Un moment din emisiunea „Jocul cuvintelor” i-a adus lui Dan Negru o reclamație la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, după ce un telespectator a considerat că afirmațiile prezentatorului au contribuit la „normalizarea obiectificării și sexualizării femeilor”. Cazul a fost făcut public de-abia acum.
Un episod petrecut în urmă cu aproape trei ani, dar soluționat abia în 2024, aduce din nou în centrul atenției numele lui Dan Negru. Prezentatorul de la Kanal D a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru o afirmație făcută în cadrul emisiunii „Jocul cuvintelor”, difuzată în luna august 2022.
Potrivit Fanatik, Dan Negru a fost acuzat de „comportament manifestat în public, ce reprezintă o normalizare a obiectificării și sexualizării femeilor”. Reclamația a fost făcută după ce, în timpul emisiunii, acesta a încercat să ofere un indiciu concurentului folosind următoarea formulare:
„Când spui de femei (gagici) (…) că sunt (…). Doamne iartă-mă, nu știu dacă am voie să zic”.
Dan Negru: „De sărbători, la distracție… Le cumperi și le arunci!…”
Concurent: „Ăăăă, pfaaaa!…”
Dan Negru: „Te duc pe un alt drum! Gagicile, zici de gagici… Tu, la 22 de ani zici: ‘nu mă, aia e…’. Doamne, iartă-mă, nu știu dacă e voie să zic aici!…”
Concurent: „PETARDE”
Dan Negru: „Ha, ha, ha…”
Concurent: „Nu cred că e voie să zic aici ce voiam să zic!… Aveam alte cuvinte în cap. Aoleu, de asta m-am speriat. Dacă îmi spuneai așa de la început, probabil aveam o șansă mai mare, dar era să scot alte prostii pe gură… Aoleu, mai bine așa.”
Dan Negru și Kanal D au scăpat de sancțiune, CNCD
În plângerea adresată CNCD, petentul a susținut că „acest comportament manifestat mai ales în spațiul public, reprezintă o normalizare a obiectificării și a sexualizării femeii, apreciind că faptele descrise se încadrează în prevederile art 15 din OG nr. 137/2000”.
Atât Dan Negru, cât și postul de televiziune Kanal D (reprezentat de Dogan Media) au fost apărați la CNCD de o firmă de avocatură, care a precizat:
„Expresia folosită de moderatorul Dan Negru, în cadrul emisiunii Jocul cuvintelor este regretabilă și considerată ca nepotrivită, dar totuși, în niciun caz aceste afirmații nu pot fi apreciate ca un comportament discriminatoriu care să atragă răspunderea contravențională reglementată de OG 137/2000”.
Apărătorii au mai subliniat că emisiunea este una de divertisment, iar afirmațiile nu au avut scopul de a leza pe cineva:
„În realitate, acesta a încercat, sub presiunea timpului limită în care concurentul trebuia să răspundă, să-i dea concurentului un indiciu folositor pentru ca acesta să ghicească cuvântul petardă, apelând astfel la o expresie încă folosită uneori în limbajul curent pentru a caracteriza un anumit tip de comportament. Prin urmare, scopul urmărit prin folosirea acestei expresii nu a fost de a atinge demnitatea umană a unui grup de persoane sau de a genera o atmosferă umilitoare sau ofensatoare față de un grup de persoane, ci acela de a da rapid un indiciu concurentului pentru ca acesta să ghicească cuvântul.”
Avocații au invocat și faptul că Dan Negru și-a dat seama pe moment de formularea neinspirată și s-a autocenzurat:
„Imediat s-a corectat și a spus: ‘Doamne, iartă-mă, nu știu dacă am voie să zic’”.
În cele din urmă, Dan Negru și Kanal D au scăpat de sancțiune, CNCD respingând plângerea pe motiv că persoana care a depus sesizarea nu a fost direct vizată de presupusa faptă de discriminare și nu a dovedit că ar reprezenta un grup de persoane afectate. Decizia a fost luată în unanimitate de cei nouă membri ai Colegiului Director prezenți la deliberări.