Foto: arhivă personală
Foto: arhivă personală
Grija pentru sănătatea oaselor și a articulațiilor reprezintă una dintre modalitățile prin care poți să te bucuri de o viață activă, indiferent de vârstă. Sportul, obiceiurile alimentare și stilul tău de viață joacă un rol esențial.
În plus, ceea ce e bine de știut este faptul că densitatea osoasă scade în mod natural pe măsură ce înaintezi în vârstă. Dacă iei măsuri din timp, reduci riscul de apariție a osteoporozei și a altor probleme care îți afectează oasele și articulațiile. Găsești mai jos câteva sfaturi care îți sunt de folos.
Ca să ai oase și articulații sănătoase este important să alegi tipul de exerciții fizice potrivite. În acest caz poți să optezi pentru mers pe jos, jogging, înot, săritul coardei, squats sau chiar tenis. Nu e nevoie să lucrezi cu diferite echipamente speciale. Presiunea care este pusă pe oase asupra oaselor de propriul corp contribuie la întărirea lor și la creșterea țesutului osos.
Este necesar să adopți un stil de viață activ încă dinainte de a împlini vârsta de 30 de ani. De regulă, la această vârstă, oasele au atins limita densității osoase. Continuă să faci sport indiferent de vârstă și nu uita că mersul pe jos este întotdeauna benefic pentru oasele și articulațiile tale.
În primul rând, o alimentație orientată spre sănătatea oaselor trebuie să conțină suficiente alimente bogate în calciu. Câteva exemple sunt produsele lactate, brânza tofu, broccoli, migdalele și verdețurile.
Pentru a ajuta la absorbția calciului în oase este necesar să incluzi și vitamina D. Expunerea la soare este ideală, însă poți să consumi și alimente care conțin vitamina D, precum cereale fortificate, suc de portocale, ciuperci, ouă și pește gras. Adițional, poți utiliza un extract pe bază de muguri de Brad, care favorizează fixarea calciului în oase și creșterea țesutului osos.
Chiar și cu o alimentație bogată în calciu și vitamina D, pot exista situații în care este necesar să suplimentezi cantitatea de care ai nevoie zilnic. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele predispuse la afecțiuni ale oaselor, care au o vârstă înaintată sau sunt de sex feminin.
Există extracte gemoterapice, precum Polygemma 14, care susțin mobilitatea aparatului osteoarticular și contribuie la reducerea depunerii cristalelor de urați
În același timp, extractul din muguri de Jneapăn ajută la remineralizarea oaselor, în special după vârsta de 40 de ani. sunt mai predispuse de a se confrunta cu astfel de probleme după odată cu instalarea menopauzei.
Atât consumul de alcool, cât și fumatul pot afecta sănătatea oaselor și a articulațiilor. Ambele cresc șansele riscul de apariție a fracturilor osoase și contribuie la scăderea densității osoase.
Dacă urmezi o dietă cu deficit caloric, trebuie să știi că aceasta poate favoriza pierderea densității osoase. Important este să consumi alimentele potrivite și să îți menții o greutate optima. Atât greutatea prea scăzută, cât și obezitatea pot avea un impact negativ asupra sănătății sistemului osos.
În concluzie, grija pentru sănătatea oaselor și a articulațiilor este importantă la orice vârstă. Menține un stil de viață activ, adoptă o alimentație bogată în vitamine și nutrienți și utilizează produse naturale atunci când este necesar. Și nu uita să mergi regulat la medic pentru a preveni și depista la timp eventualele probleme.