Homepage  / Vedete / Vedete româneşti

INTERVIU EXCLUSIV. Anghel Damian („Vlad”) nu are timp de pauze

INTERVIU EXCLUSIV. Anghel Damian („Vlad”) nu are timp de pauze

de Redactia Tvmania

În 2019 l-am văzut în filmul „Maria, regina României”, pe genericul serialului „Vlad”, ca scenarist și interpret, și a fost, de asemenea, scenarist al sensibilei animații „Călătoria fantastică a Maronei”. Fără să uităm de piesele de teatru în care joacă la Teatrul de Comedie: „Tartuffe” și „Afară, departe, pe câmp” (care are premiera pe 15 ianuarie). 

 

Cum s-a văzut din interior acest 2019 atât de solicitant – film, teatru, serial, roluri și scenarii?

Anul 2019 s-a văzut și s-a simțit extrem de paradoxal. Pe de-o parte, am lucrat cât pentru cinci ani la un loc, pe de altă parte, acum, că suntem la final, nu îmi vine să cred că a trecut atât de repede. A fost un an plin de împliniri profesionale și personale: succesul incredibil cu serialul „Vlad” atât din perspectivă actoricească, cât și din perspectiva de head-writer (scenarist șef), animația „Călătoria fantastică a Maronei”, pe care am scris-o și care s-a plimbat în toată lumea, fiind nominalizată și la Premiile Academiei Europene de Film pentru cea mai bună animație, rolul lui Carol al II-lea din filmul „Maria, regina României”, care a avut un succes nebun la public, scurtmetrajul pe care l-am scris și regizat, „Celed”, cu premiu la TIFF, plimbat și el prin lume, la care se adaugă rolurile la teatru și spectacolele pe care le joc în mod constant pe scenele bucureștene. Acum, că le-am așternut pe hârtie, nu îmi vine nici mie să cred că s-au întâmplat toate de mai sus și nu pot decât să le fiu recunoscător oamenilor din jurul meu, fără de care n-aș fi făcut nici o zecime din toate astea. Singurul regret al anului e că n-am apucat să mă bucur prea mult de cele întâmplate. Fiind în vortexul proiectelor, am fost obligat să mă uit mereu înainte și n-am avut nici timpul, nici spațiul să mă așez în bucuria lucrurilor. Ah, și încă un regret, că n-am apucat să o văd mai des pe bunica mea de la Cluj – Oma -, care se va bucura cel mai mult de acest interviu, fiind cea mai fidelă cititoare a revistei din câte există. N-a pierdut niciun număr. 

 

Scenarist șef al serialului de mare succes „Vlad”, de la Pro TV (în care îl vedem și ca interpret), Anghel Damian ne-a vorbit despre provocările aduse de acesta

 

Care a fost cea mai mare provocare adusă de „Vlad” pentru actorul, dar și pentru scenaristul Anghel Damian?

Ca actor, provocarea cea mare a însemnat să înțeleg cu adevărat ce înseamnă să intri în pușcărie pe nedrept. Dar, din momentul în care am călcat în penitenciarul Rahova, totul s-a limpezit și povestea a căpătat acele nuanțe de autenticitate de care avea nevoie. Pe partea de scenariu însă, provocările au fost mult mai multe, începând de la a avea încredere că pot să duc singur povestea mai departe, până la înțelegerea în amănunt a tuturor rotițelor funcționale dintr-un proiect de asemenea magnitudine. La început, a fost ziua și provocarea. Acum însă, simt că mi-am găsit liniștea și libertatea de care aveam nevoie.

Va apărea Adrian mai mult în sezonul al treilea al serialului, având în vedere finalul sezonului doi?

În negocierea dusă între Anghel – actorul din „Vlad” și Anghel – scenaristul lui „Vlad” (sic!) am ajuns la concluzia că Adrian trebuie să apară doar atât cât e nevoie ca povestea să meargă mai departe. Actorul s-a simțit puțin frustrat, dar povestea primează și, în general, oamenii sunt mai interesați de întâmplările din prezent, decât de cele din trecut. Acestea fiind zise, pot să spun cu certitudine că Adrian va apărea în continuare, va „bântui” exact cât e nevoie în momentele de cumpănă.

Ce a făcut ca serialul să aibă atâta priză la public?

După mine, sunt câteva ingrediente care, puse împreună, au contribuit la această priză spectaculoasă de care vorbești. În primul rând – povestea, un „Contele de Monte Cristo” adus în modernitate, genul de poveste universală care a cunoscut întotdeauna o fascinație pentru publicul autohton. Apoi, distribuția de excepție, o combinație reușită de actori deja consacrați, cu actori care sunt la primele roluri importante în televiziune. Am avut norocul de colegi actori supraînzestrați, care s-au legat foarte tare de proiect și au devenit mai mult decât o echipă. Și al treilea ingredient, echipa creativă (regie, producție, montaj), cea care duce greul de zi cu zi, din care trebuie neaparat să-i menționez pe Jesus del Cerro – regizor și producător creativ, Delia Mihai – director de producție, Buje Cristian – 1st-ul nostru de toate zilele, Adi Silișteanu – directorul de Imagine, Alex Cseh – line producer, Luminița Mustață – scenograf, Dora Codiță – Make-Up, Ovidiu Văcaru – montaj și mulți, mulți alții pe care îi rog să mă ierte că nu i-am menționat cu nume și prenume, dar ar fi însemnat să scoatem o carte, nu un articol.  Fără ei, „Vlad” nu ar exista.

De ce regizorii de film din România își scriu, în majoritate, singuri scenariile? Există o reticență față de scenariști?

Există mai multe explicații, dar, după mine, totul pleacă din facultatea de film. Școala de regie din România a propovăduit foarte mult teoria regizorului „autor” – regizorul care își scrie singur scenariile, devenind astfel „autor” total. Din școală, colaborarea între secțiile Regie – Scenaristică e precară. Așa se face că acest comportament se transferă și după, la maturitate. Dar timpul le rezolvă pe toate și, ușor, ușor, pornind de la câteva exemple de succes, sper că lucrurile se vor schimba.

Prințul Carol al II-lea din filmul „Maria, regina României” este rebel, furios și insolent, jucat cu multă energie. Ce a presupus apropierea de acest personaj real și atât de controversat?

A presupus descotorosirea de prejudecată și puțin studiu istoric. A mai presupus o echipă de producție capabilă să recreeze atmosfera de atunci pe platourile de filmare, un scenariu care să ne ofere partituri demne de personajele istorice pe care le-am interpretat și un regizor care să știe ce poveste vrea să spună. În actorie, totul depinde de context. 

 

Anghel Damian: „O dată cu dezvoltarea platformelor de streaming, vor apărea și în România oportunități reale de afirmare pentru orice tânăr creativ. Acolo e viitorul”

 

Ce oportunități reale are azi un tânăr cineast? S-a schimbat ceva substanțial în cinematografia noastră proporțional cu creșterea vizibilității filmului românesc în lume?

Oportunități există, puține, ce-i drept, dar există. Și avem destule exemple fericite cât să tragem concluzia că se poate. Din păcate însă, nu ne putem numi încă o industrie și asta pentru că, deși filmul românesc a devenit mult mai vizibil, resursele au cam rămas aceleași. Dar, eu cred că, o dată cu dezvoltarea platformelor de streaming, o să înceapă să apară și în România oportunități reale de afirmare pe plan internațional pentru orice tânăr creativ. Acolo e viitorul.

Ce atuuri trebuie să aibă un rol ca să vă atragă? 

Mărturisesc că atunci când vine vorba de roluri, cel mai tare mă pot atrage o poveste bine scrisă și un regizor care are ceva de spus. Deci, „the big picture”. În acel moment, am toată încrederea să mă las pe mâna regizorului, chiar dacă, în aparență, rolul nu e așa ofertant. Dar, ca plăcere vinovată, mă atrag rolurile cu înclinație negativă. 

În ce piese îl vedem la teatru și ce premieră ne pregătește foarte curând

 

Cum este colaborarea cu regizorul Alexandru Dabija la „Afară, departe, pe câmp”, de la Teatrul de Comedie? Când vom vedea spectacolul?

Este prima colaborare cu domnul Dabija și sunt sub imperiul unei duble fascinații: „omul” Dabija și „regizorul” Dabija. Și, de fapt, urmăresc „privitor ca la teatru” felul armonios în care cele două ipostaze se întrepătrund. Spectacolul va ieși la lumină pe 15 ianuarie și, din superstiție, nu vreau să vorbesc mai multe despre asta. Dar, un lucru e cert: universul specific dabijian va fi acolo!

Care e cel mai intens lucru pe care ni-l transmite azi „Tartuffe” (în care jucați, tot la Teatrul de Comedie)?

Pericolul fanatismului: fie el religios, ideologic sau de orice altă natură. Un pericol care ne pândește la tot pasul, poate mai puternic ca oricând. 

Urâți să stați la coadă la bilete, dar iubiți filmele. Ce filme v-au impresionat în mod deosebit în 2019?

Mai tare decât orice film, m-a impresionat serialul „Succession” de pe HBO. Am fost vrăjit. Pentru mine, e pur și simplu perfecțiune! 

 

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Vocea României
  Antrenorii sunt într-o formă de zile mari, Pavel Bartoş are grijă ca atmosfera să fie una de sărbătoare, iar concurenţii sunt pregătiţi să-şi transforme emoţiile...
 • 00:00 Hoţi de onoare 15
  În New York, Keith Ripley, un hoţ expert într-ale sustragerii obiectelor de artă, îl invită pe un alt hoţ, Gabriel Martin, din Miami, să se alăture unei noi misiuni....
 • 02:00 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 04:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 11:50 Ajut eu!
  La împlinirea a 26 de ani de existenţă pe piaţa media din România, Antena 1 lansează campania "Ajut eu", un punct de întâlnire al oamenilor care au nevoie de ajutor...
 • 12:00 Observator
  Andra Petrescu, Andreea Țopan și Valentin Butnaru fac echipă la pupitrul Observator Antena 1, de la ora 12.00. Programul s-a impus drept lider al segmentului orar...
 • 14:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 16:00 Observator
  Olivia Păunescu şi Florin Căruceru prezintă, de luni până vineri, Observator ora 17. Cătălin Oprișan intră în rolul de povestitor din culisele marilor povești de...
 • 17:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Nume de cod: Spionul de noiembrie 12
 • 23:00 Stand Up Revolutions 12
  "Stand-up Revolution" este prima emisiune televizată de stand up, în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din domeniu. Prezenți...
 • 01:00 Nume de cod: Spionul de noiembrie 15
 • 02:45 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 03:30 Dragoste de tata
  Nejat (Furkan Palali) este un om de afaceri de succes, director al unei companii care creează ochelari. După ce soţia îl părăseşte, Nejat îşi creşte singur fiica...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 05:45 Nemilosul Istanbul AP
  "Nemilosul Istanbul" este povestea luptei pentru supraviețuire a unei familii care se zbate să își construiască o viață decentă într-un oraș tentacular, plin de...
 • 09:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D le oferă telespectatorilor informațiile de care au nevoie în fiecare dimineață. La pupitul grupajului informativ de la ora 07:00 se va afla Cristina...
 • 10:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 12:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Telespectatorii...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 16:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Infidelul AP
  Istoria personală a frumoasei Asya Arslan este una cu totul emoționantă. Încă de la o vârstă fragedă, Asya a rămas orfană, iar dorința ei cea mai mare a devenit...
 • 22:45 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 00:15 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:15 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 05:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV