Homepage  / Ştiri / Televiziune

GALERIE FOTO. Al patrulea episod al seriei „Dinastii”, „Câinele sălbatic african”, e difuzat astăzi, la BBC Earth

GALERIE FOTO. Al patrulea episod al seriei „Dinastii”, „Câinele sălbatic african”, e difuzat astăzi, la BBC Earth
6

de Redactia Tvmania

Joi, 13 decembrie, urmează episodul al patrulea al seriei „Dinastii”. „Câinele sălbatic african” este difuzat astăzi, la BBC Earth, de la ora 23.00.

Dynasties_Early Release_00_003Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 6

Tait este un câine african sălbatic, reprezentantul uneia dintre ultimele familii ale acestui animal pe cale de dispariţie. A condus dinastia timp de mai mulţi ani pe malurile râului Zambezi din Zimbabwe, păstrând pacea în interiorul familiei sale extinse.

Însă tensiunile cresc. Tait îmbătrâneşte şi puterile îi scad. Una dintre fiicele sale, Blacktip, trăieşte în apropiere. Haita ei creşte rapid şi încep să nu mai dispună de spaţiu suficient. Trebuie să obțină rapid mai mult teritoriu astfel încât haita ei să beneficieze de mai multă hrană. Dar are o problemă. Este restricţionată într-o parte de terenurile oamenilor. Există un singur drum pe care poate să meargă pentru a obţine ce doreşte – pământurile mamei sale. Câinii sălbatici africani prosperă prin cooperare. Este pilonul care a ţinut dinastia în picioare atât de mult timp. O vrajbă în familie ar putea îngenunchea dinastia.

Profilul personajelor

Personajele din episod (numele sunt date animalelor de către experţii care i-au studiat).

Tait este cel mai de succes câine african sălbatic cunoscut vreodată. Au mai rămas aproximativ 6600 de câini sălbatici africani în toată lumea. Până azi, există 280 de descendenţi a lui Tait, o contribuție semnificativă pentru acest animal considerat pe cale de dispariţie. Tait şi-a condus haita necontestată timp de cinci ani, unde a crescut opt cuiburi de pui. Două dintre fiicele sale conduc acum propriile haite şi locuiesc în vecinătatea teritoriului lui Tait. Împreună formează o dinastie formidabilă. Dar Tait îmbătrâneşte şi puterile îi scad.

Blacktip este una dintre fiicele lui Tait, care conduce propria haită în vestul regiunii lui Tait. Blacktip este o mamă de succes, iar haita ei a crescut de curând la 30 de indivizi. Este una dintre cele mai mari haite de câini sălbatici africani filmată vreodată. Blacktip şi haita ei se lupă să găsească suficientă hrană pe teritoriul lor actual.

Aceasta este o specie care are multe nume, prea multe pentru a fi numărate. Denumirea latină– Lycaon pictus – înseamnă câine sălbatic şi este o specie persecutată şi neînțeleasă. Împart un străbun comun cu lupul dar nu sunt descendenţii direcţi ai acestuia, aşa cum sunt câinii. Câinii africani sălbatici nu sunt adesea punctul central al documentarelor despre natură deoarece sunt extrem de dificil de urmărit!

 

Locaţie filmare

Parcul Naţional Mana Pools, Zimbabwe.

 

Filmarea câinilor sălbatici africani

 • Haitele pot acoperi teritorii vaste de 400-2000 km pătraţi.
 • Este fantastic să urmăreşti aceste animale deoarece sunt “defavorizate” – de dimensiuni relativ mici, la aproximativ 25 kg – sunt la mila prădătorilor mult mai mari, cum ar fi leii, hienele şi crocodilii.
 • În sălbăticie mai sunt doar 6,600 de câini sălbatici africani. Echipa a dorit să realizeze un film pentru a oferi o imagine proaspătă asupra acestor animale minunate pe cale de dispariţie.

 

Informaţii despre filmare

 • Numărul de zile de filmare pe teren: 669 zile
 • 82.000 de kilometri de teren accidentat parcurşi în vehicule.
 • 22 pene de pneuri într-un singur sezon umed
 • 91 de câini sălbatici africani filmaţi, 182 de modele de flancare de învăţat!
 • 313 ore & 12 minute de filmare de înregistrat şi memorat din 16.056 de ore petrecute pe teren.
 • 17 camere folosite
 • 9 ghizi profesioniști
 • 10 specialişti operatori camera
 • 440.000 de kilometri zburaţi
 • Când Sir David Attenborough a întâlnit câinii sălbatici africani ne apropiam de finalul zilei şi eram la ore întregi depărtare de bază. Imediat după ce a spus replica către cameră, haita s-a ridicat şi a plecat la vânătoare făcându-se nevăzuți, dar am prins cadrul. Sir David a reuşit.

 

Comportament nou filmat

 • Vânătoare de babuini – ştiinţa spunea că acest lucru nu se întâmplă, aşadar echipa a lucrat cu un om de ştiinţă pentru a rescrie acest lucru – o nouă lucrare este publicată (co-autor Nick Lyon, directorul documentarului).
 • Prima zi în care au ieşit puii – la doar trei săptămâni de viaţă.
 • Întâlnirea dintre două haite de câini sălbatici africani şi preluarea teritoriului.
 • Comportament de curtare şi cântec de grup.
 • Prima echipă care a filmat câinii noaptea.
 • Câini sălbatici africani vânând antilope şi babuini pe timp de noapte.
 • Cea mai mare haită de câini sălbatici africani filmată pentru un serial – 30 de indivizi.
 • Recuperare rapidă după rănire – picior rupt recuperat într-o săptămână.
 • Singurul câine sălbatic african care a refolosit un bârlog, acest lucru devenind subiectul principal al feudei dintre haite.
 • “Supraveghere crocodili” – o nevoie ancestrală de a verifica apa de crocodili.

 

Tehnologie utilizată pentru documentar

 • Camerele capabile să filmeze color la nivele scăzute de luminozitate la răsărit şi la apus au evidenţiat comportamente noi, inclusiv vânătoarea de babuini şi întâlnirea cu un bursuc agresiv.
 • Tehnologia de ultimă generaţie pentru stabilizarea camerelor ne-a permis să filmăm în Zimbabwe, unde Cineflex-ul convenţional aerian este interzis.
 • Combinarea tehnologiei termice cu lumina slabă şi Starlight ne-a permis să urmărim câinii sălbatici în toate condiţiile meteo şi în toate fazele lunii.
 • Camera cu stabilizator la sol ne-a permis să ne mişcăm împreună cu leii care stăteau la pândă şi cu câinii care fugeau.
 • Lucrând în aceeaşi locaţie timp de doi ani ne-a permis să stabilim poziţii în intervale de timp pentru a arăta schimbarea şi fluxul sezoanelor umed şi uscat care oferă pulsul vieţii în Mana Pools.

 

Interviu cu Nick Lyon, producătorul documentarul „Câinii sălbatici africani”

Care sunt personajele principale din această poveste?

Echipa a ajuns chiar la începutul celei mai tumultoase perioade a haitei din ultimii 20 de ani. Haitele filmate în documentar formau dinastia fundamentală – Tait este figura matriarhală a întregii dinastii – puternică, stabilă şi de încredere. Un lider care îmbătrânește, figura matriarhală pentru trei haite vecine şi înrudite de pe platoul Mana Pools Floodplain.

Apoi o avem pe Blacktip, una din fiicele lui Tait. Ea conduce o haită foarte mare, formată din 30 de indivizi – considerată mare astăzi, dar de dimensiune standard în trecut. Când povestea noastră începe, Blacktip are nevoie de mai mult spaţiu, iar Tait este vulnerabilă. Documentarul prezintă lupta dintre o mamă şi o fiică. Pare uşor Shakespearian în ceea ce priveşte intensitatea şi rivalitatea.

Care sunt momentele majore pe care ar trebui să le căutăm?

Avem o secvenţă în care vedem haita lui Blacktip împingând haita lui Tait spre teritoriul leilor. Tait este un lider bătrân şi înţelept, lucru care îi oferă şansa de a ţine haita în viaţă acolo. Dar Blacktip este mai naivă, şi atunci când intră după Tait, greşeşte şi patru leoaice pornesc în urmărirea ei şi a haitei sale. Trebuie să urmăriţi documentarul pentru a vedea ce se întâmplă în continuare!

Cu toate acestea, în acest documentar îi veţi vedea ca pe o haită iubitoare, cu legături puternice. Legături care înseamnă că întreaga haită susţine puiul cuplului alfa – singurele animale care au dreptul de a se împerechea în haită.

Aţi descoperit comportamente noi?

Da. De exemplu, toate cărţile folosite pentru cercetare spuneau ca câinii sălbatici nu vânează babuini pentru că sunt prea periculoşi. Un mascul babuin poate avea o greutate dublă față de cea a unui câine sălbatic. Însă haita lui Blacktip a devenit mai numeroasă şi i-am văzut vânând babuini. Este un comportament extraordinar.

Este dificil să filmezi câini sălbatici africani?

A fost o adevărată provocare. Sunt dispuşi pe teritorii foarte întinse și o mare parte din acest teren este dificil de parcurs cu maşina. Am condus un total de 82.000 de kilometri urmărindu-i şi filmându-i. Cel mai dificil moment este sezonul umed, atunci când decorul este inundat şi mocirlos. Ne-am făcut drum prin noroi gros pentru a găsi animalele şi imediat ce ne apropiam de poziţie – bang! – un cauciuc făcea pană şi pierdeam haita. La o singură filmare am avut 22 de pene. După toată urmărirea, am reuşit să ne sincronizăm cu haitele şi le-am înţeles obiceiurile şi rutina. Acest lucru ne-a permis să le-o luăm înainte, să ne așezăm în poziţie şi să luăm decizii mari riscante dar bune, pentru că am ajuns să înţelegem atât de bine haita.

Simţiţi că aţi format o legătură cu câinii pe durata filmărilor?

Cu siguranţă. Atunci când urmăreşti animale atât de mult timp, ajungi să le cunoşti şi să îţi pese de ceea ce li se întâmplă. Devine o experienţă emoţională atunci când vezi că unul dintre animale are probleme sau are succes. Am iubit puiuţii! Îmi amintesc momentul în care au ieşit din bârlog pentru prima dată, la doar trei săptămâni. Erau atât de mici, cu capete supradimensionate, încât îşi pierdeau echilibrul.

Câinii sălbatici africani au ajuns să ne recunoască şi erau complet relaxaţi în prezența noastră. Era de parcă ne-au acceptat în totalitate acolo. Un privilegiu enorm care ne-a permis să obţinem o imagine din interiorul vieţii lor.

Cum aţi ţinut pasul cu câinii sălbatici pe un teritoriu atât de mare?

O mare parte se datorează abilităţilor de urmărire ale ghizilor noştri. Nick Murray a stat atât de mult timp urmărind câinii sălbatici încât cunoştea exact traseele de care aceştia se foloseau pentru a călători în sezonul umed şi ne-a condus prin labirinturi de cursuri de apă şi păraie pentru a ajunge la următoarea haită.

Un alt ghid al nostru, Henry Bandure, a fost fenomenal. Se uita la o urmă de labă din nisip şi ştia de cât timp a trecut haita pe acolo doar după cantitatea de nisip care a umplut urma sau după tipul de insecte care au trecut pe acolo. Putea chiar să identifice care haită a trecut după mirosul bălegarului – putea face acest lucru din maşină! Această abilitate ne-a permis să găsim o haită pe care o pierdusem peste noapte şi să ne poziţionăm la timp pentru a filma unul dintre momentele-cheie ale poveştii.

 

VEZI PROGRAMUL TV

Program TV


PRO TV
 • 06:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 07:00 Ştirile PRO TV
  La fiecare final de săptămână, Cosmin Stan va face cuplu cu Andreea Marinescu sau Lavinia Petrea şi împreună le vor aduce telespectatorilor cele mai importante ştiri...
 • 10:00 Doctor de bine
 • 10:30 Arena bucătarilor AP
  Arena Bucătarilor este o emisiune pentru profesionişti şi pasionaţi de bunătăţuri, care vă invită să pătrundeţi în lumea nevăzută a gastronomiei. Această emisune...
 • 11:00 Excursie cu surprize AP
  După ce a promis că îşi duce familia într-o vacanţă în Hawaii, stresat că şi-ar putea pierde slujba, Bob schimbă planurile fără să le spună nimic alor lui. În locul...
 • 13:00 Apropo TV
  "Apropo" este unul dintre cele mai folosite cuvinte din vocabularul românilor. Fie ca sunt în maşină, la serviciu, acasă, pe stradă sau pur şi simplu aleg un iaurt...
 • 14:00 Visuri la cheie
  "Visuri la cheie" este un show de televiziune ce prezintă cazurile emoţionante ale unor familii, iar echipa emisiunii le transformă locuinţele în spaţii frumoase...
 • 16:00 Căsătoriţi pe nevăzute
  Cel mai urmărit experiment social al momentului, formatul TV care a schimbat viața multor oameni din toate colțurile lumii, vine la PRO TV. "Căsătoriți pe nevăzute"...
 • 18:00 România, te iubesc!
  Paula Herlo, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu şi Rareş Năstase caută şi informează publicul din toată România despre adevăruri pe care mulţi le-ar dori ascunse:...
 • 19:00 Ştirile PRO TV
  La fiecare final de săptămână, Cosmin Stan va face cuplu cu Andreea Marinescu sau Lavinia Petrea şi împreună le vor aduce telespectatorilor cele mai importante ştiri...
 • 20:00 Furios şi iute în viteza a 5-a 12
  Fostul poliţist Brian O'Conner (Paul Walker) face echipă cu fostul puşcăriaş Dominic Toretto (Vin Diesel) de partea cealaltă a legii. De când Brian şi Mia Toretto...
 • 22:15 Cifre periculoase 15
  Câştigător a două premii Oscar, actorul Ben Affleck ("Batman vs. Superman, Zorii Dreptăţii") este Christian Wolff, un savant matematician care are o relaţie mai...
 • 00:45 Apropo TV
  "Apropo" este unul dintre cele mai folosite cuvinte din vocabularul românilor. Fie ca sunt în maşină, la serviciu, acasă, pe stradă sau pur şi simplu aleg un iaurt...
 • 01:45 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 02:45 Prima crimă 15
  Un broker de succes de pe Wall Street face tot ce este posibil pentru a-i salva viaţa fiului său răpit, din mâinile unor hoţi. Astfel, Will este forţat să-i ajute...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 02:30 Ascensiunea lui Jupiter 12
  O tânără femeie îşi descoperă destinul ce i-a fost dat şi află că are o moştenire extraordinară care o ajută să readucă echilibrul în cosmos.
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 10:00 Neatza de weekend
 • 13:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 13:30 Hello Chef!
  Antena 1 lansează un nou proiect de cooking - Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef - Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie...
 • 14:30 MediCOOL
  Cel mai nou proiect Antena 1, MediCOOL, îşi propune să aducă mai aproape oamenii de medici, pentru a putea primi sfaturi de specialitate. În fiecare săptămână, gazda...
 • 15:30 Asia Express AP
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:00 Asia Express AP
 • 23:30 X-Men: Dark Phoenix 12
  În timpul unei misiuni de salvare în spaţiu, Jean este aproape ucisă când este lovită de o forţă cosmică misterioasă. Odată ce se întoarce acasă, această forţă nu...
 • 01:30 Brigada Diverse la munte şi la mare AP
  Ultimul film al seriei B.D. continuă aventura simpaticilor bandiţi şi a vajnicilor poliţişti ce reuşesc să înveselească orice telespectator. În prima parte, Prafuri...
 • 03:30 Logan Lucky: Cursa norocului 12
  Fără opţiuni sau vreo perspectivă strălucită, cei trei pun la cale un jaf elaborat şi periculos chiar în mijlocul celei mai aglomerate competiţii NASCAR din zonă....
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Sport, dietă şi o vedetă AP
  Emisiunea "Sport, dieta şi o vedetă" are la bază un program ce se doreşte a fi un stimulent real pentru telespectatori, pentru a face mişcare sub orice formă ar...
 • 08:00 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 08:30 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 10:00 ROventura AP
  ROventura prezintă locuri pitoreşti, obiective turistice şi activităţi de agrement din România, prin ochii a doi prieteni călători, prezentatorii emisiunii: George...
 • 11:00 Apel la consilier
  Din perspectiva experienței de consilier medical, Eva Pavel le va prezenta telespectatorilor soluții și tehnologii inovatoare pentru problemele lor de sănătate...
 • 11:30 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Telespectatorii...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 14:30 Asta-i România! AP
  Pe toate vrem să le cunoaştem şi să nu treacă neobservate. Emisiunea "Asta-i România!" ne prezintă o Românie, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. Întâmplări deosebite...
 • 16:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 18:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Christian...
 • 19:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 20:00 Roata norocului AP
  Concurenţi norocoşi, premii uriaşe, adrenalină, muzică şi divertisment de calitate, acestea sunt ingredientele perfecte pentru serile de duminică, la "Roata Norocului".
 • 22:00 40 de întrebări cu Denise Rifai AP
  40 de întrebări adresate unui invitat, două minute pentru a răspunde la fiecare dintre acestea, într-o întâlnire revelatoare cu un jurnalist experimentat: Denise...
 • 00:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 04:00 Asta-i România! AP
  Pe toate vrem să le cunoaştem şi să nu treacă neobservate. Emisiunea "Asta-i România!" ne prezintă o Românie, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. Întâmplări deosebite...
 • 05:30 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV

Program Cinema

RULEAZĂ ASTĂZI LA CINEMATOGRAFELE DIN
VEZI PROGRAMUL CINEMATOGRAFELOR