Homepage  / Seriale

Ce seriale vedem la TIFF 2022? „Toată lumea se uită în ziua de azi la seriale. De ce să nu le vedem și la cinema?”

Ce seriale vedem la TIFF 2022? „Toată lumea se uită în ziua de azi la seriale. De ce să nu le vedem și la cinema?”

de Mioara Tronaru,

Cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, TIFF, a intrat pe ultima sută de metri a pregătirilor. Din 17 până pe 26 iunie, Clujul va fi iarăși punctul de întâlnire al cinefililor din această parte de lume.

Printre ei însă, se vor infiltra și devoratorii de seriale. Festivalul clujean are, pentru al doilea an, o secțiune dedicată serialelor și miniseriilor, intitulată „Va urma”. Despre cum s-a integrat această secțiune în universul TIFF, am vorbit cu selecționerul „Va urma”, Laurențiu Paraschiv.

„Există zeci de seriale care nu sunt pe Netflix sau HBO Max sau Disney+”

– Cum și de ce a apărut o astfel de secțiune în programul festivalului?

Laurențiu Paraschiv: Seriale au mai tot fost arătate la TIFF în anii trecuți, astfel că era mai degrabă o chestiune de timp până ca acestea să primească și o secțiune numai a lor. Până la urmă, toată lumea se uită în ziua de azi la seriale, și dacă le vedem acasă, de pe canapea, de ce să nu le vedem și la cinema? Pe de altă parte, a existat o curiozitate legată de peisajul serialelor și mini-seriilor din afara spațiului anglo-saxon și a platformelor pe care le butonăm în fiecare zi. Pentru că sigur, câteva dintre cele mai mari seriale la ora actuală sunt internaționale, însă mainstream-ul tot în cele de limbă engleză abundă. Iar titluri precum „Squid Game”, „Lupin” sau „Elite” au devenit populare doar pentru că sunt disponibile pe platforme ușor accesibile, însă există zeci de seriale care nu sunt pe Netflix sau HBO Max sau Disney+ și care merită descoperite, merită un public la fel de larg.

– Cum a fost primită secțiunea la prima sa ediție, anul trecut?

Laurențiu Paraschiv: Pentru o secțiune pilot, prezentată și în mijlocul unei pandemii, neașteptat de bine. Ulterior chiar am primit mesaje în care eram întrebat unde se pot vedea următoarele episoade. Anul acesta sper să fie încă și mai bine, iar pe viitor sper să atragă atenția a din ce în ce mai mulți: atât spectatori, cât și distribuitori care să achiziționeze aceste titluri și cineaști care poate erau interesați să creeze seriale dar nu erau siguri că există și la noi o platformă mai largă pentru ele.

– Care sunt criteriile după care au fost alese titlurile din programul secțiunii de anul acesta?

Laurențiu Paraschiv: Ne-a interesat să avem o selecție cât mai diversă, atât din punct de vedere geografic, cât și al genurilor și subiectelor abordate. În final, trei dintre cele opt s-au nimerit să fie din Europa nordică, dar sunt toate foarte bune și cum nu se poate mai diferite. „The Dark Heart”, regizat de Gustav Möller, care a fost acum patru ani în competiția de la TIFF cu „The Guilty”, e un thriller palpitant care se joacă puțin cu timpul; „Pørni” e o comedie care va fi apreciată mai ales de fanii hitului FX „Better Things”; iar „Mister8”, despre o femeie care are relații cu șapte parteneri, câte unul pentru fiecare zi a săptămânii, e tot comedie, însă într-o notă mai bizară, care aduce aminte de filmele lui Aki Kaurismäki.

– Care titlu este preferatul tău personal și de ce?

Laurențiu Paraschiv: Cred că toată lumea se uită la seriale pentru personajele irezistibile, iar pe mine cele din „Pørni” m-au cucerit din primele minute. Henriette Steenstrup, care nu doar că joacă personajul principal, dar a și creat și co-scris serialul, mi se pare un adevărat star. Aici interpretează rolul unui asistent social care are, pe rând: două fiice cu un fost soț frivol, un crush pe un coleg de muncă, un tată care își face coming out-ul la vârsta a treia, și un nepot de 15 ani în grijă după ce sora ei a murit într-un accident de mașină. E amuzant, emoționant și foarte bingeable. Atinge toate notele pe care trebuie să le atingă, atunci când trebuie să le atingă.

Cele opt seriale care pot fi văzute la TIFF 2022 în secțiunea „Va urma”

„Klangor” (2 episoade)

Țară: Polonia

Regia: Kacper Wysocki

Cu: Arkadiusz Jakubik, Maja Ostaszewska, Aleksandra Poplawska

Sinopsis: Un drog experimental, o adolescentă dispărută în circumstanțe suspecte, după ce iubitul ei este găsit mort, și un tată disperat care nu crede concluziile investigației poliției sunt premisele acestei drame lansate anul trecut în Polonia.

Trailer „Klangor”:

„Pørni” / „Porni” (3 episoade)

Țară: Norvegia

Regia: Henriette Steenstrup

Cu: Henriette Steenstrup, Nils Ole Oftebro, Vivild Falk Berg

Sinopsis: Pørni (prescurtarea de la Pernilla) este despre dilemele în care ajungi atunci când tu, în măsura posibilităților tale, încerci să faci ceea ce trebuie – mai întâi pentru ceilalți și apoi pentru tine. Pørni își crește singură cele a două fiice și își asumă și responsabilitatea pentru tatăl ei, respectiv pentru nepotul de 15 ani. În plus, lucrează în sistemul de asistență socială unde încearcă să apere drepturile copiilor neglijați. Pørni este despre a căuta echilibrul, într-o viață plină de provocări.

Trailer „Pørni”:

„Mister 8” / „Domnul 8” (3 episoade)

Țară: Finlanda

Regia: Teemu Nikki, Jani Pösö

Cu: Pekka Strang, Krista Kosonen, Olli Rahkonen

Sinposis: Viața arată promițător pentru Maria – e CEO-ul unui afaceri de familie și are parte de multă atenție și iubire, ținând cont de faptul că are nu mai mult de… 7 parteneri. Unul pentru fiecare zi din săptămână. Totul se complică atunci când în oraș se mută Juho și Maria se îndrăgostește de el, mai ales că din păcate săptămâna nu are 8 zile.

Trailer „Mister 8”:

„Sad City Girls” / „Fete triste de oraș” (3 episoade)

Țară: Israel

Regia: Shir Reuven, Talya Lavie

Cu: Maya Landsman, Einat Holland, Niv Sultan

Sinposis: Când ești tânăr, cel mai bun prieten al tău e ca o melodie pe care nu te poți opri să o asculți pe repeat. Până când nu mai vrei să o auzi vreodată. O dramedie simpatică despre acele prietenii pe care le trăiești cu intensitate, despre momentele bune și rele, presărate cu magie, dar și obsesie, toate lucrurile care fac experiența să fie atât de minunată și oribilă în același timp.

Trailer „Sad City Girls”:

„Block 27” / „Bloc 27” (2 episoade)

Țară: Serbia

Regia: Momir Milosevic

Cu: Emma Pendlebury, Stefan Lazic, Veljko Ilincic, Andrej Jovovic, Ivana Mladenovic

Sinopsis: Rastko, un student model și un baschetbalist promițător, dispare fără urmă într-o seară când se întoarce acasă de la antrenamente. Dezamăgită de ancheta lentă și ineficientă, sora lui geamănă, pornește propria investigație, alături de alți 2 adolescenți din anturajul lor. În timp ce mass-media stârnește panică, poliția se învârte în cerc, părinții apelează la clarvăzători, cei 3 prieteni descoperă o legătură între disparițiile frecvente ale copiilor și legendele urbane ale pasajelor subterane din Noul Belgrad.

Trailer „Block 27”:

„Pam & Tommy” (2 episoade)

Țară: SUA

Regia: Craig Gillespie

Cu: Lily James, Sebastian Stan, Seth Rogen, Nick Offerman, Taylor Schilling

Sinposis: Plasat în Vestul Sălbatic al începuturilor internetului, „Pam & Tommy” se bazează pe incredibila poveste adevărată a casetei erotice cu Pamela Anderson (Lily James) și Tommy Lee (Sebastian Stan). Furat din casa cuplului de către un antreprenor nemulțumit (Seth Rogen), filmulețul a devenit o adevărată senzație globală, când a ajuns pe internet, în 1997. O poveste de dragoste, o aventură infracțională și o poveste moralizatoare laolaltă. Serialul în opt părți explorează confluența dintre intimitate, tehnologie și celebritate.

