Homepage  / Știri / Articole

Regina Elisabeta a II-a a murit

Regina Elisabeta a II-a a murit
31

de Roxana Mirea,

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit azi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Viața Reginei Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii. Ea a sărbătorit 70 de ani de domnie în iunie 2022, cu ocazia Jubileului de Platină.

Regina Elisabeta a II-a a devenit regină pe 6 februarie 1952 și a fost încoronată pe 2 iunie 1953. Ea este mama Prințului Charles, moștenitorul tronului, precum și bunica Prinților William și Harry. Fiind cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, ea a încercat să își facă domnia mai modernă și mai sensibilă la un public în schimbare, menținând în același timp tradițiile asociate cu coroana, scrie biography.com.

Regina Elisabeta a II-a s-a născut Prințesa Elisabeta Alexandra Mary pe 21 aprilie 1926, la Londra, părinții ei fiind Prințul Albert, Duce de York (cunoscut mai târziu sub numele de Regele George al VI-lea), și Elizabeth Bowes-Lyon.

Elisabeta, alintată Lilibet, s-a bucurat în primul deceniu de viață de toate privilegiile de a fi membră a familiei regale, fără presiunile de a fi moștenitoare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECOMANDĂRI

Când bunicul Elisabetei, George al V-lea, a murit în 1936, fiul său cel mare (unchiul Elisabetei) a devenit regele Edward al VIII-lea. Cu toate acestea, Edward era îndrăgostit de divorțata americană Wallis Simpson și a trebuit să aleagă între coroană și inima lui. În cele din urmă, Edward a ales-o pe Simpson și a abdicat.

Evenimentul i-a schimbat viața Elisabetei, făcând-o moștenitoare prezumtivă a coroanei britanice. Tatăl ei a fost încoronat rege George al VI-lea în 1937. Elisabeta a fost încoronată regina Elisabeta a II-a pe 2 iunie 1953, în Westminster Abbey, la vârsta de 25 de ani.

Regina Elisabeta a II-aIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 6

Elisabeta și-a asumat responsabilitățile de monarh la 6 februarie 1952, când tatăl ei, regele George al VI-lea, a murit. Pentru prima dată, ceremonia de încoronare a fost transmisă la televizor, permițând oamenilor din întreaga lume să asiste.

Domnia îndelungată și în mare parte pașnică a Elisabetei a fost marcată de schimbări majore în viața poporului său, în puterea țării sale, în modul în care Marea Britanie este privită în străinătate și în modul în care este privită și prezentată monarhia. În calitate de monarh constituțional, Elisabeta nu a intervenit în chestiuni politice și nici nu și-a dezvăluit opiniile politice. Cu toate acestea, ea s-a consultat în mod regulat cu prim-miniștrii săi.

FWROIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 4

Familia Reginei Elisabeta a II-a

Elisabeta și Philip nu au pierdut timpul pentru a produce un moștenitor: Fiul Charles s-a născut în 1948, la un an după nunta lor, iar fiica Anne a venit pe lume în 1950. Elizabeth a mai avut doi copii – pe Andrew și Edward, care s-au născut în 1960 și, respectiv, 1964.

În 1969, ea l-a numit oficial pe Charles succesorul ei, acordându-i titlul de Prinț de Wales. Sute de milioane de oameni au urmărit ceremonia la televizor. În 1981, Charles, în vârstă de 32 de ani pe atunci, s-a căsătorit cu Diana Spencer, în vârstă de 19 ani (cunoscută mai bine sub numele de Prințesa Diana).

Charles și Diana au avut doi copii: pe Prințul William, care a fost numit Duce de Cambridge după propria căsătorie în 2011 și al doilea în linia de succesiune la tron, în 1982, și pe Prințul Harry, în 1984. Elizabeth a apărut ca o bunică devotată pentru William și Harry.

Printesa Diana, in ziua nuntiiIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 6

Pe 22 iulie 2013, nepotul Elisabetei, William și soția sa, Catherine, Ducesa de Cambridge, i-au urat bun venit primului lor copil, George Alexander Louis – un succesor la tron cunoscut oficial sub numele de „Alteța Sa Regală Prințul George de Cambridge”.

Pe 2 mai 2015, William și Kate l-au întâmpinat cel de-al doilea copil al lor, prințesa Charlotte Elizabeth Diana, al cincilea strănepot al reginei. La 23 aprilie 2018, a urmat cu cel de-al treilea copil al lor, prințul Louis Arthur Charles.

Royals first day at new schoolIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 4

Pe 6 mai 2019, prințul Harry, duce de Sussex și soția sa, Meghan Markle, i-au dăruit reginei încă un strănepot prin nașterea fiului lor, Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Ducii de Sussex mai au o fiică, pe Lilibet Mountbatten-Windsor.

Prințul Harry și Meghan Markle vor pleca spre Castelul Balmoral din Scoția. Regina rămâne sub supravegherea medicilorIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 5

Pe lângă prințul William și prințul Harry, ceilalți nepoți ai reginei sunt Peter Phillips, prințesa Beatrice de York, prințesa Eugenie de York, Zara Tindall, Lady Louise Windsor și James, viconte Severn. De asemenea, ea este străbunică pentru 10 copii.

