Beneficiile activității fizice pentru sănătatea de zi cu zi
Se spune că nu este niciodată prea târziu să începi să faci mai multă mișcare. Pentru o stare fizică optimă, adulții pot combina trei tipuri de exerciții: cele care îmbunătățesc echilibrul, cele de intensitate moderată sau ridicată și cele de întărire a musculaturii.
Acest obicei simplu are o importanță covârșitoare pentru reducerea riscului de boli cronice, pe termen lung. Specialiștii spun că activitatea fizică susținută ajută la prevenirea a numeroase afecțiuni care apar frecvent la adulții în vârstă. Astfel, cine face sport, are un risc mai scăzut de:
- Boli cardiovasculare
- Diabet de tip 2
- Hipertensiune arterială
- Colesterol ridicat
- Obezitate
- Cancer de sân, de vezică urinară, de colon, de plămâni, de stomac, de rinichi
- Demență
Menținerea unei vieți active poate fi de ajutor și în încetinirea sau gestionarea bolilor cronice, amânând decesul. Așadar, dacă suferi de o boală cronică, exercițiile fizice te pot ajuta să reduci riscul de apariție a altor probleme de sănătate, îmbunătățind calitatea vieții.
Beneficii pentru sănătatea mintală și emoțională
Însă nu doar pentru sănătatea fizică este important sportul, ci și pentru sănătatea mintală și emoțională. S-a demonstrat că activitatea fizică poate reduce stările de stres, anxietate și depresie, poate îmbunătăți somnul și poate îmbunătăți dispoziția unei persoane. Dacă faci sport împreună cu alte persoane, este cu atât mai bine pentru creier, pentru că, la beneficiul activității fizice se adaugă cel al conexiunii sociale.
Această interacțiune socială contribuie la o stare emoțională mai bună, reducând stresul și riscul de depresie. De asemenea, oferă motivație și susținere reciprocă, ceea ce îi ajută pe adulții în vârstă să fie mai consecvenți în menținerea unui stil de viață activ.
Cei care nu pot depăși doar prin sport stările de stres și suprasolicitare trebuie să solicite ajutorul unui medic. Acesta le poate recomanda comprimate Magnerot 500mg, care îi ajută în mai multe feluri.
Orotatul de magneziu este eficient în combaterea stresului, oboselii cronice și epuizării datorită rolului esențial pe care magneziul îl are în funcționarea sistemului nervos și muscular. Magneziul este un mineral de care este oricând nevoie în organism pentru producția de energie la nivel celular, ajutând la reducerea stării de epuizare și la restabilirea echilibrului fiziologic.
În perioadele când organismul este suprasolicitat, fizic și psihic, el consumă mai mult magneziu, creând un dezechilibru care poate duce la: stări de iritabilitate, anxietate, crampe musculare și tulburări de somn. Formula pe bază de orotat de magneziu oferă o absorbție optimă și un efect de lungă durată, contribuind la relaxarea musculară și la îmbunătățirea capacității de concentrare. De aceea, un astfel de medicament ajută persoanele stresate și suprasolicitate să-și recâștige energia, să-și mențină claritatea mentală și să-și îmbunătățească starea de bine.
Ce exerciții fizice sunt recomandate?
Conform recomandărilor actuale ale specialiștilor din domeniul sănătății, adulții ar trebui să efectueze cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână sau 75 de minute de activitate fizică intensă.
Printre exercițiile de intensitate moderată se numără: mersul rapid, ciclismul pe teren plat, dansul sau grădinăritul, iar activitățile de intensitate mare includ: alergarea, înotul, sporturile de echipă sau exercițiile aerobice intense.
Pe lângă acestea, este recomandat să fie incluse exerciții de întărire musculară, care să implice toate grupele majore de mușchi, de cel puțin două ori pe săptămână. Cei care pot și își doresc beneficii suplimentare pentru sănătate, pot crește durata exercițiilor fizice moderate la 300 de minute pe săptămână sau a exercițiilor intense la 150 de minute pe săptămână.
Este important de menționat că orice activitate fizică este mai bună decât să nu faci niciuna, iar combinarea diferitelor tipuri de exerciții poate contribui la o stare generală de bine și la prevenirea unor afecțiuni cronice.