Nimic nu contează mai mult decât materialele izolatoare termic când vine vorba despre eficiența energetică. Folosirea acestor materiale a dovedit de-a lungul timpului cât de mici pot să devina pierderile de energie.
Nimic nu contează mai mult decât materialele izolatoare termic când vine vorba despre eficiența energetică. Folosirea acestor materiale a dovedit de-a lungul timpului cât de mici pot să devina pierderile de energie.
Mai mult ca niciodată, ideea de a face economie din acest punct de vedere, contează extrem de mult azi. Fie pentru propriile locuințe, fie pentru diferite aplicații industriale, trebuie să scădem pierderile de energie de orice fel.
Prin energie nu este vorba doar despre electricitate așa cum mulți tindem să ne gândim prima dată. Este vorba inclusiv despre acele pierderi de energie termică, deloc de dorit în toate cazurile. Nu este vorba nici despre a scădea costurile, ci mai degrabă despre a consuma mai puține resurse în general.
Izolația termică este despre aplicarea unui material special care are rolul de a reduce transferul termic. Un exemplu simplu se refera la o menținere mai eficientă a căldurii în interiorul imobilelor pe timp de iarna.
Probabil cu toții știm că toate locuințele noi, moderne, au o izolație exterioară sau interioară ori chiar ambele. Nu doar pe timp de iarnă ajută foarte mult izolația termică, ci inclusiv pe timp de vară.
Efectul este invers, adică mediul de la interior se va păstra mai răcoros atunci când temperaturile sunt foarte ridicate. Iarna folosim mai puțin sistemele de încălzire, vara folosim mai puțin aparatul de aer condiționat.
În ambele situații, folosim mai puțină energie pentru a ne asigura confortul dorit. Acest lucru nu se traduce doar prin economii la facturi, ci inclusiv prin beneficii pentru mediul înconjurător.
Din fericire, nu există un singur tip de material, ci putem să alegem dintr-o foarte mare varietate. Putem să facem acest lucru în funcție de nevoile pe care le avem ori conform unui anumit buget.
Dacă necesitatea nu este atât de mare, putem să mergem pe materiale mai ieftine. Putem să facem acest lucru pentru diferite anexe ori pentru o casă de vacanță de exemplu. Pe de altă parte, pentru locuința permanentă, unde stăm zi de zi, lucrurile se schimbă.
Aici trebuie de la început să mergem direct pe materiale superioare calitativ, în ciuda unui cost inițial mai mare. Chiar dacă inițial ne va consta mai mult, în timp este totuși o investiție care se va amortiza.
Ca tipuri de materiale pe care le putem folosi pentru izolarea imobilelor există diferite posibilități. Vata minerală, polistirenul expandat ori extrudat, spuma poliuretanică, sunt cele mai cunoscute și folosite.
Dintre toate acestea, vata minerală are cele mai bune rezultate dar costa și ceva mai mult. La polul opus avem polistirenul care este cel mai accesibil dar care vine cu rezultate ceva mai slabe. Decizia trebuie luata în consecință de cauza și nu depinde decât de nevoile existente.
În ceea ce privește izolația termică, cel mai adesea aceasta se folosește în acoperișuri și pereți. Însă, pentru un imobil, nu trebuie să uităm că avem și o podea care trebuie izolată. Cele mai mari pierderi se înregistrează prin acoperiș și pereți.
Totuși, dacă podeaua sau chiar fundația nu sunt izolate corect, este probabil să avem câteva surprize neplăcute. Ce mai trebuie să știm despre izolații, un lucru la care omul de rând nu se gândește, sunt izolațiile tehnice.
Aceste izolații constau în protecția termică a instalațiilor sau echipamentelor. Conductele de apă caldă sunt principalele vizate în acest sens. Dacă acestea nu sunt izolate cum trebuie, vor pierde cantități uriașe de căldură. Adică, la robinet nu va ajunge apa suficient de caldă, ducând la neplăceri serioase, chiar cheltuieli suplimentare nedorite.
Izolațiile tehnice sunt despre menținerea performanței instalațiilor și reducerea pierderilor de energie în distribuirea fluidelor calde sau reci. Putem izola conductele din propria locuință, însă, nu despre acestea sunt izolațiile tehnice.
Conductele care distribuie apa caldă, aflate în subteran sau în aer liber, au nevoie obligatoriu de izolație. Dacă nu sunt izolate cum trebuie, pierderea de căldură este uriașă, ceea ce se traduce prin consum mai mare.
Un alt avantaj major al izolațiilor tehnice este protecția instalațiilor împotriva condensului, coroziunii și deteriorării premature. Da, izolațiile acestea nu sunt doar despre schimbul de temperatura ci inclusiv despre protecția conductelor.
Condensul este foarte periculos în timp pentru conductele de apa rece sau cele ale sistemelor de climatizare. Aceasta umezeală va distruge încet dar sigur conductele, apărând riscuri foarte mari ulterior.
Reparațiile pot să fie foarte costisitoare dacă nu există o izolație corectă. Mai mult chiar, se poate ajunge la situații în care siguranță omului să fie pusa în pericol. Nu doar din punct de vedere fizic, ci și al sănătății. Acolo unde este condens, apare mucegaiul. Știm cu toții cât de mult poate să dăuneze mucegaiul sănătății omului.
Avem în mod cert nevoie de izolatii tehnice pentru industrie: Solutii eficiente pentru reducerea pierderilor de energie si protectia instalatiilor. Produsele calitative, certificate, adaptate diferitelor aplicații, sunt mai mult decât necesare.
Deci, nu trebuie să privim acest lucru cu superficialitate. Din contra, trebuie să ne documentăm corespunzător și să căutăm un furnizor care poate asigura astfel de produse. Un exemplu de astfel de resursă este magazinul online e-izolatii.ro.
De la izolații pentru conducte, cofraje preizolate, la vată tehnică, cauciuc elastomeric sau accesorii de montaj. Totul este disponibil într-un singur loc, accesibil pentru toată lumea.
Sursa foto: Freepik.com