Homepage  / Ştiri / Televiziune

GALERIE FOTO. Al patrulea episod al seriei „Dinastii”, „Câinele sălbatic african”, e difuzat astăzi, la BBC Earth

GALERIE FOTO. Al patrulea episod al seriei „Dinastii”, „Câinele sălbatic african”, e difuzat astăzi, la BBC Earth
6

de Redactia Tvmania

Joi, 13 decembrie, urmează episodul al patrulea al seriei „Dinastii”. „Câinele sălbatic african” este difuzat astăzi, la BBC Earth, de la ora 23.00.

Dynasties_Early Release_00_003Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 6

Tait este un câine african sălbatic, reprezentantul uneia dintre ultimele familii ale acestui animal pe cale de dispariţie. A condus dinastia timp de mai mulţi ani pe malurile râului Zambezi din Zimbabwe, păstrând pacea în interiorul familiei sale extinse.

Însă tensiunile cresc. Tait îmbătrâneşte şi puterile îi scad. Una dintre fiicele sale, Blacktip, trăieşte în apropiere. Haita ei creşte rapid şi încep să nu mai dispună de spaţiu suficient. Trebuie să obțină rapid mai mult teritoriu astfel încât haita ei să beneficieze de mai multă hrană. Dar are o problemă. Este restricţionată într-o parte de terenurile oamenilor. Există un singur drum pe care poate să meargă pentru a obţine ce doreşte – pământurile mamei sale. Câinii sălbatici africani prosperă prin cooperare. Este pilonul care a ţinut dinastia în picioare atât de mult timp. O vrajbă în familie ar putea îngenunchea dinastia.

Profilul personajelor

Personajele din episod (numele sunt date animalelor de către experţii care i-au studiat).

Tait este cel mai de succes câine african sălbatic cunoscut vreodată. Au mai rămas aproximativ 6600 de câini sălbatici africani în toată lumea. Până azi, există 280 de descendenţi a lui Tait, o contribuție semnificativă pentru acest animal considerat pe cale de dispariţie. Tait şi-a condus haita necontestată timp de cinci ani, unde a crescut opt cuiburi de pui. Două dintre fiicele sale conduc acum propriile haite şi locuiesc în vecinătatea teritoriului lui Tait. Împreună formează o dinastie formidabilă. Dar Tait îmbătrâneşte şi puterile îi scad.

Blacktip este una dintre fiicele lui Tait, care conduce propria haită în vestul regiunii lui Tait. Blacktip este o mamă de succes, iar haita ei a crescut de curând la 30 de indivizi. Este una dintre cele mai mari haite de câini sălbatici africani filmată vreodată. Blacktip şi haita ei se lupă să găsească suficientă hrană pe teritoriul lor actual.

Aceasta este o specie care are multe nume, prea multe pentru a fi numărate. Denumirea latină– Lycaon pictus – înseamnă câine sălbatic şi este o specie persecutată şi neînțeleasă. Împart un străbun comun cu lupul dar nu sunt descendenţii direcţi ai acestuia, aşa cum sunt câinii. Câinii africani sălbatici nu sunt adesea punctul central al documentarelor despre natură deoarece sunt extrem de dificil de urmărit!

 

Locaţie filmare

Parcul Naţional Mana Pools, Zimbabwe.

 

Filmarea câinilor sălbatici africani

 • Haitele pot acoperi teritorii vaste de 400-2000 km pătraţi.
 • Este fantastic să urmăreşti aceste animale deoarece sunt “defavorizate” – de dimensiuni relativ mici, la aproximativ 25 kg – sunt la mila prădătorilor mult mai mari, cum ar fi leii, hienele şi crocodilii.
 • În sălbăticie mai sunt doar 6,600 de câini sălbatici africani. Echipa a dorit să realizeze un film pentru a oferi o imagine proaspătă asupra acestor animale minunate pe cale de dispariţie.

 

Informaţii despre filmare

 • Numărul de zile de filmare pe teren: 669 zile
 • 82.000 de kilometri de teren accidentat parcurşi în vehicule.
 • 22 pene de pneuri într-un singur sezon umed
 • 91 de câini sălbatici africani filmaţi, 182 de modele de flancare de învăţat!
 • 313 ore & 12 minute de filmare de înregistrat şi memorat din 16.056 de ore petrecute pe teren.
 • 17 camere folosite
 • 9 ghizi profesioniști
 • 10 specialişti operatori camera
 • 440.000 de kilometri zburaţi
 • Când Sir David Attenborough a întâlnit câinii sălbatici africani ne apropiam de finalul zilei şi eram la ore întregi depărtare de bază. Imediat după ce a spus replica către cameră, haita s-a ridicat şi a plecat la vânătoare făcându-se nevăzuți, dar am prins cadrul. Sir David a reuşit.

 

Comportament nou filmat

 • Vânătoare de babuini – ştiinţa spunea că acest lucru nu se întâmplă, aşadar echipa a lucrat cu un om de ştiinţă pentru a rescrie acest lucru – o nouă lucrare este publicată (co-autor Nick Lyon, directorul documentarului).
 • Prima zi în care au ieşit puii – la doar trei săptămâni de viaţă.
 • Întâlnirea dintre două haite de câini sălbatici africani şi preluarea teritoriului.
 • Comportament de curtare şi cântec de grup.
 • Prima echipă care a filmat câinii noaptea.
 • Câini sălbatici africani vânând antilope şi babuini pe timp de noapte.
 • Cea mai mare haită de câini sălbatici africani filmată pentru un serial – 30 de indivizi.
 • Recuperare rapidă după rănire – picior rupt recuperat într-o săptămână.
 • Singurul câine sălbatic african care a refolosit un bârlog, acest lucru devenind subiectul principal al feudei dintre haite.
 • “Supraveghere crocodili” – o nevoie ancestrală de a verifica apa de crocodili.

 

Tehnologie utilizată pentru documentar

 • Camerele capabile să filmeze color la nivele scăzute de luminozitate la răsărit şi la apus au evidenţiat comportamente noi, inclusiv vânătoarea de babuini şi întâlnirea cu un bursuc agresiv.
 • Tehnologia de ultimă generaţie pentru stabilizarea camerelor ne-a permis să filmăm în Zimbabwe, unde Cineflex-ul convenţional aerian este interzis.
 • Combinarea tehnologiei termice cu lumina slabă şi Starlight ne-a permis să urmărim câinii sălbatici în toate condiţiile meteo şi în toate fazele lunii.
 • Camera cu stabilizator la sol ne-a permis să ne mişcăm împreună cu leii care stăteau la pândă şi cu câinii care fugeau.
 • Lucrând în aceeaşi locaţie timp de doi ani ne-a permis să stabilim poziţii în intervale de timp pentru a arăta schimbarea şi fluxul sezoanelor umed şi uscat care oferă pulsul vieţii în Mana Pools.

 

Interviu cu Nick Lyon, producătorul documentarul „Câinii sălbatici africani”

Care sunt personajele principale din această poveste?

Echipa a ajuns chiar la începutul celei mai tumultoase perioade a haitei din ultimii 20 de ani. Haitele filmate în documentar formau dinastia fundamentală – Tait este figura matriarhală a întregii dinastii – puternică, stabilă şi de încredere. Un lider care îmbătrânește, figura matriarhală pentru trei haite vecine şi înrudite de pe platoul Mana Pools Floodplain.

Apoi o avem pe Blacktip, una din fiicele lui Tait. Ea conduce o haită foarte mare, formată din 30 de indivizi – considerată mare astăzi, dar de dimensiune standard în trecut. Când povestea noastră începe, Blacktip are nevoie de mai mult spaţiu, iar Tait este vulnerabilă. Documentarul prezintă lupta dintre o mamă şi o fiică. Pare uşor Shakespearian în ceea ce priveşte intensitatea şi rivalitatea.

Care sunt momentele majore pe care ar trebui să le căutăm?

Avem o secvenţă în care vedem haita lui Blacktip împingând haita lui Tait spre teritoriul leilor. Tait este un lider bătrân şi înţelept, lucru care îi oferă şansa de a ţine haita în viaţă acolo. Dar Blacktip este mai naivă, şi atunci când intră după Tait, greşeşte şi patru leoaice pornesc în urmărirea ei şi a haitei sale. Trebuie să urmăriţi documentarul pentru a vedea ce se întâmplă în continuare!

Cu toate acestea, în acest documentar îi veţi vedea ca pe o haită iubitoare, cu legături puternice. Legături care înseamnă că întreaga haită susţine puiul cuplului alfa – singurele animale care au dreptul de a se împerechea în haită.

Aţi descoperit comportamente noi?

Da. De exemplu, toate cărţile folosite pentru cercetare spuneau ca câinii sălbatici nu vânează babuini pentru că sunt prea periculoşi. Un mascul babuin poate avea o greutate dublă față de cea a unui câine sălbatic. Însă haita lui Blacktip a devenit mai numeroasă şi i-am văzut vânând babuini. Este un comportament extraordinar.

Este dificil să filmezi câini sălbatici africani?

A fost o adevărată provocare. Sunt dispuşi pe teritorii foarte întinse și o mare parte din acest teren este dificil de parcurs cu maşina. Am condus un total de 82.000 de kilometri urmărindu-i şi filmându-i. Cel mai dificil moment este sezonul umed, atunci când decorul este inundat şi mocirlos. Ne-am făcut drum prin noroi gros pentru a găsi animalele şi imediat ce ne apropiam de poziţie – bang! – un cauciuc făcea pană şi pierdeam haita. La o singură filmare am avut 22 de pene. După toată urmărirea, am reuşit să ne sincronizăm cu haitele şi le-am înţeles obiceiurile şi rutina. Acest lucru ne-a permis să le-o luăm înainte, să ne așezăm în poziţie şi să luăm decizii mari riscante dar bune, pentru că am ajuns să înţelegem atât de bine haita.

Simţiţi că aţi format o legătură cu câinii pe durata filmărilor?

Cu siguranţă. Atunci când urmăreşti animale atât de mult timp, ajungi să le cunoşti şi să îţi pese de ceea ce li se întâmplă. Devine o experienţă emoţională atunci când vezi că unul dintre animale are probleme sau are succes. Am iubit puiuţii! Îmi amintesc momentul în care au ieşit din bârlog pentru prima dată, la doar trei săptămâni. Erau atât de mici, cu capete supradimensionate, încât îşi pierdeau echilibrul.

Câinii sălbatici africani au ajuns să ne recunoască şi erau complet relaxaţi în prezența noastră. Era de parcă ne-au acceptat în totalitate acolo. Un privilegiu enorm care ne-a permis să obţinem o imagine din interiorul vieţii lor.

Cum aţi ţinut pasul cu câinii sălbatici pe un teritoriu atât de mare?

O mare parte se datorează abilităţilor de urmărire ale ghizilor noştri. Nick Murray a stat atât de mult timp urmărind câinii sălbatici încât cunoştea exact traseele de care aceştia se foloseau pentru a călători în sezonul umed şi ne-a condus prin labirinturi de cursuri de apă şi păraie pentru a ajunge la următoarea haită.

Un alt ghid al nostru, Henry Bandure, a fost fenomenal. Se uita la o urmă de labă din nisip şi ştia de cât timp a trecut haita pe acolo doar după cantitatea de nisip care a umplut urma sau după tipul de insecte care au trecut pe acolo. Putea chiar să identifice care haită a trecut după mirosul bălegarului – putea face acest lucru din maşină! Această abilitate ne-a permis să găsim o haită pe care o pierdusem peste noapte şi să ne poziţionăm la timp pentru a filma unul dintre momentele-cheie ale poveştii.

 

Urmărește-ne pe Google News
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 21:30 Imperiul Leilor
  "Imperiul leilor" este o emisiune adresată celor ce vor să se lanseze în lumea afacerilor. Tinerii antreprenori care doresc să vadă cum ideea lor de afaceri prinde...
 • 23:30 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 00:00 Recompensă cu bucluc 12
  Filmul prezinta povestea lui Milo (Gerard Butler), un vanator de recompense, care primeste misiunea de a aresta si a aduce in fata justitiei o femeie care a savarsit...
 • 02:15 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 03:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Andra Petrescu, Andreea Țopan și Valentin Butnaru fac echipă la pupitrul Observator Antena 1, de la ora 12.00. Programul s-a impus drept lider al segmentului orar...
 • 14:00 Poveşti de familie AP
  Serialul "Poveşti de familie" este o antologie de poveşti inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească. Bazat pe formatul internaţional...
 • 15:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 17:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 România are Roast AP
  Aventura Pârșilor circumspecți prin România continuă. Câștigătorii primei ediții România are Roast vor ajunge de această dată în Banat, unde vor căuta cele șapte...
 • 00:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 00:30 Status Update AP
  Viaţa adolescentului Kyle Moore este dată peste cap de divorţul părinţilor lui. Aflat acum într-un oraş şi un liceu noi, Kyle se străduieşte să se adapteze. Într-o...
 • 02:30 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 03:15 Poveşti de familie
  Serialul "Poveşti de familie" este o antologie de poveşti inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească. Bazat pe formatul internaţional...
 • 04:00 Surorile
  Serialul turcesc "Surorile - Kardeş Çocuklari" aduce în centrul poveştii două surori: Ümran (Ayca Bingöl), care trăieşte un trai modest la sat alături de fiica ei...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 07:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D le oferă telespectatorilor informațiile de care au nevoie în fiecare dimineață. La pupitul grupajului informativ de la ora 07:00 se va afla Cristina...
 • 08:00 Dimineaţa cu noi AP
 • 10:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 17:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Mă numesc Züleyha AP
  "Mă numesc Züleyha" înfăţişează istoria unei iubiri unice, care se derulează în Istanbulul anilor '70, şi continuă pe tărâmurile fertile ale zonei Çukurova, Adana...
 • 22:30 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 00:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:00 Mă numesc Züleyha
  "Mă numesc Züleyha" înfăţişează istoria unei iubiri unice, care se derulează în Istanbulul anilor '70, şi continuă pe tărâmurile fertile ale zonei Çukurova, Adana...
 • 03:45 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • 04:15 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 05:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 06:30 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 06:45 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV