Homepage  / Timp liber

Festivalul de teatru de la Sibiu 2022. 5 piese de teatru pe care merită să le vezi

Festivalul de teatru de la Sibiu 2022. 5 piese de teatru pe care merită să le vezi

de Doinel Tronaru,

Cea de-a 29-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) va avea loc în oraşul de pe Cibin între 24 iunie şi 3 iulie. Vor fi 10 zile de frumusețe şi bucurie, ca în fiecare an în “Hermannstadt”.

Citeşte o declarație în exclusivitate pentru TVMania a directorului festivalului, Constantin Chiriac, dar şi o listă de 5 spectacole “cremă” din primul weekend care să-ți servească drept ghidaj dacă ai dificultăți în alegerea programului.

A mai rămas mai puțin de o săptămână până când demarează ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), a 29-a la număr. FITS-ul şi-a dat drumul aproape imediat după Revoluție, în 1994, şi nu s-a mai oprit de atunci, devenind unul dintre primele trei festivaluri de teatru din lume, după mai vechile şi consacratele Avignon şi Edinburgh.

Teatru pe pâine

Cifrele ediției de anul acesta sunt demne de Cartea Recordurilor. Vor fi 768 de evenimente, care se vor desfășura în 80 de spații de joc, cu peste 3500 de participanți din 75 de țări. Pe lângă asta, programul FITS 2022 include 386 de evenimente speciale, 19 lansări de carte, 7 spectacole-lectură, 129 de evenimente expoziționale.

Un astfel de puhoi de spectacole şi evenimente poate descuraja pe oricine. Se joacă în sălile Teatrului Național “Radu Stanca” (TNRS) din Sibiu, în alte săli şi spații, convenționale şi neconvenționale, dedicate teatrului, dar şi în aer liber, pe străzi, în parcuri şi pe unde nici cu mintea nu gândeşti.

Aşa că cei care doresc să fie prezenți şi să savureze deliciile ediției din acest an ar cam trebui să fie deja “înarmați” cu “bani de dus, bani de întors”, bani de bilete şi bilete deja achiziționate, sau măcar cu o listă de reprezentații pe care să le bifeze. 

De-aceea ne-am gândit că ar fi utilă o listă de 5 spectacole pe care chiar să stai cu ochii şi să nu le pierzi, desigur în măsura posibilului (ne-am oprit totuşi şi noi la primul weekend, cel de deschidere al festivalului).

Dacă nu reuşeşti, oricum pe Cibin e superb în perioada asta a anului, vremea se pare că ține cu iubitorii de frumos şi vor exista nenumărate spectacole gratuite în aer liber, care să satisfacă simțul artistic al oricărui tip de spectator.

Constantin Chiriac îşi iubeşte “copiii” la fel de mult

Mai întâi, însă, ne-am adresat domnului Constantin Chiriac, președintele FITS și directorul general al TNRS, care a oferit o scurtă declarație în exclusivitate pentru cititorii “TV Mania”. 

În tinerețe, a fost Nilă, unul dintre fiii răzvrătiți ai lui Ilie Moromete, în filmul “Moromeții” al lui Stere Gulea, şi s-ar putea de acolo să-l ştii cel mai bine.

Actorul Constantin Chiriac este omul “forte” căruia i se datorează longevivul eveniment de pe Cibin, inițiatorul, organizatorul şi, cum îi place să spună, “gazda” celebrului festival de teatru.

“Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu oferă publicului peste 800 de evenimente. Este o ediție de o bogăție extraordinară! Ar fi foarte greu și nedrept, deopotrivă, să numesc doar câteva dintre evenimente. Iubesc întreg Festivalul și tocmai din acest motiv sunt 800 de evenimente, pentru că toate sunt grozave. E ca și cum ai avea 800 de copii și ar trebui să alegi dintre ei…”, a declarat Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și directorul general al Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu.

Elogiu “Frumuseții”

“Sunt atât de multe minuni care pot fi văzute – spectacole, conferințe speciale, expoziții, spectacole lectură, lansări de carte. Așteptăm publicul să vină să se bucure de Frumusețe”, a adăugat, entuziast, actorul.

Festivalul se desfăşoară sub patronajul comun al preşedintelui României (sibian de baştină, după cum bine se ştie) şi al președintelui Republicii Federale Germane, dl Frank-Walter Steinmeier.

Conform împărțirii organizatorilor, la această ediție sunt 13 “sezoane” (Franța, Elveția, China, Japonia, Israel, Belgia, Germania, Austria, Marea Britanie, Italia, Polonia, Spania, sezon special NATO) și o serie de alte evenimente asociate: Bursa de spectacole, Therme Forum, Platforma de Arte Vizuale, Festivalul Universităților de Teatru.

5 piese de teatru care merită să le vezi la FITS 2022

1. “Scaunele”, de Eugène Ionesco, regia Gábor Tompa, producție Théâtre National du Luxembourg; durată spectacol: 1h15min; spectacol în limba franceză, traducere în limbile română şi engleză.

 • Unde şi când poate fi vizionat spectacolul: vineri, 24 iunie, ora 18.00, şi sâmbătă, 25 iunie, ora 16.00, la Fabrica de Cultură – Construcții SA – UniCredit (Sala Lulu); preț bilet: 100 / 60 de lei.

Regizorul Gábor Tompa este unul dintre cei mai reputați şi apreciați regizori de teatru români din toate timpurile, dramaturgul Eugène Ionesco nu mai are nevoie de nici o prezentare, fiind considerat chiar unul dintre geniile universale ale umanității, aşa că este uşor de dedus de ce am ales acest spectacol. 

Una dintre piesele timpurii ale geniului ionescian, “Scaunele” este însă o tragicomedie metafizică fără egal. Avem de-a face cu o piesă de teatru în doar două personaje, un număr neprecizat de scaune care tot invadează şi aglomerează scena şi Vocea unui “vizitator”, musafir tot aşteptat şi care-şi face prezența, prin această voce bolborositoare, care scoate sunete de neînțeles, de-abia la sfârşit. 

Ionesco îl întâlneşte aici pe contemporanul său la fel de celebru şi de valoros, Samuel Beckett, şi, în felul său propriu, îl şi depăşeşte.

2. “Femeia mării”, de Henrik Ibsen, regia Andriy Zholdak, producție Teatrul Național “Mihai Sorescu” Craiova; durată spectacol: 4h (cu pauză); spectacol în limba română, traducere în limba engleză.

 • Unde şi când poate fi vizionat spectacolul: vineri, 24 iunie, ora 20.00, la Fabrica de Cultură – Construcții SA – UniCredit (Sala Faust); preț bilet: 100 / 60 de lei.

Spectacolul acesta a putut fi văzut deja, fiind o recentă premieră a Teatrului din Craiova, şi a fost destul de controversat, “părerile au fost împărțite”, aşa că pare ciudat că îl aleg aici.

Regizorul ucrainean Andriy Zholdak (se pare că ar fi chiar huțul, de peste graniță) este însă tot timpul extrem de şocant şi provocator, lui i se datorează unele dintre cele mai mari succese ale teatrului sibian din ultimele decenii, cum ar fi cele după texte ca “Othello” şi “Viața cu un idiot”, aşa că un Zholdak nu se ratează, este “obligatoriu” de văzut.

“Femeia mării” este un text scurt al lui Ibsen şi poate ne amintim spectacolul de teatru TV cu Valeria Seciu, care dura aproximativ o oră. Din el, ucraineanul a reuşit să facă un spectacol de patru ore, e-adevărat cu pauză.

Dacă spunem că mare parte din acest timp actrița principală simulează masturbarea pe scenă, în singurătate şi în tăcere absolută, nu ştim dacă v-am atras sau respins să mergeți la spectacol. Rămâne la latitudinea şi după “gusturile” fiecăruia.

3. “Chirița în carantină”, după Matei Millo, regia: Ada Milea & Andrea Gavriliu, producție Teatrul Național “Lucian Blaga” Cluj-Napoca; durată spectacol: 1h10min; spectacol în limba română, traducere în limba engleză.

 • Unde şi când poate fi vizionat spectacolul: sâmbătă, 25 iunie, ora 18.00, la Fabrica de Cultură – Construcții SA – UniCredit (Sala Faust); preț bilet: 100 / 60 de lei + online, începând cu ora 21.00, preț bilet: 30 de lei (disponibil 24h).

Ce poate fi mai savuros decât o astfel de actualizare a personajului clasic şi iconic al Coanei Chirița, de data aceasta în varianta actorului Matei Millo, cel care-a interpretat-o în premieră, în travesti, pe “cucoană”, adusă de data aceasta în vremea pandemiei?

Când această actualizare îi aparține reputatei şi îndrăgitei Ada Milea, spectacolul chiar nu se ratează. În plus, reprezentația beneficiază şi de o transmisie online timp de 24 de ore, pentru cei care nu pot ajunge până la Sibiu.

4. “3Surori” / “3STRS”, după A.P. Cehov, regia Luk Perceval, producție TR Warszawa & National Stary Theatre; durată spectacol: 2h10min; spectacol în limba polonă, traducere în limbile română şi engleză.

 • Unde şi când poate fi vizionat spectacolul: vineri, 24 iunie, ora 18.00, şi sâmbătă, 25 iunie, ora 18.00, la Colegiul Naţional „Octavian Goga” – Sala de sport (str. Bastionului nr. 7); preț bilet: 150 / 60 de lei + online, sâmbătă, 25 iunie, începând cu ora 18.00, preț bilet: 30 de lei (disponibil 24h).

O versiune după orice piesă a lui Cehov nu se “discută” sau se comentează, se vizionează şi apoi se meditează asupra ei, teatrul polonez este de multă vreme unul dintre cele mai bune din lume, aşa că…

De data aceasta, este vorba despre capodopera clasică “Trei surori”, al cărei titlu este adaptat în “3STRS”, pentru a face şi mai evidentă intenția de modernizare.

Şi acest spectacol este transmis online, putând astfel să fie vizionat de pe tot cuprinsul țării.

5. “Domnişoara Iulia” / “Miss Julie”, de August Strindberg, regia: Andrei și Andreea Grosu, producție UnTeatru; durată spectacol: 1h30min; spectacol în limba română, traducere în limba engleză.

 • Unde şi când poate fi vizionat spectacolul: duminică, 26 iunie, ora 21.00, la Teatrul Gong – sala parter; preț bilet: 100 / 60 de lei; nerecomandat celor sub 16 ani.

Acest “Domnişoara Iulia” este una dintre cele mai geniale piese de teatru scrise vreodată, provenind din sufletul torturat şi chinuit al marelui şi nefericitului (în raport cu viața personală) scriitor suedez August Strindberg.

Celebra “luptă dintre sexe” practic nu a fost niciodată descrisă mai bine decât aici. Soții Andrei și Andreea Grosu putem spune că se identifică de câțiva ani cu teatrul independent bucureştean.

Aşa că “conjuncția” acestor două elemente nu trebuie ratată, mai ales că este vorba despre o singură reprezentație în festival.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 21:30 Nevastă de împrumut 12
  Danny Maccabee (Adam Sandler) este un chirurg plastician care se teme să se implice într-o relaţie serioasă. El îşi minte iubita că este căsătorit şi are doi copii...
 • 00:00 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 00:30 Jocul asasinilor 15
  Brazil (Jean-Claude Van Dammes) este un asasin platit, dispus sa accepte orice misiune cata vreme pretul oferit este cel corect. Flint (Scott Adkins) a iesit din...
 • 02:30 Doctor de bine
  Află sfaturile medicilor invitați și vezi care sunt cele mai bune căi de tratament, dar și de prevenție, pentru o arie largă de boli, atât la copii, cât și la adulți....
 • 03:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Andra Petrescu, Andreea Țopan și Valentin Butnaru fac echipă la pupitrul Observator Antena 1, de la ora 12.00. Programul s-a impus drept lider al segmentului orar...
 • 14:00 Poveşti de familie AP
  Serialul "Poveşti de familie" este o antologie de poveşti inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească. Bazat pe formatul internaţional...
 • 15:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 17:00 Observator
  Olivia Păunescu şi Florin Căruceru prezintă, de luni până vineri, Observator ora 17. Cătălin Oprișan intră în rolul de povestitor din culisele marilor povești de...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Poftiţi pe la noi - Poftiţi prin ţară AP
  Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie. Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon...
 • 23:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 23:30 Cealaltă femeie 12
  După ce descoperă că iubitul ei este căsătorit, o femeie încearcă să îşi refacă viaţa distrusă. Dar, când o cunoaşte întâmplător pe soţia înşelată de acesta, îşi...
 • 01:30 Invincibil 12
  Jeff Bauman, victimă a atacului cu bombă de la Maratonul Boston, din 2013, ajută poliţia să dea de urma criminalilor în timp ce se străduieşte să se recupereze după...
 • 03:30 Surorile
  Serialul turcesc "Surorile - Kardeş Çocuklari" aduce în centrul poveştii două surori: Ümran (Ayca Bingöl), care trăieşte un trai modest la sat alături de fiica ei...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 07:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D le oferă telespectatorilor informațiile de care au nevoie în fiecare dimineață. La pupitul grupajului informativ de la ora 07:00 se va afla Cristina...
 • 08:00 Dimineaţa cu noi AP
 • 10:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 16:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Mă numesc Züleyha AP
  "Mă numesc Züleyha" înfăţişează istoria unei iubiri unice, care se derulează în Istanbulul anilor '70, şi continuă pe tărâmurile fertile ale zonei Çukurova, Adana...
 • 22:30 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 00:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 03:45 Bucătăria lui Arda AP
  Cele mai interesante rețete vor fi prezentate într-o manieră inedită şi prietenoasă de un specialist în arta culinară. Telespectatorii au parte de un spectacol culinar...
 • 04:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 05:30 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV