Homepage  / Advertorial

Terapia prin neurofeedback pentru ameliorarea simptomelor depresiei

Terapia prin neurofeedback pentru ameliorarea simptomelor depresiei

de Redactia Tvmania

Depresia este o afecțiune cu care se confruntă tot mai multă lume. Agitația de la job, problemele financiare, decepțiile, toate acestea conduc la un moment dat la tristețe, pierderea interesului pentru anumite lucruri și chiar modificări ale somnului și apetitului. Deși tratamentul medicamentos este o opțiune, oamenii își doresc soluții permanente. Neurofeedback-ul este una dintre acestea. Ce avantaje oferă și cum funcționează în ameliorarea simptomelor depresiei, află în cele ce urmează.

Avantajele neurofeedback-ului în tratarea depresiei

Depresia este asociată cu o reducere a conexiunilor dintre diversele regiuni cerebrale, precum cortexul prefrontal, amigdala și hipocampul. În funcție de severitatea și simptomele depresiei, aceasta poate fi ușoară, moderată sau majoră. În ceea ce privește tratamentul, terapia prin neurofeedback intervine pentru a întări aceste conexiuni afectate. Creierul este un organ complex. Însă atunci când este îndrumat prin neurofeedback, acesta va putea să își regleze activitate. 

Avantajele pe care terapia le aduce în ameliorarea simptomelor depresiei sunt notabile. Neurofeedback-ul contribuie la îmbunătățirea flexibilității cerebrale și reechilibrarea activității undelor cerebrale la cei afectați de depresie. În plus, sprijină consolidarea conexiunilor dintre diversele zone ale creierului. În acest fel, creierul se poate adapta mai ușor la schimbările din exterior. Iar persoanele cu depresie pot gestiona mai eficient factorii de stres și gândurile negative. Rezultatul constă în îmbunătățiri în starea de spirit și sănătatea mintală în general.

Cum funcționează terapia prin neurofeedback?

Terapia prin neurofeedback este ca un antrenament personal pentru creier. În timpul sesiunilor, senzorii plasați pe scalp monitorizează activitatea electrică a creierului. Prin feedback vizual sau auditiv, pacientul este ghidat să conștientizeze și să regleze modelele de activitate cerebrală asociate cu depresia. În termeni simpli, terapia prin Neurofeedback urmărește să ofere creierului tău upgrade pentru a face față mai bine provocărilor.

Cum ajută terapia în ameliorarea simptomelor depresiei?

Prin astfel de sesiuni, cei care se confruntă cu depresie pot înțelege modul în care funcționează activitatea cerebrală. Mai exact, înțeleg ce anume determină acele tipare comportamentale și modele de gândire care favorizează apariția depresiei. Odată înțelese aceste aspecte, prin intermediul feedback-ului auditiv sau vizual, creierul poate fi antrenat astfel încât să-și ajuste nivelurile de activitate în regiunile cerebrale asociate cu starea de bine și echilibru emoțional. Fiecare sesiune este personalizată în funcție de simptome. Astfel, fiecare pacient va beneficia în cele din urmă de o îmbunătățire a stării de bine generale, cicluri de somn mai bun și renunțarea la medicamente antidepresive.

Terapia prin neurofeedback nu este doar un tratament. Este un mod de a aduce în prim-plan puterea propriului creier în gestionarea simptomelor. Beneficiile aduse de acest tip de terapie sunt remarcabile, oferind potențialul cel mai mare pentru o schimbare permanentă. Cei care se confruntă cu depresie, vor constata îmbunătățiri semnificative în starea de spirit, echilibrul emoțional și calitatea somnului. 

Urmărește-ne pe Google News
Cel mai nou VIDEO
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton