de CBS și Paramount+.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te