Homepage  / Știri

Conclavul pentru alegerea noului Papă a început. Ce reguli stricte trebuie să respecte cardinalii închiși în Capela Sixtină

Conclavul pentru alegerea noului Papă a început. Ce reguli stricte trebuie să respecte cardinalii închiși în Capela Sixtină
5

de Cristina Țapu,

Astăzi, 7 mai 2025, 135 de cardinali catolici s-au închis în Capela Sixtină pentru a alege noul Papă, în cadrul unuia dintre cele mai secrete și ritualizate procese din lume. Această ceremonie, cunoscută sub numele de conclav, este marcată de reguli stricte menite să asigure confidențialitatea și solemnitatea alegerii.

Izolare totală și jurământ de tăcere

Cardinalii participanți la conclav sunt complet izolați de lumea exterioară. Toate dispozitivele electronice sunt confiscate la intrare, iar comunicarea cu exteriorul este interzisă. Această măsură se aplică nu doar cardinalilor, ci și personalului auxiliar, de la medici la servitori, toți fiind obligați să jure păstrarea secretului pe viață.

papa-Francisc-1Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 5

Pentru a preveni orice formă de influență externă, în zona conclavului sunt instalate dispozitive de bruiaj electronic, iar ferestrele sunt sigilate. Încălcarea acestor reguli poate duce la excomunicare.

Tradiții culinare și restricții alimentare

Deși detaliile despre viața din interiorul conclavului sunt puține, se știe că alimentația cardinalilor este strict controlată. Istoric, au existat temeri că mâncarea ar putea fi folosită pentru a transmite mesaje secrete. Astfel, în trecut, au fost impuse restricții alimentare severe: după trei zile fără alegerea unui Papă, cardinalii primeau o singură masă pe zi, iar după opt zile, doar pâine și apă.

Înainte de începerea conclavului, unii cardinali profită de ultimele momente de libertate pentru a se bucura de mesele preferate în restaurantele din Roma. De exemplu, înainte de conclavul din 2013, cardinalul Donald William Wuerl obișnuia să comande lasagna la trattoria Al Passetto di Borgo, situată la doar 200 de metri de Bazilica Sf. Petru.

Una dintre cele mai valoroase surse privind obiceiurile culinare din conclav aparține lui Bartolomeo Scappi, renumit bucătar al Renașterii și autorul primei cărți de bucate scrise de un chef profesionist. În volumul Opera dell’Arte del Cucinare (1570), acesta oferă o descriere detaliată a modului în care erau alimentați cardinalii în timpul conclavului care l-a desemnat pe Papa Iulius al III-lea, evidențiind controlul strict impus în acea perioadă.

Scappi remarca totuși că, în ciuda restricțiilor stricte, mesele cardinalilor erau generoase și bine echilibrate, incluzând salate, fructe, mezeluri fine, vin și apă proaspătă. Fiecare cardinal beneficia de o cameră spațioasă, amenajată cu mătase și dotată cu pat, masă, scaune, cuier, vas de noapte.

Procesul votului și semnalul fumului

Votul pentru alegerea noului Papă se desfășoară în secret, iar rezultatul fiecărei runde este semnalat lumii exterioare prin fum: negru dacă nu s-a ajuns la un consens, alb dacă un nou Papă a fost ales. Pentru ca un cardinal să fie ales Papă, este necesară o majoritate de două treimi.

După alegerea noului Suveran Pontif, acesta este prezentat credincioșilor din întreaga lume prin celebra formulă „Habemus Papam”, rostită de cardinalul camerlengo de la balconul Bazilicii Sf. Petru.

Sursă foto: Hepta – Profimedia

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
Cel mai nou VIDEO
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton