Multe dintre persoanele care au nevoie de implanturi dentare, evită sau amână această procedură din cauza faptului că le este frică de durere.
Multe dintre persoanele care au nevoie de implanturi dentare, evită sau amână această procedură din cauza faptului că le este frică de durere.
De obicei, inserarea unui implant dentar este bine tolerată de majoritatea pacienților, dar experiența de durere poate varia de la persoană la persoană.
Procedura de inserare a implantului dentar, la clinica doctorului Andrei Stan, se desfășoară sub anestezie locală, astfel încât pacientul nu va simți nici un fel de durere la inserarea implantului dentar. Tot ce va simți va fi doar scurta înțepătură când se administrează anestezia. Cu toate acestea, este important de știut că în primele zile după inserarea implantului dentar pot apărea ușoare dureri și disconfort, umflături și chiar vânătăi în zona feței, acolo unde a fost efectuată procedura de inserție. Depinde, însă, foarte mult de fiecare organism în parte, iar toate aceste posibile efecte trec în câteva zile dacă sunt urmate recomandările medicului și dacă sunt folosite medicamentele prescrise.
Pentru o percepție cât mai clară a pacientului despre această procedură de inserție a implanturilor, Dr. Andrei Stan ne oferă câteva repere:
Pentru a preveni sau a reduce durerea asociată unei proceduri de inserare a unui implant dentar există mai multe măsuri și tehnici care pot fi implementate atât înainte, în timpul intervenției cat și postoperator.
Astfel, înainte de operație este important să se discute cu medicul dentist despre istoricul medical, despre eventualele alergii sau sensibilități la medicamente, despre alte tratamente care sunt în desfășurare, dacă este cazul. Acest lucru ajută la planificarea adecvată a anesteziei și la administrarea corectă a dozelor de medicamente atât în timpul operației, cât și după. În unele cazuri, dacă medicul consideră că este necesar, poate recomanda administrarea de analgezice sau antiinflamatoare chiar și înainte de a efectua intervenția.
Chiar înainte de operație medicul va administra o anestezie locală. De asemenea, în timpul operației, folosirea tehnicilor chirurgicale moderne și a instrumentelor minim invazive reduc trauma țesuturilor și, implicit, durerea care poate surveni după intervenția chirurgicală.
Postoperator, se vor administra antibiotice și antiinflamatoare pentru gestionarea senzației dureroase și a disconfortului. Aplicarea pungilor cu gheață este recomandată și contribuie semnificativ la reducerea umflăturilor și durerii. Este indicat ca gheața să se aplice la intervale regulate, câte 15-20 minute, în primele 24 de ore de la inserarea implantului. Atât pentru a proteja zona, cât și pentru a nu facilita disconfortul se recomandă consumul de alimente moi și evitarea produselor fierbinți. Totodată, pentru o vindecare corectă a țesuturilor și evitarea sângerării, se recomandă evitarea activităților fizice și odihna.
În concluzie, chiar dacă inserarea unui implant dentar reprezintă o procedură chirurgicală ce implică un anumit disconfort și poate provoca anumite dureri postoperatorii, totuși, tehnicile elaborate, anestezia modernă, medicația eficientă și respectarea recomandărilor medicului contribuie semnificativ la reducerea durerii, iar majoritatea pacienților care au trecut printr-o procedură de acest gen susțin că experiența nu a fost una traumatizantă, iar durerea, dacă a existat, a fost una suportabilă.