Persoanele peste 40 de ani sau mai mari ar trebui sa viziteze un specialist in ingrijirea ochilor pentru examene complete. Multe afectiuni nu au simptome si semne vizibile, iar un examen specializat poate detecta afectiuni ale ochilor timpurii, inainte ca vederea sa fie complet pierduta. Detectarea precoce a bolilor si tratamentul te pot ajuta sa iti salvezi vederea. Chiar daca nu ai probleme cu vederea poti vizita un specialist pentru controale de rutina.
Degradarea maculara legata de varsta
Dereglarea maculara se mai numeste si AMD si este o boala asociata cu imbatranirea, care distruge in mod treptat vederea centrala. Vederea centrala este necesara pentru a vedea clar obiectele sau pentru sarcini normale zilnice, cum sunt cititul si condusul.
Varsta este un risc major pentru dereglarea maculara, insa este posibil ca aceasta boala sa apara cu precadere la:
- Fumatori – cercetarile arata ca fumatorii au riscul dublu de a face AMD;
- Rasa – AMD este mai comun la caucazieni decat la afro-maericani sau hispanici;
- Isoricul familial si genetica – persoanele care au antecedente de degenerare maculara in familie au un risc mai mare de a face aceasta boala. Exista aproximativ 20 de gene care modifica riscul de a avea AMD. Mai multi factori de risc genetici precum fumatul si nutritia pot favoriza aparitia bolii. Nu exista niciun test genetic care poate indica faptul ca in viitor va aparea aceasta boala sau care sa prezica cu certitudine cine va avea glaucom si cine nu.
Cataracta
Cataracta reprezinta tulburarea lentilelor ochilor. Vederea persoanelor care sufera de cataracta poate fi tulbure sau in ceata. Culorile pot parea decolorate si vei vedea mai multa stralucire. Cristalinul se afla in spatele irisului si a pupilei. Aceasta functioneaz precum obiectul camerei si focalizeaza lumina asupra retinei, unde se inregistreaza o imagine. Cristalinul are si rolul de a austa focalizarea si permite ochiului sa vada foarte clar lucrurile de aproape.
Pe masura ce ochiul imbatraneste, o parte din proteinele care formeaza cristalinul se aglomereaza si incep sa deformeze cirstalinul. Aceasta este de fapt cataracta. In timp, cataracta poate creste sau poate forma un nor opac deasupra cristalinului ceea ce duce la o vedere din ce in ce mai slaba.
Cercetatorii considera ca sunt mai multe cauze ale cataractei cum ar fi diabetul sau fumatul, de asemenea, este posibil ca proteina din cristalin sa isi schimbe forma si pozitia doar de la uzura in timpul anilor.
Boala diabetica a ochilor
Afectiunile ochilor cauzate de diabet pot genera orbire. Una dintre cele mai frecvente maniferstari este de fapt retinopatia diabetica ce apare in momentul in care diabetul afecteaza vasele mici de sange existente in retina.
Aceste afectiuni generate de diabet nu dau semne de avertizare. Gasirea si tratarea din timp a bolii, inainte ca ea sa genereze pierderi de vedere sau chiar orbire, este cea mai buna metoda prin care boala poate fi controlata. Persoanele cu diabet ar trebui sa faca teste de vedere cel putin o data pe an.
Mentinand o dieta sanatoasa si facand exercitii tot timpul, diabetul poate fi controlat. Afectiunile asupra ochilor generate de diabet, complicatiile diabetului si alte probleme pot fi tratate inainte de pierderea vederii.
Glaucom
Glaucomul reprezinta un grup de boli ce pot sa deterioreze nervul optic din ochi si pot genera pierderea vederii sau orbire. In general, aceasta afectiune se asociaza cu presiunea ridicata in ochi si afecteaza vederea periferica sau laterala.
Studiile au aratat ca depistarea precoce si tratamentul glaucomului, inainte de a provoca pierderi considerabile de vedere este una dintre cele mai bune metode prin care boala poate fi controlata. Asadar, persoanele care se incadreaza in unul dintre grupurile cu risc crescut pentru aceasta boala, trebuie sa mearga la un examen periodic cat mai des.
Orice persoana poate suferi de glaucom, insa s-a dovedit ca afro-americanii peste 40 de ani si toate persoanele peste 60 de ani, mai ales mexicanii, persoanele cu antecedente familiale ale bolii, au un risc crescut de a face galucom.
Ochii uscati
Ochii uscati apar in momentul in care ochiul nu mai poate produce in mod corespunzator lacrimi sau atunci cand lacrimile nu au o consistenta corecta si se evapora prea repede. Ochii uscati pot a ingreuneze realizarea anumitor activitati cum este si utilizarea unui calculator sau citire apentru o perioada lunga de timp. Aceasta problema se trateaza de cele mai multe ori cu ajutorul lacrimilor false si solutiilor speciale pentru ochi.
Intr-un ochi sanatos, lacrimile au rol lubrifiant pentru cornee. De fiecare data cand ochii clipesc, lacrimile curg prin cornee cu scopul de a hrani celulele si de a oferi un strat de protectie lichida. Cand glandele de langa fiecare ochi nu pot produce suficiente lacrimi bazale sau cand compozitia lacrimilor se schimba, sanatatea ochiului si vederea sunt compromise. Vederea poate fi afectata pentru ca lacrimile de pe suprafata ochiului au un rol foarte important in focalizarea luminii.
Lacrimile reprezinta un amestec complex de uleiuri grase, mucus si apa si mai mult de 1500 de proteine diferite care mentin suprafata ochiului hidratata. Cu ajutorul lacrimilor ochii s eprotejeaza de iritatii si de agenti patogeni infectiosi. Astfel este necesar ca aceasta problema sa fie remediata cat mai repede posibil.
Vederea diminuata
Vederea slaba inseamna ca, chiar si atunci cand sunt purtati ochelari sau lentile de contact, cand se apeleaza la medicamente sau chirurgie, exista totusi anumite sarcini ce nu pot fi facute din cauza ca persoana in cauza nu vede bine. Citirea e-mailului, cumparaturile si gatitul, privitul la TV si scrisul pot parea o mare provocare. Foarte multe persoane care au vederea diminuata accepta aceasta stare si nu incearca sa modifice cu nimic lucrurile.