Compatibilitatea 3D TV este o caracteristică nouă la televizoarele cu LED-uri, LCD, televizoare cu plasmă lansate începând cu 2010. Aceasta permite televizoarelor să afişeze conţinut 3D cu accesoriile potrivite – şi anume ochelari 3D şi o sursă 3D.
Toate televizoarele 3D sunt în primul rând televizoare 2D.
Toate televizoarele 3D vor afişa conţinut 2D de înaltă definiţie şi definiţie standard.
De aceea, am prefera să ne gândim la compatibilitatea 3D ca „doar o altă caracteristică”, cum ar fi cea de streaming pe Internet sau un control de la distanţă prin mişcări sau voce. Puteţi să-l aveţi sau nu, dar pentru cei mai mulţi cumpărători de televizoare nu este caracteristica cea mai importantă.
Cum lucrează sistemul 3D.
Un ecran care arată conţinutul 3D afişeaza două imagini separate ale aceleiaşi scene simultan. Când este vizualizat fără ajutorul ochelarilor 3D, cele două imagini în format integral apar amestecate una cu alta şi practic imposibil de vizionat. Atunci când sunt folosiţi ochelarii, ei percep aceste două imagini ca o imagine 3D unică, un proces cunoscut sub numele de „fuziune”. Sistemul se bazează pe un fenomen de percepţie vizuală numit stereopsis, deci nu e „adevarătul” 3D cum ar fi viaţa reala sau o hologramă.
Pentru a vizualiza 3D pe un televizor 3D, aveţi nevoie de ochelari 3D, un dispozitiv sursă 3D şi conţinut video 3D.
În ciuda lansării de aparate 3D fără ochelari, cum ar fi Nintendo 3DS si HTC Evo 3D noi credem că un televizor la preţuri accesibile, practic 3D care nu necesită ochelari este de cel puţin la cinci ani distanţă. Pentru moment, fiecare utilizator al unui televizor 3D trebuie să poarte o pereche de ochelari speciali pentru a vedea efectul 3D.
În plus faţă de un televizor nou şi ochelari, veţi avea nevoie de o sursă 3D, de obicei, un Blu-ray player 3D sau prin cablu / satelit / film de pe internet. Veţi avea nevoie, de asemenea, de versiunea 3D a discului Blu-ray sau poate fi vizionarea unui program de 3D pe un canal 3D sau serviciu de streaming.
Noile televizoare 3D au o calitate 3D comparabilă cu un cinematograf.
Televizoarele 3D pot afişa imagini 3D de înaltă rezoluţie, cu culori corecte, calitate care este net superioară vechii tehnologii „anaglifice” – metoda cu ochelari roşu-albastru. Cele mai mari diferenţe între cinematograf şi televizorul 3D din casă sunt dimensiunea ecranului şi distanta de la care priveşti. Dacă eşti fan al cinematografelor 3D, eşti un prim candidat pentru un televizor 3D în casă.
Nu toata lumea poate vedea 3D, si uneori cauzeaza disconfort.
Între 5% şi 10% din americani suferă de „orbire stereo”. Ei au de multe ori adâncimea de percepţie bună – care se bazează pe mai mult decât stereopsis – dar nu pot percepe dimensiunea adâncimii de prezentări video 3D.
De acelaşi fel, unele prezentări 3D pot provoca oboseala ochilor, dureri de cap sau alt disconfort, pentru unii spectatori, în special pe perioade lungi de timp. Principala cauăa a oboselii ochilor nu este tehnologia 3D în sine, ci este proasta calitate a conţinutului 3D.
Cum ar trebui sa modeleze 3D decizia de cumparare a unui TV?
Cel mai bun mod de a gândi despre 3D este „doar o altă caracteristică”.
Producătorii construiesc liniile lor de produse pentru a ajunge să plătiţi mai mult pentru caracteristici. 3D este doar o altă caracteristică, împreună cu capacitatea de Internet şi o luminare cu LED-uri.
Televizoarele 2D au deobicei o calitatea mai slaba a imaginii decat cele compatibile 3D
Daca ati „boicotat” sistemul 3D prin limitarea la căutarea doar a televizoarelor 2D, pierdeţi pentru că televizoarele cu cea mai bună calitate a imaginii 2D nu sunt numai 2D. În experienta noastră, cele mai bune rezultate 2D s-au obţinut pe televizoare ce se întâmplă să aibă funcţia 3D, de asemenea. Dacă sunteţi dispus să plătiţi suplimentar pentru o îmbunătăţire a calităţii imaginii 2D, aveţi şanse să obtineţi şi un tv capabil 3D. Altfel spus, doar pentru că aţi cumpărat un televizor 3D – chiar şi doar pentru a obţine cea mai bună calitate a imaginii 2D – nu înseamnă că trebuie să utilizaţi vreodată funcţia 3D.
Daca va pasa de calitatea imaginii 3D, merita asteptarea.
De la lansarea lor pe scara largă în anul 2010, calitatea televizoarelor 3D cu ochelari activi a devenit mai bună şi ochelarii activi au ajuns mai ieftini, mai confortabili. Ne aşteptăm de asemenea ca televizoarele 3D cu ochelari pasivi să obţină o calitate a imaginii mai bună în generaţiile viitoare.
Probează înainte de a cumpăra
Cel mai bun sfat al nostru, care se aplica funcţiei 3D mai mult decât la 2D, este de a vedea cu ochii tăi. Uită-te la cel puţin două filme 3D în cinematograf pentru a decide dacă îţi place sau nu. Chiar mai bine, o probă la televizorul 3D al unui prieten sau într-un magazin este recomandată.
Dwyn.ro – Lumea ta digitală este la un click distanţă
Dwyn Shop nu este dedicat doar televizoarelor. Găseşti cea mai variată gamă de produse electronice, de la calculatoare şi componente, la laptop-uri, tablete, telefoane gsm, gps-uri şi console de joc.
Poţi alege cele mai bune laptop, netbook şi ultrabook.
Dacă eşti pasionat al călătoriilor, atunci telefoane gsm, tablete şi gps sunt pe gustul tău – cu un singur click poţi găsi exact ceea ce cauţi.
Dwyn.ro îţi pune la dispoziţie o gamă mare de accesorii şi componente pentru calculatoare.
Dwyn.ro îţi oferă cea mai variată gamă de electrocasnice, la preţuri fără concurenţă.