Trailer „Pam & Tommy”:

„The Queen and the Bastard” / „Regina și bastarda” (2 episoade)

Țară: Portugalia

Regia: Sergio Graciano

Cu: Maria João Bastos, Ruben Gomes, Anabela Moreira, Paulo Rocha, Diogo Martins, Carolina Carvalho

Sinopsis: 1320. În Portugalia abia formată, fiica bastardă a regelui D. Dinis este violată și ucisă, eveniment care-i provocă acestuia o profundă suferință. Regele îl însărcinează pe cavalerul său preferat, Lopo Aires Teles, să descopere cine se face responsabil de teribila faptă. În timpul anchetei, Lopo se trezește în mijlocul unui secret întunecat care îi implică atât pe regele D. Dinis, cât și pe regina, Isabel, cunoscută pentru sfințenia ei.

Trailer „The Queen and the Bastard”:

„The Dark Heart” / „Inimă întunecată” (3 episoade)

Țară: Suedia

Regia: Gustav Moller

Cu: Gustav Lindh, Aliette Opheim, Clara Christiansson Drake

Sinopsis: Acțiunea o urmărește pe Tanja, un investigator în cadrul organizației Missing People Sweden, pe măsură ce încearcă să rezolve cazul unui proprietar bogat care dispare imediat după ce i-a oferit fiicei sale un ultimatum – fie își încheie relația pe care o are cu fiul unui farmier, fie va fi dezmoștenită.

Trailer „The Dark Heart”:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 21:30 Arta războiului 12
 • 00:00 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 00:30 Un poliţist şi trei sferturi 12
 • 02:30 I Like IT
  Emisiunea traduce IT-ul în limba română cu umor inteligent şi poftă de show, iar Iulia Ionescu face ca noutăţile din Internet şi tehnologie să nu mai pară complicate...
 • 03:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Andra Petrescu, Andreea Țopan și Valentin Butnaru fac echipă la pupitrul Observator Antena 1, de la ora 12.00. Programul s-a impus drept lider al segmentului orar...
 • 14:00 Poveşti de familie AP
  Serialul "Poveşti de familie" este o antologie de poveşti inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească. Bazat pe formatul internaţional...
 • 15:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 17:00 Observator
  Olivia Păunescu şi Florin Căruceru prezintă, de luni până vineri, Observator ora 17. Cătălin Oprișan intră în rolul de povestitor din culisele marilor povești de...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Temptation Island - Insula iubirii 12
  Cinci cupluri, 12 tentaţii, 15 zile şi o insulă plină de capcane, acestea sunt elementele cheie ale reality show-ului prezentat de Radu Vâlcan, "Temptation Island...
 • 00:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 00:30 Zi după zi AP
  Bazat pe aclamatul roman "Every Day", un bestseller New York Times scris de David Levithan, filmul cu acelaşi nume spune povestea lui Rhiannon, o adolescentă de...
 • 02:30 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 03:30 Poveşti de familie AP
  Serialul "Poveşti de familie" este o antologie de poveşti inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească. Bazat pe formatul internaţional...
 • 04:00 Surorile
  Serialul turcesc "Surorile - Kardeş Çocuklari" aduce în centrul poveştii două surori: Ümran (Ayca Bingöl), care trăieşte un trai modest la sat alături de fiica ei...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 07:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D le oferă telespectatorilor informațiile de care au nevoie în fiecare dimineață. La pupitul grupajului informativ de la ora 07:00 se va afla Cristina...
 • 08:00 Dimineaţa cu noi AP
 • 10:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 16:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Mă numesc Züleyha AP
  "Mă numesc Züleyha" înfăţişează istoria unei iubiri unice, care se derulează în Istanbulul anilor '70, şi continuă pe tărâmurile fertile ale zonei Çukurova, Adana...
 • 22:30 Ramo AP
  Serialul spune povestea inspirată din realitate a lui Ramo, un om care se revoltă împotriva unui sistem sufocant, nedrept. Producţia face radiografia unor conflicte...
 • 01:30 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 02:15 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 03:45 Bucătăria lui Arda AP
  Cele mai interesante rețete vor fi prezentate într-o manieră inedită şi prietenoasă de un specialist în arta culinară. Telespectatorii au parte de un spectacol culinar...
 • 04:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 05:30 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV