Homepage  / Știri / Televiziune

„CinemaTePeCa” prezintă „Reconstituirea”, film interzis de comuniști la trei zile după lansare

„CinemaTePeCa” prezintă „Reconstituirea”, film interzis de comuniști la trei zile după lansare

de Redactia Tvmania

Digi 24 vă invită sâmbătă la „Reconstituirea”, filmul care a provocat, în 1970, convocarea unei ședințe restrânse a Secretariatului Partidului Comunist Român, la care a participat însuși Ceaușescu. În 8 decembrie, de la ora 21.00, ne reîntâlnim cu Cristian Tudor Popescu la „CinemaTePeCa” și aflăm despre controversele, dar și despre valurile de cronici pozitive, generate de pelicula aleasă de critici cel mai bun film românesc din toate timpurile.

Filmul realizat de Lucian Pintilie în 1968, ajuns pe marile ecrane la începutul anului 1970, este inspirat de nuvela omonimă a lui Horia Pătrașcu și explorează un caz real petrecut în 1963, în orașul natal al autorului. Un grup de tineri se iau la bătaie la ștrandul din localitate, iar miliția răspunde cu o procedură inedită de reeducare. Distribuția filmului include nume mari ale cinematografiei românești: George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Vladimir Găitan, George Mihăiţă şi Ileana Popovici.

Nicolae Ceaușescu: „Pe milițieni pot să-i critice, că avem mulți proști”

Succes de casă, apreciat de critică, filmul lui Lucian Pintilie a fost scos de pe ecrane la trei zile după lansare, sub acuzația că ar fi subminat autoritatea Miliției. În cadrul ședinței restrânse a secretariatului partidului, Ceaușescu face, însă, o declarație surprinzătoare:

„În legătură cu filmul acesta „Reconstituirea“, mie mi se pare că lucrurile se cam exagerează. Critică nişte miliţieni. Ei şi? În ţările capitaliste poliţiştii sunt criticaţi în fiecare zi. Ceea ce este negativ, după părerea mea, este că se prezintă tineretul nostru ca un tineret primitiv, iar acest lucru nu este real şi pe urmă felul cum este prezentat publicul, gloata aceea de oameni. Pe miliţieni pot să-i critice, că avem mulţi proşti”.

Deși respins de cenzură, filmul este totuși trimis, la sugestia lui Ceaușescu, la festivalurile din vest, acolo unde putea fi apreciat cum se cuvine. Duminică, aflăm împreună la „CinemaTePeCa” de ce „Reconstituirea” rămâne, peste ani, un film-reper al cinematografiei românești.

Emisiunea „CinemaTePeca” este difuzată la Digi 24, în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00. Gazda cinefililor este istoricul și criticul de film Cristian Tudor Popescu.

 

 

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te