Nunta cu Prințul Philip

Regina Elisabeta s-a căsătorit cu vărul ei îndepărtat Philip Mountbatten (un nume de familie adoptat din partea mamei sale) pe 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey din Londra. Elisabeta l-a întâlnit pentru prima dată pe Philip, fiul prințului Andrew al Greciei, când avea doar 13 ani. A fost îndrăgostită de el încă de la început. Cei doi au păstrat legătura de-a lungul anilor și, în cele din urmă, s-au îndrăgostit.

Formau o pereche neobișnuită. Elisabeta era liniștită și rezervată, în timp ce Philip era gălăgios și deschis. Tatăl ei, regele George al VI-lea, a fost reticent în legătură cu această căsătorie, deoarece, deși Mountbatten avea legături atât cu familia regală daneză, cât și cu cea greacă, nu poseda o avere mare și era considerat de unii ca având o personalitate dură.

QUEENS GOLDEN JUBILEEIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 3

La momentul nunții lor, Marea Britanie încă se refăcea după ravagiile celui de-al Doilea Război Mondial, iar Elisabeta a colectat cupoane de îmbrăcăminte pentru a face rost de țesătură pentru rochia ei.

Familia a preluat numele Windsor, o inițiativă promovată de mama ei și de prim-ministrul Winston Churchill, care a provocat tensiuni cu soțul ei. În 1960, ea a revenit asupra cursului, emițând ordine ca descendenții ei care nu purtau titluri regale (sau care aveau nevoie de nume de familie în scopuri legale, cum ar fi nunțile) să folosească numele de familie Mountbatten-Windsor. De-a lungul anilor, Philip a inspirat numeroase bătăi de cap în materie de relații publice cu comentariile sale neoficiale și controversate și cu zvonurile privind posibile infidelități.

Philip s-a stins din viață pe 9 aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

Prince Philip Passes Away Age 99Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 3

Ce urmează după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Imediat ce Regina Elisabeta a murit, a început operațiunea London Bridge.

Imediat după moartea reginei Elisabeta, prințul Charles devine rege. I se permite să își aleagă propriul nume și se așteaptă să devină Regele Carol al III-lea. În această etapă are loc o reuniune a Consiliului de Aderare la Palatul St James și vor avea loc toate formalitățile. El va fi numit rege la o zi după moartea reginei și după ce frații săi îi vor săruta mâna în mod ceremonios. Vor fi făcute proclamații și, în timp ce regina va zăcea în stare de veci, Charles va vizita Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor. Primele sale cuvinte în calitate de monarh vor avea loc la Palatul St James.

Încoronarea lui Charles va fi planificată la câteva luni după înmormântare, iar titlul de Prinț de Wales va trece la Prințul William.

Înmormântarea Reginei este așteptată să aibă loc la 10 zile după moartea sa.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Clanul 12
  O acțiune ce nu trebuie ratată. O distribuție ce va ridica fiecare scenă la cel mai înalt nivel. O poveste încărcată de intrigi și momente neașteptate. Bazat pe...
 • 23:00 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 23:30 Misiune imposibilă: Declinul 12
 • 02:15 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 03:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Andra Petrescu, Andreea Țopan și Valentin Butnaru fac echipă la pupitrul Observator Antena 1, de la ora 12.00. Programul s-a impus drept lider al segmentului orar...
 • 14:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 16:00 Observator
  Olivia Păunescu şi Florin Căruceru prezintă, de luni până vineri, Observator ora 17. Cătălin Oprișan intră în rolul de povestitor din culisele marilor povești de...
 • 17:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Chefi la cuţite AP
  Cea mai iubită emisiune culinară revine cu un sezon "de poveste", ce va dezvălui experienţele, dar şi motivaţiile fiecărui concurent. În spatele farfuriilor misterioase...
 • 00:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 00:30 Kingsman: Cercul de Aur 12
  În "Kingsman: Cercul de Aur", eroii noştri fac faţă unor noi provocări. Atunci când sediul agenţiei este distrus iar lumea este ostatică, călătoria lor îi conduce...
 • 03:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 04:00 Mireasa
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 07:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 09:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D le oferă telespectatorilor informațiile de care au nevoie în fiecare dimineață. La pupitul grupajului informativ de la ora 07:00 se va afla Cristina...
 • 10:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 12:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 16:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Aripi frânte AP
  În centrul poveştii se află Zeynep (Melis Tüzüngüç), Emre (Emir Ozden), Cemre (Gizem Günes) şi sora lor mai mică, Aysun (Eliz Nese Çagin), care rămân într-o sărăcie...
 • 23:00 Tu Urmezi! AP
  Dan Negru vine în faţa milioanelor de telespectatori cu un game show revoluţionar, ce îmbină concursul de cultură generală şi entertainmentul. Concurenţii stau la...
 • 01:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 02:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 04:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 05:15 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV