Homepage  / Știri

Ce este Operațiunea London Bridge, planul pentru ziua morții Reginei Elisabeta a II-a

Ce este Operațiunea London Bridge, planul pentru ziua morții Reginei Elisabeta a II-a

de Andra Stana,

Operațiunea London Bridge a început imediat ce regina Elisabeta a II-a a murit. După cum am aflat din serialul „The Crown/Coroana”, moartea tatălui Elisabetei, Regele George al VI-lea, a fost cunoscută sub numele de Hyde Park Corner, în timp ce aceea a Reginei-Mamă a fost Tay Bridge. Iată cum arată planul pentru ziua morții Reginei Elisabeta a II-a.

Regina Elisabeta a II-a s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani.

Ce este Operațiunea London Bridge

În ziua în care regina Elisabeta a II-a a murit s-au declanșat o serie de planuri atent construite. Acestea au fost puse pe hârtie încă din anii 1960, într-un proces numit „Operațiunea London Bridge”.

Așadar, odată ce „Podul Londrei a căzut”, secretarul particular al reginei, Sir Edward Young, este cel responsabil de informarea primului ministru înainte ca informațiile să fie comunicate celorlalte 15 țări în care regina este șef de stat și celorlalte 36 de națiuni din Commonwealth. Acest lucru este realizat de către Centrul de Răspuns Global al Ministerului de Externe, care se află într-o locație necunoscută din Londra.

Dintr-o serie de documente obținute de POLITICO anul trecut reiese faptul că planul de securitate detaliază absolut totul. De la modul în care vestea decesului monarhului trebuie să fie împărtășită publicului până la cât de repede va urca pe tron Prințul Charles.

Acesta include, de asemenea, detalii despre ce se întâmplă în cele 10 zile care urmează decesului reginei, inclusiv unde merge sicriul ei, cum trebuie să abordeze public premierul vestea și cum își va petrece prințul Charles primele zile ca rege.

Iată tot ce știm despre „Operațiunea London Bridge”

Cum se numește ziua în care Regina a murit

Ziua în care regina a murit poartă numele de Ziua Z, iar fiecare zi care îi urmează se numește D+1, D+2 și așa mai departe.

Documentul citat susține că o „cascadă de apeluri” are loc la câteva ore după moartea monarhului pentru a informa primul ministru, secretarul de cabinet și mai mulți miniștri de rang înalt și oficiali guvernamentali. Primul ministru trebuie să fie informat de către secretarul particular al reginei, la fel ca și Biroul Consiliului Privat.

Secretarii permanenți ai departamentelor urmează să primească, de asemenea, un scenariu pentru a-i informa pe ceilalți miniștri ai guvernului. Acesta sună astfel: „Tocmai am fost informați de decesul Majestății Sale Regina„. Miniștrilor li se spune, de asemenea, că „este necesară discreția„.

Secretarul de cabinet trimite un e-mail către înalții funcționari publici. Versiunea redactată sună astfel: „Stimați colegi, Vă scriu cu tristețe pentru a vă informa despre decesul Majestății Sale Regina„.

După primirea acestui e-mail, steagurile de pe Whitehall trebuie să fie coborâte.

În ceea ce privește publicul, acesta este anunțat printr-o „notificare oficială” transmisă de Casa Regală, se arată în documente.

De asemenea, piloții trebuie să informeze pasagerii zborurilor dacă vestea este anunțată în timpul zborului.

Cum răspunde guvernul

După moartea Reginei Elisabeta a II-a, Parlamentul britanic a fost suspendat, la fel ca și legislativele descentralizate din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Prim-ministrul este cel care face o declarație; niciun alt membru al guvernului britanic nu are voie să facă niciun fel de declarație până atunci. Aceștia urmează să aibă o audiență cu noul monarh, Regele Charles.

Parlamentarii aduc omagii reginei în Camera Comunelor a doua zi după moartea reginei. Activitatea parlamentară este suspendată timp de 10 zile.

Cum este marcată ziua în sine

Un minut de reculegere național are loc în Ziua Z.

Salutul tunurilor are loc la toate stațiile de salut organizate de Ministerul Apărării.

Mai târziu în cursul zilei, are loc o slujbă de comemorare organizată la Catedrala St Paul din Londra, la care sunt prezenți premierul și câțiva miniștri de rang înalt.

Când urcă pe tron Prințul Charles

A doua zi după moartea reginei, cunoscută sub numele de Ziua Z+1, Consiliul de Aderare se reunește la Palatul St James pentru a-l proclama pe Prințul Charles noul suveran.

Urmează să fie prezente sute de persoane, inclusiv primul ministru și miniștrii de rang înalt ai guvernului. La ora 15.30, așa cum se precizează în documente, cabinetul și premierul trebuie să aibă o audiență cu regele Charles.

În ziua Z+3, acesta primește moțiunea de condoleanțe la Westminster Hall.

Apoi începe un turneu în Marea Britanie, prima obligație fiind o vizită la parlamentul scoțian. A doua zi va merge în Irlanda de Nord pentru a primi o a doua moțiune de condoleanțe la Castelul Hillsborough.

Charles se va îndrepta apoi spre Țara Galilor și va participa la o slujbă la Catedrala Llandaff din Cardiff.

„Operațiunea London Bridge” devine acum „Unicorn”. Care e motivul?

Acest lucru depinde de locul în care moare monarhul. Dacă Majestatea Sa ar fi murit la reședința sa din Norfolk, Sandringham, trupul ei ar fi fost dus cu trenul regal până la stația St Pancras din Londra, de unde ar fi fost adus la Palatul Buckingham.

Pe de altă parte, având în vedere că Regina a murit la Balmoral, în Scoția, trupul ei va fi transportat la Londra cu trenul regal, în cadrul unei operațiuni denumite în documente „Unicorn”.

Dacă acest lucru nu este posibil, trupul va fi dus cu avionul. În ambele scenarii, sicriul este întâmpinat de premier și de miniștri de rang înalt.

În Ziua Z+4, va avea loc o repetiție pentru procesiunea sicriului de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster.

Procesiunea propriu-zisă va avea loc în Ziua Z+5 și va fi urmată de o slujbă la Westminster Hall.

Regina va sta apoi timp de trei zile la Palatul Westminster, această operațiune este cunoscută sub numele de „Operation Feather”.

Când au loc funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

Familia regală trebuie să anunțe planurile pentru înmormântare, care urmează să aibă loc cel mai probabil la 10 zile după moartea Reginei.

Înmormântarea va avea loc la Westminster Abbey. În ziua respectivă, la prânz, se va păstra un minut de tăcere de două minute la nivel național.

Vor avea loc procesiuni atât la Londra, cât și la Windsor. Nu în ultimul rând, slujba de înmormântare va avea loc la Capela St George. Regina va fi înmormântată la Capela memorială Regele George al VI-lea din Windsor.

Cum se reflectă vestea pe rețelele de socializare

Potrivit documentelor citate de independent.co.uk, toate paginile de socializare ale departamentelor guvernamentale vor afișa un banner negru în urma morții reginei. Totodată, își vor schimba pozele de profil cu stema departamentului lor.

Orice conținut considerat non-urgent nu va fi publicat. În plus, retweeturile vor fi interzise, cu excepția cazului în care sunt aprobate de șeful departamentului de comunicare al guvernului central.

Site-ul familiei regale va fi actualizat și el cu o pagină de așteptare neagră, completată cu o scurtă declarație care confirmă decesul monarhului. În mod similar, site-ul guvernului va avea un banner negru în partea de sus.

Care sunt numele de cod pentru alți membri ai familiei regale

În timp ce regina este cunoscută sub numele de „London Bridge”, și alți membri ai familiei regale primesc nume de cod care sunt folosite pentru a se referi la planuri atunci când mor.

Numele de cod pentru decesele regale au fost introduse inițial pentru a preveni scurgerea veștii despre moartea unui membru al familiei regale înainte de anunțul oficial. Folosirea codului a împiedicat operatorii de la centrala telefonică a Palatului Buckingham să afle vestea înainte ca aceasta să fie făcută publică.

Cu toate acestea, majoritatea planurilor funerare regale sunt atât de vechi, încât numele de cod au devenit de notorietate.

Pregătirile pentru cea a Reginei-Mamă – cu numele de cod Tay Bridge – erau vechi de 22 de ani în momentul în care aceasta a murit la vârsta de 101 ani.

Moartea prințului Philip a fost denumită „Operațiunea Fourth Bridge”.

Numele de cod al Prințului Charles este Menai Bridge.

Deși nu există nume de cod oficial pentru moartea altor membri ai familiei regale, se pare că Ducele și Ducesa de Cambridge sunt cunoscuți ca „Danny Collins” și „Daphne Clark”. Inițialele DC reprezintă titlurile lor de Duce și Ducesă de Cambridge.

Și, deși, din punct de vedere tehnic, nu mai sunt membri ai familiei regale, Prințul Harry și Meghan Markle, ducii de Sussex, ar fi fost cunoscuți sub numele de cod „David Stevens” și „Davina Scott”.

Ce titluri vor purta de-acum membrii familiei regale

Pe lângă faptul că Prințul Charles devine Regele Charles, și alți membri ai familiei regale ar putea alege să își schimbe numele după moartea Reginei.

Ducesa de Cornwall, de exemplu, devine Regina Camilla.

De asemenea, este probabil ca Ducele de Cambridge să devină Prințul de Wales.

În plus, Prințul Charles are opțiunea de a-și schimba numele la urcarea pe tron. Membrii familiei regale pot alege oricare dintre numele lor de botez. Acest lucru înseamnă că ar putea fi cunoscut sub numele de Regele Arthur, Philip sau George.

Sursa foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 21:30 Visuri la cheie
  "Visuri la cheie" este un show de televiziune ce prezintă cazurile emoţionante ale unor familii, iar echipa emisiunii le transformă locuinţele în spaţii frumoase...
 • 23:30 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 00:00 În beznă 15
 • 02:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 03:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Andra Petrescu, Andreea Țopan și Valentin Butnaru fac echipă la pupitrul Observator Antena 1, de la ora 12.00. Programul s-a impus drept lider al segmentului orar...
 • 14:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 17:00 Observator
  Olivia Păunescu şi Florin Căruceru prezintă, de luni până vineri, Observator ora 17. Cătălin Oprișan intră în rolul de povestitor din culisele marilor povești de...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Chefi la cuţite AP
  Cea mai iubită emisiune culinară revine cu un sezon "de poveste", ce va dezvălui experienţele, dar şi motivaţiile fiecărui concurent. În spatele farfuriilor misterioase...
 • 00:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 00:30 Mangaliţa AP
  Serialul de comedie "Mangaliţa" îl are în centrul atenţiei pe Stelian Manole, primarul aflat în fruntea urbei de peste 20 de ani. Rolul acestuia este interpretat...
 • 01:30 Mangaliţa AP
  Serialul de comedie "Mangaliţa" îl are în centrul atenţiei pe Stelian Manole, primarul aflat în fruntea urbei de peste 20 de ani. Rolul acestuia este interpretat...
 • 02:30 Planeta maimuţelor: Războiul 12
  Cesar şi armata sa de maimuţe sunt forţate să intre într-un conflict mortal cu o armată de oameni condusă de un colonel nemilos. După ce maimuţele suferă pierderi...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 07:00 Gulperi AP
  Serialul "Gulperi" spune povestea impresionantă a unei femei care lupta să-şi îndeplinească visurile, într-o societate tradiţionalistă, inflexibilă. Scenariul alert...
 • 09:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D le oferă telespectatorilor informațiile de care au nevoie în fiecare dimineață. La pupitul grupajului informativ de la ora 07:00 se va afla Cristina...
 • 10:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 12:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 16:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Aripi frânte AP
  În centrul poveştii se află Zeynep (Melis Tüzüngüç), Emre (Emir Ozden), Cemre (Gizem Günes) şi sora lor mai mică, Aysun (Eliz Nese Çagin), care rămân într-o sărăcie...
 • 22:30 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 00:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 05:15 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 05:45 Gulperi AP
  Serialul "Gulperi" spune povestea impresionantă a unei femei care lupta să-şi îndeplinească visurile, într-o societate tradiţionalistă, inflexibilă. Scenariul alert...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV