Homepage  / Cinema

„Astérix și Obélix: Regatul de mijloc”. Premieră, distribuție, poveste, trailer

„Astérix și Obélix: Regatul de mijloc”. Premieră, distribuție, poveste, trailer

de Andreea Hentea,

Pe 24 februarie sosește pe ecrane „Astérix și Obélix: Regatul de mijloc”. Faimoșii Astérix (Guillaume Canet) și Obélix (Gilles Lellouche) sunt chemați să o ajute pe împărăteasa Chinei, dar tot acolo merge și Iulius Caesar, cu puternica sa armată.

„Astérix și Obélix: Regatul de mijloc” / „Astérix & Obélix: l’Empire du Milieu” (2023) îi urmărește pe simpaticii războinici sărind în ajutorul prințesei Fu Yi (Julie Chen).

Proaspăt scăpată din ghearele unui prinț malefic care a i-a întemnițat mama, pe împărăteasa Chinei (Linh Dan Pham), tânăra apelează la cei doi eroi. În direcția Chinei se îndreaptă și Iulius Caesar (Vincent Cassel) cu puternica sa armată, dornic să o impresioneze pe pretențioasa Cleopatra (Marion Cotillard).

Doi eroi adorabili

Extraordinara serie franțuzească de benzi desenate „Astérix”, creată de René Goscinny și Albert Uderzo în 1959, care descria cu umor și imaginație debordantă aventurile a doi războinici din Galia răzvrătiți împotriva Imperiului Roman, în timpul domniei lui Iulius Caesar, a avut un succes enorm în toată lumea.

Aventurile celor doi prieteni au fost inițial transpuse pe ecran în filme de animație, apoi în câteva lungmetraje live action, între 1999 și 2012. Astérix și Obélix au fost jucați de Christian Clavier și Gérard Depardieu, după care Astérix a fost înlocuit cu Clovis Cornillac și apoi cu Edouard Baer.

„Astérix și Obélix: Regatul de mijloc” se anunță un mare succes

În Franța, noul film cu Astérix și Obélix a reușit, deja, să detroneze, la box-office, popularul „Avatar: Calea apei”, după două luni în care filmul lui James Cameron a condus clasamentul premierelor cinematografice.

„Astérix și Obélix: Regatul de mijloc” a fost văzut de 1,88 milioane de spectatori, clasându-se astfel pe locul 20-lea în rândul celor mai bune lansări ale unui film francez din toate timpurile. În rolul Cleopatrei o vom vedea pe superba Marion Cotillard, care este și partenera lui Guillaume Canet.

Două dintre cele mai iubite vedete ale Franței, ei sunt împreună din 2007 și au un băiețel, Marcel Canet, născut în 2011, și o fetiță, Louise Canet, născută în 2017. Marcel, care are acum unsprezece ani, joacă și el în film, alături de părinții lui.

Guillaume Canet a călătorit de mai multe ori în China, la începutul proiectului, pentru a se întâlni cu potențiali coproducători și a intenționat să filmeze câteva scene chiar acolo, dar și-a dat seama rapid că va avea probleme cu cenzura.

„Au fost o mulțime de lucruri care nu le-au plăcut autorităților în scenariu, mai ales umorul”, a povestit el.

„Nu puteam vorbi nici măcar despre urșii panda!”, a spus regizorul, care a înțeles că o premieră oficială acolo, cu imagini de presă și cu actorii pe covorul roșu, nu ar fi fost realizabilă.

„Am renunțat la ideea cu China și am făcut filmul în Franța, ceea ce a fost un mare curaj din partea studiourilor Pathé și a celorlalți producători. Am lucrat 100% aici, de la decoruri la costume, efecte speciale, studiouri și la exterioarele filmate în Auvergne”, și-a amintit el.

Bugetul filmului său, de 65 de milioane de euro, este considerat „faraonic” pentru o producție franțuzească.

Ce a spus Depardieu despre Obélix

Gilles Lellouche, care l-a interpretat pe Obélix, mândria Galiei, a avut, și el, parte de complicații.

„Să-l joc pe Obélix, pe care toată lumea îl cunoaște așa de bine, a fost ceva înfiorător, mai ales că veneam după Gérard Depardieu. Eram foarte crispat, speriat și am muncit mult ca să reușesc. Aveam o mare responsabilitate, pentru că Obélix este Franța însăși”, a mărturisit actorul.

El a adăugat însă: „O dată ce momentul suprem al tracului a trecut, după prima zi de filmare, tot ce mi se păruse monstruos s-a spulberat și chiar mi-a făcut o mare plăcere să joc acest personaj”. Lellouche l-a sunat chiar pe Gérard Depardieu, care l-a jucat în patru filme pe Obélix, pentru a-i cere sfaturi despre cum să abordeze rolul.

„După ce l-am sunat de mai multe ori și nu mi-a răspuns, m-a sunat el, foarte amabil, și mi-a spus: «Vrei să știi cum să-l joci pe Obélix? Păi îi râd ochii, asta-i tot. Te salut!», și a închis. A fost scurt, dar mi-am amintit cuvintele lui pe tot parcursul filmărilor”, a povestit actorul.

Vincent Cassel, pe care îl vedem aici în rolul lui Iulius Caesar, joacă pentru întâia oară într-un film din serie, după ce tatăl său, excelentul actor Jean-Pierre Cassel, a apărut în „Astérix la Jocurile Olimpice (2008)”, în rolul druidului Panoramix, jucat acum de legendarul Pierre Richard. Din distribuție mai fac parte Mélanie Thierry, Jonathan Cohen, Ramzy Bedia și celebrul fotbalist Zlatan Ibrahimović.

O: Astérix & Obélix: l’Empire du Milieu, Franța, 2023 R: Guillaume Canet D: Guillaume Canet, Gilles Lellouche, Marion Cotillard, Vincent Cassel, Pierre Richard, Mélanie Thierry, Jonathan Cohen, Zlatan Ibrahimović.

Astérix și Obélix au avut și ceva probleme în trecut

Ideea lui Guillaume Canet de-a relansa povestea lui Astérix și Obélix pare cu atât mai îndrăzneață cu cât unele filme live-action cu cei doi eroi au întâmpinat și obstacole. Filmul „Astérix la Jocurile Olimpice” (2008), de exemplu, care a avut unul dintre cele mai mari bugete din istoria cinematografiei franceze: 78 de milioane de euro (întrecându-l, deci, pe cel al noului film scris și regizat de Guillaume Canet), a avut probleme de toate felurile.

„Haos și risipă”

Cele 6,8 milioane de bilete vândute în Franța ar fi reprezentat, în mod normal, un mare succes. Totuși, raportat la bugetul său, filmul ar fi avut nevoie să vândă aproape de două ori mai multe bilete. În ciuda celor peste 131 de milioane de dolari încasări obținute la nivel global, „Astérix la Jocurile Olimpice”, deși a avut în distribuție vedete precum Alain Delon, Gérard Depardieu, Jean-Pierre Cassel sau Benoît Poelvoorde, a fost considerat acasă un eșec critic și comercial.

Filmul a avut parte și de o producție haotică și furtunoasă, iar presa a scris despre amintirile dureroase din culisele producției. În vara anului 2021, jurnalistul Jérôme Lachasse a dedicat chiar un articol amănunțit eșecurilor din culisele filmului. Christian Guillon, directorul de efecte vizuale al producției, citat în articol, a declarat: „Mi s-a părut că filmul începuse bine, dar apoi, cu personalitatea lui Thomas Langmann, în scurt timp totul a devenit delirant. Filmul a însemnat în primul rând dezordine și exces. Erau ambiții enorme acolo, și nu existau limite, adică era o risipă totală”.

Depardieu, declarat „leneș și insuportabil” pe platouri

Pe de altă parte, regizorul Thomas Langmann a fost nemulțumit, la rândul său, de condițiile de pe platou. Conform site-ului allocine.fr, unul dintre elementele care au crescut tensiunea pe platouri a fost chiar Gérard Depardieu.

Deși celebrul actor a fost un Obélix iubit de public, regizorul s-a plâns că Gérard Depardieu era „insuportabil”, că își trimitea dublura la multe scene filmate în plan îndepărtat și că nu se lăsa machiat.

Unul dintre tehnicienii filmului a povestit că actorul nu-și cunoștea replicile și că era nevoie ca acestea să fie scrise pe panouri mari, în spatele partenerilor de joc. Din acest motiv, se pare, el nu-l privea în ochi aproape niciodată pe Astérix (Clovis Cornillac), partenerul său, echipa fiind chiar nevoită, la un moment dat, să-i modifice digital expresia ochilor pentru a da impresia că Obélix chiar dialoghează cu Astérix.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Românii au talent AP
  Fiecare vineri seară va scoate la iveală momente nemaiîntâlnite, care vor ține telespectatorii cu sufletul la gură. Dinamismul show-ului va fi întreținut de gazdele...
 • 00:15 Clanul
  O acțiune ce nu trebuie ratată. O distribuție ce va ridica fiecare scenă la cel mai înalt nivel. O poveste încărcată de intrigi și momente neașteptate. Bazat pe...
 • 02:15 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 04:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Andra Petrescu, Andreea Țopan și Valentin Butnaru fac echipă la pupitrul Observator Antena 1, de la ora 12.00. Programul s-a impus drept lider al segmentului orar...
 • 14:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 17:00 Observator
  Olivia Păunescu şi Florin Căruceru prezintă, de luni până vineri, Observator ora 17. Cătălin Oprișan intră în rolul de povestitor din culisele marilor povești de...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 În siguranţă 12
  După ce mafia rusească îi ucide familia, Luke, un expert în arte marţiale, crede că nu mai are pentru ce trăi: de fiecare dată când se ataşează de cineva, mafia...
 • 22:30 John Wick 15
  An de productie: SUA 2014 După moartea subită a iubitei sale soţii, John Wick primeşte un ultim cadou de la ea: un pui de beagle - o căţeluşă pe nume Daisy, şi un...
 • 00:30 America Express - Drumul aurului AP
 • 04:00 Poveşti de familie AP
  Serialul "Poveşti de familie" este o antologie de poveşti inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească. Bazat pe formatul internaţional...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:00 Preţul Fericirii AP
  Yildiz si Zeynep sunt surorile în jurul cărora se construieşte povestea, două caractere foarte diferite; dacă Yildiz considera că fericirea consta într-o căsătorie...
 • 09:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D le oferă telespectatorilor informațiile de care au nevoie în fiecare dimineață. La pupitul grupajului informativ de la ora 07:00 se va afla Cristina...
 • 10:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 12:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Telespectatorii...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 16:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Preţul Fericirii AP
  Synopsis: Tânăra şi înverşunata Yildiz (Eda Ece), va avea parte de surprize uriaşe din partea fostului soţ Halit (Talat Bulut) iar reacţia frumoasei femei va fi...
 • 22:30 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 00:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 03:15 Aripi frânte AP
  În centrul poveştii se află Zeynep (Melis Tüzüngüç), Emre (Emir Ozden), Cemre (Gizem Günes) şi sora lor mai mică, Aysun (Eliz Nese Çagin), care rămân într-o sărăcie...
 • 05:15 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV