Homepage  / Cinema

INTERVIU EXCLUSIV: Cu Tudor Giurgiu, despre Premiile Gopo

INTERVIU EXCLUSIV: Cu Tudor Giurgiu, despre Premiile Gopo

de Redactia Tvmania

 Marți, 27 martie, la Teatrul Național din București, va avea loc cea de-a 12-a ediție a Galei Premiilor Gopo, care va fi transmisă în direct de TVR 2. Despre cum e să fii cineast în România, am vorbit cu Tudor Giurgiu (45 de ani), nominalizat și el, ca producător, la categoria cel mai bun film, cu lungmetrajul „Breaking News”.

 

TVmania: Ne pregătim de Gopo. Cum a fost 2017 pentru cinematografia românească?

Tudor Giurgiu: Un an cu multe filme, fără mari vârfuri dar cu multe filme de valoare apropiată. Un an normal.

TVmania: În afară de filmul lui Nae Caranfil, restul nominalizărilor la Gopo sunt drame. Nu e un pic disproporționat?

Da, poate că așa e, dar m-am bucurat când am văzut că unul din filmele cele mai de succes ale anului e o comedie, „Ghinionistul”, lucru care dovedește apetența românilor pentru consumul acestui gen de filme.

TVmania: E o aplecare a regizorilor către subiecte tari? (Pentru că spectatorii sunt înclinați mai degrabă dimpotrivă…)

Regizorii fac fie filme despre subiecte din realitatea încojurătoare care îi inspiră, fie își extrag temele din întâlniri, cărți, viața unor eroi excepționali. Din păcate, nu trăim într-o realitate foarte roz care să ne ofere motive de bună dispoziție.

TVmania: În ciuda faptului că facultățile noastre scot pe bandă rulantă actori și actrițe în filme vedem cam aceleași fețe de ani de zile. (J Nu că nu ne-ar plăcea, dar îi știm pe Ivanov sau pe Vasluianu în toate pozițiile.) Se tem regizorii sau producătorii să parieze pe o față nouă?

Da, poate e vorba de o comoditate atunci când știi că ai zile puține de filmare, că nu îți permiți să riști așa încât preferi să lucrezi cu un actor cu mare experiență în detrimentul unui debutant. Cu toate astea, apar anual nume noi care ușor-ușor își fac un nume. Nu vă dau decît exemplul lui Emilian Oprea din “De ce eu?” care a devenit un nume apreciat și dorit în distribuții.

TVmania: Dacă priviți înapoi (nu cu mânie J), care dintre filmele românești ale anului trecut credeți că vor rămâne?

„Țara moartă” al lui Radu Jude. În mod sigur.

TVmania: Din valul nou de „tinere speranțe” care încep acum să lucreze pe cine ați paria pentru viitor?

Vladimir Dembinski, Virginia Șarga și Cătălin Rotaru, Andrei Nicolae Teodorescu.

TVmania: Sunteți unul dintre producătorii peliculei „Breaking News”, a Iuliei Rugină. Cât de greu este să fii producător în România?

E deopotrivă greu dar și pasionant. Greu pentru că ai de adunat bani să duci filmul la capăt (ori în România nu ai prea multe surse la dispoziție). Pasionant pentru că, din această poziție, ești alături de regizor încă din faza de naștere a scenariului. Călătoria lungă pînă la ieșirea pe marile ecrane e un proces lung, anevoios, dar extrem de special.

TVmania: Ce „rol” vă convine cel mai mult acela de regizor, acela de producător sau acela de președinte al TIFF? J Care este cel mai confortabil?

Cel de regizor. Nu e deloc confortabil, doare, e chinuitor și mă obligă la o imersiune totală în povestea pe care o ai de spus, în propriile amintiri, experiențe. Practic, te confrunți cu tine însuți.

TVmania: Sunt cineaștii români un soi de încăpățânați care insistă să facă filme chiar dacă nu sunt sprijiniți nici de stat și nici de public?

Cineastul trebuie să fie încăpățînat, altfel nu are cum să ducă la bun sfârșit un film. Iar publicul, totuși, îl sprijină. Știu cazuri de proiecte low-budget care au reușit să ajungă la liman tocmai datorită încasărilor de pe urma proiecției filmului în săli. Deci, publicul nostru poate fi adus la film și chiar joacă un rol foarte important.

TVmania: Va deschide „Touch Me Not” TIFF-ul de anul acesta? (Sau măcar va fi printre filmele pe care o să le putem vedea la Cluj?)

„Tocuh Me Not” va fi la Cluj, asta e sigur. Probabil în secțiunea Zilelor Filmului Românesc.

TVmania: Gândindu-ne numai la filmul Adinei Pintilie, la „Limonada” Ioanei Uricaru sau la „Moromeții 2”, anul 2018 arată foarte bine! Va fi un Gopo 2019 greu?

Cred că va fi la fel de complicat de ales între toate premierele anului. Se anunță un an cu nominalizări greu de făcut.

TVmania: Ce ne poți spune despre „Apropierea”?

„Apropierea” a devenit… „Parking”, e noul titlu al filmului. E o poveste despre dragostea cumva imposibilă între un român și o spanioloaică, dar și despre identitate, despre emigrație și evident, despre poezie.

 

Cea de-a 12-a ediție a Galei Premiilor Gopo va fi prezentată, pentru al treilea an consecutiv, de actorul Alexandru Bogdan. Evenimentul care răsplătește anual performanța din filmul românesc va fi transmis în direct de la ora 20.00 pe TVR 2, dar și online pe premiilegopo.ro și cinepub.ro

 

 

Cel mai nou VIDEO
PE ACELAȘI SUBIECT
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton