Unul dintre cele mai apreciate filme românești din ultimii ani, „Anul Nou care n-a fost”, nominalizat la European Film Awards 2024, la categoria European Discovery – Prix FIPRESCI, va fi disponibil pe Netflix la sfârșitul anului și va fi difuzat și de Televiziunea Română. Iată detaliile!
„Anul Nou care n-a fost” va fi difuzat de TVR 1 și va fi disponibil pe Netflix
Conform unui comunicat transmis de TVR, filmul „Anul Nou care n-a fost”, regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, va fi difuzat pe TVR 1 pe 21 decembrie 2024, de la ora 21:00. În același timp, producția va putea fi urmărită și pe TVR Internațional și TVR Moldova.
La doar câteva ore după difuzarea pe Televiziunea Română, „Anul Nou care n-a fost” va fi disponibil și pe Netflix. Începând cu 22 decembrie 2024, filmul va putea fi urmărit de abonații din România și Republica Moldova!
Filmul, o tragicomedie emoționantă, se bucură de recunoaștere internațională după ce a câștigat două premii importante la Bienala de la Veneția: Cel mai bun film din secțiunea Orizzonti și Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din secțiunea Orizzonti și secțiunile paralele.
De asemenea, scenaristul și regizorul Bogdan Mureșanu a fost recompensat cu Premiul Bisato d’Oro 2024 pentru cel mai bun scenariu din partea criticilor independenți. În plus, imaginea filmului, semnată de directoarea de imagine Boróka Biró, a primit o mențiune specială în cadrul Authors under 40 Award „Valentina Pedicini”.
Șase personaje și poveștile lor de viață aparent paralele se întâlnesc în anumite puncte invizibile ale acestei tragicomedii fabuloase. Destinele personajelor se întretaie în povești nuanțate plasate pe 20 decembrie 1989, culminând într-o precipitare incredibilă a evenimentelor în ziua următoare.
Filmul nu este însă, nicidecum, despre Revoluție, ci despre traiul de zi cu zi – de atunci – al românilor. O actriță de la Nottara este mobilizată în regim de urgență de Televiziunea Română să-i recite ode conducătorului în cadrul „Plugușorul omagial” din programul de Anul Nou, o doamnă venerabilă este pe punctul de a fi evacuată din casa ei ca urmare a directivelor care prevăd demolările masive, doi studenți vor să părăsească țara cu orice risc, iar doi părinți înmărmuriți află ce a scris băiețelul lor că își dorește de Crăciun în scrisoarea către Moș Gerilă.
Regizorul Bogdan Mureșanu (care a declarat: „Mi-am dorit ca acest film să se simtă ca o simfonie și să ofere o imagine de ansamblu adecvată asupra societății din acel moment”) își privește personajele cu tandrețe și umor, surprinzând acel inconfundabil amestec de ingeniozitate, disperare și umor negru proprii românilor.
Substanța filmului este densă, limpede și fără compromisuri. „În ciuda ororilor bine documentate ale regimului lui Ceaușescu, care a durat ani de zile, românii nu mai sunt atât de critici cu acesta. Oamenii tind să uite, asta este. Ei își amintesc doar că erau tineri atunci și probabil că nu era «atât de rău». Dar acest film ar trebui să funcționeze ca o amintire a cât de rău a fost cu adevărat”, spune Bogdan Mureșanu.