Homepage  / Timp liber

TIFF 2023. Ce filme nordice poți vedea la festivalul de la Cluj

TIFF 2023. Ce filme nordice poți vedea la festivalul de la Cluj

de Ioana Maria,

Anul acesta, programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o impresionantă selecție de cinema nordic, realizată sub egida Scandinavian Films, grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

Filme nordice la TIFF 2023

Selecția include și un carte blanche oferit Festivalului Internațional de Film de la Göteborg, care vine cu o extra-recomandare pentru zece titluri din program.

 • Suedia: Viață de câine (Dogborn, r. Isabella Carbonell, 2022) și Superluna (Hypermoon, r. Mia Engberg, 2023).
 • Danemarca: Apolonia, Apolonia (r. Lea Glob, 2022) și Imperiul (Empire, r. Frederikke Aspöck, 2023).
 • Finlanda: Patru mici adulți (Four Little Adults, r. Selma Vilhunen, 2023) și Compartimentul 6 (Compartment 6, r. Juho Kuosmanen, 2021).
 • Norvegia: Lăsați râul să curgă (Let the River Flow, r. Ole Giaever, 2023) și Munch (r. Henrik Martin Dahlsbakken, 2023).
 • Islanda: La drum cu mama (Driving Mum, r. Hilmar Oddsson, 2022) și Scrisoare de la Helga (A Letter from Helga, r. Ása Helga Hjörleifsdóttir, 2022)

Filme suedeze la TIFF 2023

Viață de câine

Trei debuturi din Suedia ajung la TIFF. Viață de câine este povestea a doi frați ce se văd în situația de a accepta slujbe ce le pun moralitatea la grea încercare. Filmul, cu premieră la Veneția, va genera discuții, dar și descoperirea talentului actoricesc al unei cântărețe rap locale, aflată aici la primul rol.

Documentarul-colaj Ce mașinărie fantastică (And the King Said What a Fantastic Machine, r. Axel Danielson, Maximilien Van Aertryck) e o incursiune antrenantă în istoria camerei de filmat, premiată deja la Sundance și Berlin, iar documentarul hibrid 100 de anotimpuri (100 Seasons, r. Giovanni Bucchieri, 2023) va concura și în competiția What’s Up, Doc?.

De neratat este și Superluna, documentarul poetic și personal al unei regizoare deja consacrate, care nu se teme să se chestioneze în fața camerei de filmat, iar cireașa de pe tort este cel mai recent film al regizorului Ruben Ostlund, Triunghiul tristeții (Triangle of Sadness, 2022), premiat cu Palme d’Or anul trecut.

Filme daneze la TIFF 2023

Apolonia

Danemarca vine la TIFF cu documentare-fenomen, comedii și filme de gen. Apolonia, Apolonia, câștigător al marelui premiu la IDFA, conturează timp de 13 ani portretul fascinantei artiste Apolonia Sokol, transformându-l până la final într-o minunată declarație de dragoste pentru creatori de orice fel. La polul opus al genului, dar asemănându-se în curaj și aglomerație de culori, stă Imperiul, film de epocă stilizat ce spune o poveste plasată în miezul unei colonii daneze din indii.

La capitolul comedii, debutul Dinastia dulce (The Cake Dinasty, r. Christian Lollike, 2022), parte și din competiția oficială, urcă umorul la înălțimi periculoase, iar Mame și tați (Fathers and Mothers, r. Paprika Steen, 2022) aruncă o privire caustic-jucăușă asupra unui grup de părinți implicați activ în educația copiilor. Tot cu părinți, de astă dată blocați într-o dublă realitate ce îi multiplică și îi forțează să ia decizii dure, este și debutul În oglindă (Superposition, r. Karoline Lyngbye, 2023).

Filme norvegiene la TIFF 2023

Din Norvegia se va putea vedea Munch, filmul ce a deschis Festivalul de la Rotterdam, un puzzle amețitor compus din patru povești, în patru spații temporale, cu patru actori diferiți ce joacă rolul celebrului pictor. Lăsați râul să curgă, marele câștigător al Festivalului de la Goteborg, este povestea reală a unei manifestații ce a pornit în jurul unui râu și s-a încheiat aducând o binemeritată liniște pentru populația sami.

De la Cannes 2022 vine Mi-e silă de mine (Sick of Myself, r. Kristoffer Borgli, 2022), „o satiră cu oameni groaznici care fac lucruri oribile” (The Guardian). La acestea se adaugă două debuturi care se desfășoară ca un vis, unul într-un apartament stilat și pe străzile unui mic orășel din Norvegia – Stare de fapt (A Human Position, r. Anders Emblem, 2022), iar celălalt în subconștientul agitat al unei tinere – Ultima primăvară (Sister, What Grows Where Land is Sick?, r. Franciska Eliassen, 2022).

Filme islandeze la TIFF 2023

Islanda este reprezentată de La drum cu mama, povestea unui taciturn, a mamei lui proaspăt decedate și a unuia dintre cei mai talentați câini-actor, plecați într-un road trip presărat cu umor negru, și Scrisoare de la Helga, o emoționantă poveste de dragoste plasată în fiordurile Islandei, în anii 1940, care a fost multi-premiată de Academia Islandeză de Film. 

Confort nordic

Confort nordic (Northern Comfort, r. Hafsteinn Gunnar Sigurosson, 2023), aventura anxioșilor din avion, deschide festivalul anul acesta, iar Mannvirki (2023), încadrat și în secțiunea Smart7, este un fascinant documentar experimental ce vorbește despre relația omului cu natura prin ochii artistului și regizorului Gustav Geir Bollason.

Filme finlandeze la TIFF 2023

Din Finlanda ajunge la TIFF Compartimentul 6film cu peste 20 de premii în festivaluri din toată lumea (printre care Cannes, Goteborg, Jerusalim sau Sao Paolo), o poveste pe timp de călătorie cu trenul prin Rusia, despre cum cunoști o țară prin oamenii ei și cum prietenii valoroase se pot ivi în cele mai neașteptate locuri. 

Patru mici adulți, premiat pentru cea mai bună actriță la Festivalul de la Goteborg, e o comedie de moravuri new age, în care adulții încearcă pe pielea lor poliamoria și asta le ocupă tot timpul. Selecția este completată de Marea lovitură (Hit Big, r. Jukka-Pekka Valkeapää, 2022), povestea puternic alcoolizată a unui jaf ratat; Marinarul meu iubit (My Sailor, My Love, 2022), cel mai recent titlu semnat de regizorul Klaus Härö, care livrează din nou o dramă ce va emoționa până la lacrimi; și debutul kaurismakian În familie (Family Time, r. Tia Kouvo), ce concurează în competiția internațională.

Filme nordice clasice la TIFF 2023

Nici filmele clasice sau cult nu aveau cum să lipsească de la acest festin nordic. Din Suedia vom revedea Căruța fantomă (The Phantom Carriage, r. Victor Sjöström, 1921), proiectat sub formă de cineconcert. Din Danemarca vine debutul absolut al lui Lars von Trier, cu care acesta a absolvit Școala Națională de Film: Forme de eliberare (Images of Liberation, 1982), o dramă plasată în timpul celui de-al doilea război mondial. Horrorul, emblematic pentru cinematografia norvegiană, Lacul bântuit (Lake of the Dead, r. Kåre Bergstrøm, 1958) spune povestea unei crime vechi de 100 de ani al cărei ecou reverberează până în prezent. Islanda e prezentă cu Povestea unei crime (Murder Story, r. Reynir Oddson, 1977), un film cult bizar și bunuelian până la sânge, iar Finlanda cu capodopera naturalistă și șocantă Pământul e un cântec păcătos (The Earth is a Sinful Song, r. Rauni Mollberg, 1973), într-o copie restaurată. 

Seriale nordice la TIFF.22

Focusul Nordic se întinde și în secțiunile conexe. În Va urma publicul va putea savura Spitalul și fantomele lui: exodul (The Kingdom Exodus) integral, ultimul sezon al horrorului danez regizat de Lars von Trier; primele două episode ale miniseriei islandeze Blackport (r. Gísli Örn Gardarsson, Björn Hlynur Haraldsson, Nina Dögg Filippusdóttir), o comedie despre pescuit și politică, inspirată din fapte reale; și toate cele patru episode ale satirei distopice norvegiane Arhitecta (The Architect, r. Kerren Lumer-Klabbers).

Animații nordice la TIFF.22

Programul EducaTIFF include animația daneză Zâna florilor și trolul de piatră (Rosa and the Stone Troll, r. Karla Holmbäck, 2023), comedia finlandeză Familia Tărăboi (The Hullabaloos!, r. Reetta Huhtanen, 2022), și un teen movie norvegian, Regina dansului (Dancing Queen, r. Aurora Gossé, 2023), povestea unei fete care se înscrie la un concurs de dans pentru a cuceri un băiat.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 07:00 Ştirile PRO TV
  La fiecare final de săptămână, Cosmin Stan va face cuplu cu Andreea Marinescu sau Lavinia Petrea şi împreună le vor aduce telespectatorilor cele mai importante ştiri...
 • 10:00 Amnezie cu surprize AP
  Joanna Stayton (Goldie Hawn) este o bogătaşă plină de toane. Pentru colecţia ei de sute de pantofi angajează un tâmplar, Dean Proffitt (Kurt Russell), pentru a-i...
 • 12:15 Goana după iubiţel AP
  Thomas Fuentes este un om de afaceri chipes si de succes, care lucreaza in industria cosmetica. El are trei iubite sexy si latine: in Miami, chelnerita Cici, in...
 • 14:00 Paul Blart: Mall Cop AP
  Paul Blart (Kevin James) joaca rolul unui tată divorţat care încearcă să îşi câştige existenţa ca agent de pază într-un mall din New Jersey. El aplică de ani de...
 • 15:45 Ostaticul AP
  Pe cînd se afla pe drum spre locul de vacanţă ideal, Rae (Nia Long) află că logodnicul ei, Michael (Jamie Foxx), a cheltuit banii cu care intenţionau să-şi cumpere...
 • 17:30 Şef sub acoperire
  Te-ai gândit vreodată dacă şeful tău ştie ce se întâmplă într-o zi de muncă? Dacă ştie ce presupun multe dintre slujbele din companie sau dacă ar fi în stare să...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 20:00 Mecanicul 12
  Arthur Bishop (Jason Statham) este un asasin profesionist care acţionează în baza unui set de reguli de la care nu se abate niciodată. Tocmai de aceea, el îşi îndeplineşte...
 • 21:45 Regatul Cerului 12
  În timpul cruciadelor din Evul Mediu, Balian (Orlando Bloom), un tânăr cavaler francez îl întâlneşte pe tatăl său, Godfrey (Liam Neeson), care îi arată ce înseamnă...
 • 00:30 Asasin american 12
 • 02:30 Ostaticul AP
  Pe cînd se afla pe drum spre locul de vacanţă ideal, Rae (Nia Long) află că logodnicul ei, Michael (Jamie Foxx), a cheltuit banii cu care intenţionau să-şi cumpere...
 • 04:00 Amnezie cu surprize AP
  Joanna Stayton (Goldie Hawn) este o bogătaşă plină de toane. Pentru colecţia ei de sute de pantofi angajează un tâmplar, Dean Proffitt (Kurt Russell), pentru a-i...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 09:00 Lia - soţia soţului meu
  "Lia" este un nou serial de ficţiune marca Antena 1, produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după drama turcească "Asla...
 • 12:00 MediCOOL
  Cel mai nou proiect Antena 1, MediCOOL, îşi propune să aducă mai aproape oamenii de medici, pentru a putea primi sfaturi de specialitate. În fiecare săptămână, gazda...
 • 13:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 13:30 Din dragoste pentru căţei
 • 15:30 Chefi la cuţite AP
  Cea mai iubită emisiune culinară revine cu un sezon "de poveste", ce va dezvălui experienţele, dar şi motivaţiile fiecărui concurent. În spatele farfuriilor misterioase...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:00 Te cunosc de undeva!
  "Te cunosc de undeva!", cel mai spectaculos show de transforming, pune în scenă spectacole pe care nu trebuie să le ratezi! Zeci de artişti au urcat pe scena transformărilor...
 • 00:00 Chefi la cuţite AP
  Cea mai iubită emisiune culinară revine cu un sezon "de poveste", ce va dezvălui experienţele, dar şi motivaţiile fiecărui concurent. În spatele farfuriilor misterioase...
 • 03:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 04:00 Brigada Diverse în alertă AP
  An de producţie: România, 1970 Brigada Diverse e prezentă la apel ! De data aceasta vor urmări hoţi de tablouri, falsificatori de bani şi false văduve. Coincidenţa...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Apel la consilier AP
  Din perspectiva experienței de consilier medical, Eva Pavel le va prezenta telespectatorilor soluții și tehnologii inovatoare pentru problemele lor de sănătate...
 • 08:00 Asta-i România! AP
  Pe toate vrem să le cunoaştem şi să nu treacă neobservate. Emisiunea "Asta-i România!" ne prezintă o Românie, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. Întâmplări deosebite...
 • 09:30 Sport, dietă şi o vedetă AP
  Emisiunea "Sport, dieta şi o vedetă" are la bază un program ce se doreşte a fi un stimulent real pentru telespectatori, pentru a face mişcare sub orice formă ar...
 • 10:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 12:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Telespectatorii...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 ROventura AP
  ROventura prezintă locuri pitoreşti, obiective turistice şi activităţi de agrement din România, prin ochii a doi prieteni călători, prezentatorii emisiunii: George...
 • 16:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 18:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 19:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 20:00 Preţul Fericirii AP
  Synopsis: Tânăra şi înverşunata Yildiz (Eda Ece), va avea parte de surprize uriaşe din partea fostului soţ Halit (Talat Bulut) iar reacţia frumoasei femei va fi...
 • 22:30 Autopsie fatală 15
 • 00:30 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:30 În bătaia Inimii
 • 03:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 03:45 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 05:15 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV