Homepage  / Filme Online

15 filme românești pe care să nu le ratezi. Unde le poți vedea

15 filme românești pe care să nu le ratezi. Unde le poți vedea

de Andra Stana,

În ultimii ani, platformele de streaming, atât Netflix, cât și HBO GO, au inclus în portofoliul lor tot mai multe filme românești. De-a lungul timpului, peliculele regizate de români au devenit apreciate de publicul din lumea întreagă. Iată ce filme, vechi și noi, pe care nu trebuie să ratezi!

Top 5 filme clasice românești

Filantropica (2002)

După pelicule precum „Asfalt Tango”, în 1996,  şi „Dolce farniente”, în 1999, regizorul Nae Caranfil a lansat, în 2002, o nouă producţie, „Filantropica”.

Povestea e una autentic românească, cu caractere bine conturate. Profesorul Ovidiu Gorea (Mircea Diaconu) e îndrăgostit de Diana (Viorica Vodă), o tânără de 20 de ani. În căutarea unei surse de venit consistente, Ovidiu e luat sub aripa tartorului cerşetorimii bucureştene (Gh. Dinică). O dată intrat în această „afacere” Ovidiu se vede „însurat” peste noapte cu Miruna (Mara Nicolescu) şi, împreună, cei doi se dau drept un cuplu nevoiaş.

4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007)

Anul 1987. În ultimii ani ai regimului Ceaușescu, două prietene, studente care împart aceeași cameră la cămin, trec printr-o dramă cumplită în momentul în care una dintre ele rămâne însărcinată.

Avortul fiind ilegal pe vremea lui Ceaușescu, fetele se gândesc să închirieze o cameră la un hotel și, cu ajutorul domnului Bebe (Vlad Ivanov), să încerce să rezolve problema. Însă acesta vrea plata “în natură”.

Povestea tabu despre ilegalitatea de a face avort în timpul comunismului a fost primul lungmetraj românesc laureat cu cel mai mare premiu la Cannes, Palme D`or, şi a fost, totodată, cel mai premiat film al anului 2007. Regizorul Cristian Mungiu a obţinut cu „4,3,2” nu mai puţin de cinci trofee la Cannes, la European Film Awards şi la San Sebastián. Filmul se regăsește și pe lista de filme pe care le puteți urmări online, pe Netflix.

Nea Mărin miliardar (1979)

„Nea Mărin miliardar” este una dintre cele mai apreciate comedii româneşti, cu o intrigă şi o distribuţie demne de orice producţie de succes.

Amza Pellea este nea Mărin, un oltean isteţ, vorbăreţ şi plin de umor care pleacă spre litoral să-şi viziteze un nepot, pe Sucă (Sebastian Papaiani). La hotelul unde lucrează acesta din urmă, este cazat şi un miliardar american, Mr. Juvet, care seamănă perfect cu nea Mărin.

Moartea domnului Lăzărescu (2005)

Amuzant, pasional şi tulburător de trist, filmul lui Cristi Puiu, despre umilinţa unui bătrân în spitalele româneşti, a readus în atenţia Cannes-ului filmul românesc. În 2005 pelicula obţine popularitatea festivalurilor şi patru premii la Cannes, Chicago şi la Festivalul de la Namur.

Filmul se regăsește și pe lista de filme pe care le puteți urmări online, pe Netflix.

A fost sau n-a fost? (2006)

La mai bine de 20 de ani de la evenimentele din ’89, un grup de persoane aparent senile încă mai caută un răspuns la această întrebare. O comedie excepţională plină de dramatism în regia lui Corneliu Porumboiu şi recompensată în 2006 cu Caméra d’Or. Filmul se regăsește și pe lista de filme pe care le puteți urmări online, pe Netflix.

Top 5 filme românești pe Netflix

Soldații. Poveste din Ferentari

Filmul regizat de Ioana Mladenovic, după romanul cu același nume scris de Adrian Șchiop, spune povestea lui Adi, un antropolog părăsit de iubita lui, care se mută în cartierul Ferentari din București. Acolo, vrea să documenteze un doctorat despre manele și îl cunoaște și începe o relație romantică cu Alberto, un fost pușcăriaș.

Pelicula, lansată în anul 2017, a fost nominalizată la Premiile Gopo și la mai multe festivaluri internaționale: Hamburg, San Sebastian, Istanbul, TIFF, Trieste și Tromso. „Soldații. Poveste din Ferentari” este disponibil pe Netflix.

Moromeții 2

Ecranizarea romanului scris de Marin Preda, lansată 2018, urmăresc povestea lui Ilie Moromete, țăran din Siliștea Gumești, și a familiei sale, după Al Doilea Război Mondial. Rolul principal este interpretat de Horațiu Mălăele.

„Moromeții 2” poate fi urmărit pe Netflix.

