Chiar dacă nu este impusă doctrinar, schimbarea numelui papal a devenit o practică frecventă încă din primele secole ale creștinismului. Tradiția a fost oficializată în anul 533, când Papa Ioan al II-lea a renunțat la numele său de naștere, Mercurius, considerat inadecvat din cauza originii sale păgâne. Mai târziu, în secolul al X-lea, Petru Canepanova a ales să devină Ioan al XIV-lea, evitând deliberat numele de Petru al II-lea, pentru a nu se compara simbolic cu Sfântul Petru.
De ce nu vom vedea niciodată un Papă Petru al II-lea
Numele Petru rămâne un tabu în rândul papilor, din respect profund față de primul apostol și din cauza unei vechi profeții care susține că un eventual „Petru al II-lea” ar fi ultimul papă înainte de sfârșitul lumii. Deși nu este interzis în mod oficial, alegerea sa este evitată din considerente teologice și simbolice.

VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6
Alte nume evitate de Papă
Potrivit profesorului Liam Temple de la Universitatea Durham, unele nume sunt puțin probabile din cauza asocierilor istorice controversate.
De exemplu, Urban amintește de Papa Urban al VIII-lea, care l-a condamnat pe Galileo Galilei, iar Pius este legat de Pius al XII-lea, al cărui rol în cel de-Al Doilea Război Mondial rămâne un subiect de cel puțin delicat. Așadar, este puțin probabil ca viitorul Papă să aleagă unul dintre aceste nume încărcate de controversă.
Un papă care dorește să transmită un mesaj de schimbare ar putea alege nume precum Leon – un omagiu adus lui Leon al XIII-lea, promotor al justiției sociale – sau Inocențiu, asociat cu lupta împotriva corupției din Biserică. Dacă următorul papă ar proveni, asemenea lui Francisc, din Sudul Global, este posibil să reînvie nume istorice cu rezonanță, precum Gelasius, Miltiades sau Victor – papi de origine africană din primele veacuri ale creștinismului.
Conclavul pentru alegerea noului Papă a început pe 7 mai
Formula latină „Extra omnes”, care înseamnă „Să iasă toți”, marchează momentul solemn al închiderii Capelei Sixtine și începutul conclavului pentru alegerea noului papă. Aceasta va fi rostită miercuri de maestrul celebrărilor liturgice pontificale, potrivit Vatican News.
Expresia se adresează tuturor celor care nu fac parte din rândul cardinalilor electori, cerându-le să părăsească spațiul sacru. Odată rămasi doar cardinalii sub 80 de ani – cei cu drept de vot –, aceștia vor fi izolați complet de lume în Capela Sixtină, până la semnalul fumului alb și proclamarea celebrei formule „Habemus Papam”, rostită din balconul bazilicii Sfântul Petru de cardinalul protodiacon, pentru a anunța alegerea noului Suveran Pontif.
Sursă foto: Hepta – Profimedia
Citește și: