Homepage  / Știri

Premieră: Postul National Geographic transmite „Hubble: Călătoria cosmică”

Premieră: Postul National Geographic transmite „Hubble: Călătoria cosmică”

de Redactia Tvmania

De la lansarea sa, cel mai cunoscut telescop spațial al NASA a transmis către Pământ imagini uimitoare ale unor galaxii spectaculoase, explozii stelare și nebuloase vaste, revoluționând modul nostru de a înțelege universul.

La 25 de ani de la acest eveniment memorabil, National Geographic Channel examinează ceea ce se poate considera cel mai reușit proiect științific al NASA, în documentarul Hubble: Călătoria cosmică, difuzat în premieră pe 25 aprilie, de la ora 21:00.

 Hubble_photo 2

Trimis în spațiu pe 24 aprilie 1990, Hubble a necesitat mai multă vreme pentru construcție și lansare decât proiectele anterioare ale NASA, misiunile Apollo pe lună. La început, după trimiterea unor imagini neclare, telescopul defect aproape a compromis NASA. A fost salvat, însă, trei ani mai târziu, printr-o curajoasă misiune de reparație, și a început să transmită imagini fabuloase, devenite simbolice, ale unor galaxii și ”creșe” de stele neobservate anterior, precum faimoasele nebuloase Vulturul și Cap de cal.

Narat de Neil deGrasse Tyson, astrofizician și gazda primului talk-show transmis de National Geographic Channel, Ce spun stelele, documentarul Hubble: Călătoria cosmică cuprinde interviuri revelatoare cu jucători-cheie în această saga revoluționară a telescopului, precum și opinii ale unor eminenți astrofizicieni, cum este Stephen Hawking.

Hubble_ photo 3

Neil deGrasse Tyson afirma că ”Hubble a transformat felul în care oamenii din toată lumea privesc cosmosul. Telescopul reprezintă o combinație uluitoare între știință, inginerie și, până la urmă, poezie. Imaginile sunt atât de frumoase, atât de bogate în detalii, că nu mai este nevoie de cuvinte pentru a înțelege frumusețea și măreția universului.”

După ani de cercetări și dezvoltare, cu întârzieri provocate parțial de dezastrul navetei spațiale Challenger, telescopul de peste 13 metri lungime a fost lansat în 1990. Momentul triumfător a fost repede eclipsat când NASA a descoperit că oglinda de 2,4 metri în diametru a telescopului este defectă. Mulți au considerat că viitorul agenției spațiale depinde de abilitatea experților săi de a corecta defecțiunea.

Hubble_ photo 1

După acel moment, Hubble a funcționat cu un consum minim al bateriei. Telescopul rezistă oricăror vibrații în timpul orbitării în spațiu, putând astfel înregistra cele mai clare imagini pe distanțe extreme de profunde, în detalii ce erau imposibil de surprins anterior. Capabil să observe galaxii cu o vechime de peste 13 miliarde de ani, Hubble este cel mai faimos telescop din lume.

Hubble: Călătoria cosmică va fi difuzat la nivel global pe National Geographic Channel, în 171 de țări, în 45 de limbi. Filmul este produs de Bigger Bang Productions. Pentru National Geographic Channel, vicepreședinte executiv și director al diviziei de conținut internațional este Hamish Mykura.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te