Homepage  / Vedete româneşti

Ce crede chef Florin Dumitrescu despre mâncarea românească: „Nu înseamnă doar ciorbă de burtă și mici!” EXCLUSIV

Ce crede chef Florin Dumitrescu despre mâncarea românească: „Nu înseamnă doar ciorbă de burtă și mici!” EXCLUSIV

de Vasilica Rogozanu,

Cu filmările noului sezon „MasterChef” începute pe 6 mai, Florin Dumitrescu dă iar peste preparate care mai de care mai sofisticate din bucătării cu renume, dar… chef-ului de la Pro TV nu-i displac nici bucatele autohtone, dimpotrivă! Pe unele le consideră o comoară bine ascunsă.

Florin Dumitrescu in platoul masterchef
Florin Dumitrescu in platoul Masterchef

Florin Dumitrescu avertizează: Mâncarea autentică e în pericol

TVmania: La filmările noului show de pe Voyo, „Pe drumul gustului”, ați fost mult prin țară. V-a mai atras ceva atenția din mâncarea românească?

Florin Dumitrescu: Mâncarea românească este foarte bine ascunsă. Este o comoară după care trebuie să sapi foarte adânc să o poți descoperi. Dacă nu ne apucăm acum să facem o culegere de rețete antice de la bătrânii care încă mai sunt în viață, o să pierdem contactul cu bucătăria autentic românească și vom crede toată viața că mâncarea românească înseamnă doar ciorbă de burtă și mici, ceea ce este greșit. Dacă nu profităm acum, cât îi mai avem în viață pe acești bătrâni de 80-85 de ani, vom pierde contactul cu bucătăria adevărat românească. Pentru că bucătăria românească are foarte multe în comun cu bucătăria franțuzească, și aici mă refer la tehnici de gătire, și are și mai multe în comun cu bucătăria italienească, și anume s-a născut din foame și sărăcie. Și atunci faci mâncare din lucruri simple. Dacă noi nu reușim să dezvoltăm o harte gastronomică reală, sustenabilă, după care să ne ghidăm, peste 40 de ani bucătăria românească va însemna crenvurști, pizza, șaorma. Se va pierde foarte mult contactul cu bucătăria reală.

Mai gătesc cei tineri?

Sunt copii pasionați care chiar gătesc, sunt interesați de autenticitate, sunt interesați de rădăcini, și știu asta pentru că am cunoscut, prin intermediul emisiunilor culinare, foarte multe tipologii de oameni, iar cei pasionați aprofundează subiectul.

România are bucătari foarte buni

Cum vi se par bucătarii români?

Noi avem foarte mulți români care sunt blocați în cele mai bune restaurante și cele mai bune hoteluri din lume. Dacă mergeți la Londra, o să vedeți că majoritatea șefilor de sală sunt români, majoritatea chefilor bucătari – mă refer la bucătari de bucătărie, nu cei de pe reviste – sunt români, au posturi de conducere. Dacă s-ar întoarce în România, să aplice pe mâncarea românească ce au învățat acolo, România ar putea să dezvolte și să devină ceea ce ar trebui să fie. Problema este că mulți dintre tinerii care se întorc gătesc ce au învățat acolo.

Florin Dumitrescu, despre prejudecățile din jurul bucătăriei românești

Florin Dumitrescu, la filmările „Pe drumul gustului” (Voyo). Foto: Pro TV

Se mănâncă bine în România?

În România se mănâncă extraordinar de bine. Se mănâncă mai bine decât credem noi. Am mâncat în alte părți mult mai prost. Noi suferim de un lucru: avem prejudecăți, avem o părere foarte proastă despre tot ce e românesc și ne e rușine de rădăcinile noastre. Pot să spun că mâncarea românească este dacă nu în top 5 mâncăruri internaționale, în top 10, sigur! Și asta pentru că aici avem de toate: avem apă dulce, apă sărată, avem pășune, câmpie, munte. Avem tot și ne putem permite să gătim variat. De exemplu, la noi, dacă te duci în zona de munte, poți să mănânci un vânat cum nu îl mănânci nicăieri în altă parte. Dacă te duci în zona de mare, mănânci cel mai bun calcan din toate mările posibile – am mâncat calcan italienesc, am mâncat calcan din Spania, nu au nicio legătură cu carnea calcanului românesc. La fel, midile românești sunt cele mai cărnoase, cele mai mari. Noi avem lucruri, dar nu știm să ne mândrim cu ele, nu știm să le etichetăm ca fiind de calitate superioară.

Hribii noștri pleacă și se vămuiesc în Elveția și după aceea se vând ca hribii italienești, trufele, la fel. Noi am avea cu ce, am avea și rețetele, am avea tot. Singura problemă este că avem prejudecăți și am ajuns în situația în care credem că nu e bine să ne mândrim cu faptul că suntem români, și asta și din cauza problemelor socio-politice din această perioadă.

Ce mâncăruri românești vă plac?

Sunt înnebunit după ciorbele noastre, îmi plac tocănitele alea tipice de ceaun, îmi plac foarte mult fripturile românești, plăcintele românești.

Sursă foto: Instagram

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
Cel mai nou VIDEO
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton