Homepage  / Ultimul număr

Mafioti si politisti de 5 stele

Mafioti si politisti de 5 stele

de Redactia Tvmania

Martin Scorsese a impresionat inca o data lumea filmului cu pelicula „Cartita” („The Departed”), ce promite sa devina in scurt timp un „clasic”.

„Cartita” („The Departed”), ultimul film ce poarta semnatura lui Martin Scorsese, are incasari record in box office-ul din Statele Unite, ce umilesc concurenta si se bucura de cronici excelente. In aceste conditii nu va reprezenta o surpriza pentru nimeni avalansa de nominalizari si premii ce vor aparea inevitabil in perioada urmatoare, inclusiv la Oscar.
Povestea din „Cartita” este pusa in scena in sudul Bostonului, acolo unde Departamentul de Politie al statului Massachusetts a declansat o initiativa complexa si periculoasa. Scopul este eliminarea monopolului si influentei nefaste exercitate de capul mafiei, Frank Costello (Jack Nicholson). Pentru atingerea acestul tel curajos si riscant se decide infiltrarea lui Billy Costigan (Leonardo DiCaprio), un tanar proaspat intrat in politie, in interiorul structurii mafiote. Actiunile sale sunt sabotate de un politist corupt, Colin Sullivan (Matt Damon), fidel lui Costello. Viata dubla a celor doi este fragila si greu de „mentinut”, iar din aceasta cursa dificila nu poate supravietui decat unul, acela care nu va fi descoperit primul si care il va demasca pe adversar.
Scenariul pentru „Cartita” a fost scris de William Monahan si este o adaptare dupa filmul horror realizat in Hong Kong, „Afaceri infernale”, un hit de mari proportii in Asia in 2004. Monahan nu a vazut „originalul”, insa a fost cucerit de „duplicitatea personajelor si de tragedia care porneste atunci cand oamenii se indeparteaza de la ceea ce ar trebui sa faca realmente cu vietile lor”. La prima vedere pare un subiect clasic, redat in nenumarate filme de la filme importante, precum „Donnie Brasco” sau „L.A Confidential”, pana la productii de seria B. Diferenta calitativa poate fi detectata in intensitatea dramei, dezvoltarea controlata impecabil a firului epic, savoarea dialogurilor, atentia la detalii si nu in ultimul rand coerenta obtinuta pe ansamblu, datorate lui Monahan. Scorsese l-a completat de minune prin modul in care a transpus vizual totul, prin atmosfera sugerata, ce aminteste de apreciatele „Casino” si „Good Fellas” si prin felul in care a exploatat la maxim potentialul actorilor Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen, Alec Baldwin, Matt Damon si Leonardo Di Caprio.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te