Află de mai jos cum să îţi (re)amenajezi smart baia, fără să spargi puşculiţa:
Mergi pe varianta de lavoar clasic
Când vrei să amenajezi o încăpere cu un buget strâns, e bine să te îndrepţi către cele mai simple variante. Nu uita, simplu sau clasic nu înseamnă vechi, demodat sau nefuncţional, dimpotrivă. O variantă clasică de mobilier, obiect sanitar sau finisaj poate veni cu avantaje nebănuite. Spre exemplu, mobila cu design clasic nu se demodează prea repede, unde mai pui că se integrează uşor într-o mulţime de tipuri de amenajări.
În cazul băii, lavoarul clasic e alegerea perfectă dacă vrei un design estetic şi funcţional, fără să cheltui o avere. Practic, vei achiziţiona o bază cu lavoar sau un dulăpior cu lavoar, o variantă budget-friendly, versatilă şi uşor de instalat.
Variantele de lavoar pe blat, sub blat sau pe consolă sunt deseori costisitoare şi implică un montaj destul de pretenţios.
Foloseşte o perdea de duş
Duşul walk-in sau căzile cu paravan de sticlă pot fi destul de costisitoare, în special comparativ cu căzile cu design clasic. Pentru o cadă clasică preţurile pornesc de la câteva sute de lei, unde mai pui că se instalează destul de rapid, în doar câteva ore. Astfel, ca să ai o baie modernă, fără să faci sacrificii în ceea ce priveşte bugetul, alege să instalezi o cadă şi să completezi design-ul cu o perdea de duş.
Găseşti o mulţime de perdele de dus cool în magazinele de bricolaj, home & deco sau online, din materiale diverse.
Ia în considerare pardoseala din vinil
Dacă vrei o variantă budget-friendly şi rezistenţă pentru pardoseala din baie, modelele din vinil, precum LVT, sunt ideale. Spre exemplu, pardoseala LVT (Luxury Vinyl Tile) rezistă excelent la umiditate, se aplică uşor, iar raportul calitate-pret este excelent. Desigur, există o mulţime de variante de pardoseli din vinil pentru care poţi opta, în funcţie de design-ul dorit.
În afară de pardoseală din vinil, mai poţi opta şi pentru gresie cu preţ prietenos. Evită variantele greu de aplicat şi pretenţioase, precum microcimentul sau parchetul, mai ales dacă vrei o amenajare rapidă, cu design clasic. Rişti că astfel de finisaje să se demodeze uşor, să fie dificil de instalat şi întreţinut, dar şi să faci sacrificii financiare.
Montează cuier cu autoadeziv
Ca să ai toate accesoriile necesare în baie nu trebuie să cheltui o avere sau să dedici ore în şir montajului. Caută întotdeauna cele mai simple şi uşor de instalat accesorii, astfel încât să economiseşti timp şi bani. În plus, accesoriile simple, cu design minimalist, rămân de actualitate ani în şir. Un foarte bun exemplu este cuierul cu autoadeziv. Se găseşte uşor, se montează cât ai clipi şi ai de ales dintr-o mulţime de variante cool. Găseşti astfel de accesorii atât în magazinele de profil, cât şi online, iar preţurile încep de la 10-20 de lei.
Alege corpuri de iluminat budget friendly
Nu ai nevoie de prea multe corpuri de iluminat în baie, ci mai degrabă de una sau două surse bune de lumină. Optează pentru o baghetă, un lampadar sau o aplică cu becuri LED dacă vrei o variantă prietenoasă cu bugetul. Becurile LED în nuanţe calde sau neutre de alb sunt perfecte pentru o baie primitoare. Bineînţeles, dacă doreşti poţi opta şi pentru becuri LED colorate.
În afară de lampadare sau aplică cu becuri LED, mai poţi alege şi o bandă LED pentru lumină ambientală. Banda LED se controlează la fel de uşor precum becurile, cu ajutorul unui întrerupător potrivit.
Nu pune faianţă
Faianţa nu e cea mai bună alegere când vine vorba de amenajarea băii, mai ales dacă vrei să economiseşti bani. Aplicarea faianţei e dificilă şi nu se poate face pe cont propriu, ci va fi necesar să apelezi la meşteri profesionişti. Mai apoi, este posibil ca tipul de faianţă pe care-l alegi să se demodeze rapid, deoarece o mulţime de modele rămân în trend doar pentru câteva sezoane.
O soluţie foarte bună şi prietenoasă cu buzunarul este vopseaua lavabilă în tonuri neutre, precum alb, gri sau bej. Vopseaua lavabilă special concepută pentru baie rezista excelent la umezeală, se aplică uşor pe perete şi are un preţ prietenos. În plus, cu puţină îndemânare o poţi aplica pe cont propriu.
Dacă-ţi doreşti o baie de vis fără să cheltui o avere şi fără să pierzi prea mult timp, dă o şansă trucurilor de mai sus. Te vor ajuta să amenajezi uşor şi să obţii un decor care rezistă excelent în timp.