Coborâm la prima

Un metrou se blochează între stații în dimineața după incendiul de la Colectiv. Filmul urmărește reacțiile și interacțiunile dintre călătorii provenind din diferite medii sociale și culturale, arătând că „suntem străini până când cineva ne aduce împreună”. La finalul călătoriei, fiecare iese din vagon schimbat. Un film lansat în anul 2018, cu Bebe Cotimanis, Teodora Mareș, Adrian Păduraru, Emilian Oprea. 

Touch Me Not / Nu mă atinge-mă

Câștigător al premiului Ursul de Aur la Berlinale, în 2018, filmul regizat de Adina Pintilie este o cercetare despre intimitate. Pelicula urmărește călătoriile emoționale ale unui regizor și ale personajelor sale.

Balanța – The Oak

Nela (Maia Morgentern), fiica unui fost colonel de Securitate, se mută în provincie, după moartea tatălui ei, și îl cunoaște pe Mitică (Răzvan Vasilescu), un medic la spitalul local plin de visuri și optimism. Filmul lui Lucian Pintiliea avut premiera în 1992 și a fost relansat în format 4K, în 2020.  „Balanța” / „The Oak”poate fi văzut pe Netflix.

Top 5 filme românești pe HBO Go

Colectiv

Numit documentarul european al anului, la Premiile Academiei Europene de Film, documentarul „Colectiv” regizat de Alexander Nanău arată schimbarea societății românești, după incendiul din clubul Colectiv din 2015.

Filmul documentar a primit recenzii pozitive pe plan internațional, la festivaluri renumite, la Toronto și Veneția, iar revista Rolling Stone l-a desemnat cel mai bun film al anului 2020. „Colectiv” a fost propus la două secțiuni ale Premiilor Oscar: cel mai bun documentar și cel mai bun lungmetraj străin. În final, a rămas cu cele două nominalizări.

„Colectiv” este disponibil pe HBO GO.

Acasă – My Home

Filmul realizat de Radu Ciorniciuc spune povestea familiei Enache, care a trăit 20 de ani în Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată: Parcul Natural Văcărești, primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul a urmărit viața familiei.

Filmul „Acasă” a fost premiat la Festivalul Sundance, la începutul anului 2020. „Acasă. My Home” poate fi văzut pe HBO GO. 

Câini

Filmul regizat de Bogdan Mirică îi are în distribuție pe Dragoș Bucur, Gherghe Visu și Vlad Ivanov. Pelicula a fost lansată în anul 2016.

Pelicula, pe care o puteți urmări pe HBO Go, spune povestea lui Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din România rurală. Aici vrea să vândă pământul moștenit de la bunicul lui care a murit de curând. Aici Roman este expus la o serie de evenimente bizare și descoperă că bunicul lui era un mafiot local. Ca să vândă pământul, Roman trebuie să se confrunte cu „oamenii” bunicului, conduși de Samir. Între timp, Hogas, polițistul local, investighează cazul găsirii unui picior tăiat, dar, de fapt, el vrea să se răzbune cu orice preț pe Samir, inamicul lui de o viață.

Holy Father

Regizorul Andrei și iubita lui, Paula, află că vor deveni părinți. În timp ce viitoarea mamă se chinuie cu modele nu tocmai merituoase în propriul ei cămin distrus, viitorul tată trebuie să se împace cu propriul său tată, demult dispărut, care acum e călugăr pe muntele Atos. Vizitele lui Andrei la mânăstire încearcă să rezolve misterul plecării tatălui său când Andrei avea doar șase ani. Oare asta e cheia învățării cum să devină tatăl pe care nu l-a avut niciodată? Între timp, pe măsură ce sarcina avansează, căutarea răspunsurilor și reconcilierii fac loc pentru ceva mult mai semnificativ: sosirea unei fetițe frumoase.

Documentarul regizat de Andrei Dăscălescu a fost lansat în 2021.

Cinema, mon amour

Filmul de la HBO Go prezintă povestea lui Victor Purice, manager, fost operator și cinefil împătimit, și a celor două angajate ale sale, Cornelia și Lorena. Aceștia luptă pentru a păstra deschis cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamț. Cum a trăit „epoca de aur” a cinematografiei, Victor visează să aducă înapoi zilele de glorie, dar se chinuie să țină pasul cu noua realitate. Seamănă cu lupta lui Don Quijote, această încercare a sa de a păstra o sală pentru care nu primește ajutor din partea statului. Deși familia lui Victor trăiește în Italia de mai bine de 8 ani, el refuză să li se alăture deoarece nu se poate despărți de locul unde și-a petrecut cea mai mare parte a vieții. Victor e convins că dacă ar pleca, cinematograful ar avea același destin ca majoritatea cinematografelor din România.

VEZI PROGRAMUL TV
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 07:00 Ştirile PRO TV
  La fiecare final de săptămână, Cosmin Stan va face cuplu cu Andreea Marinescu sau Lavinia Petrea şi împreună le vor aduce telespectatorilor cele mai importante ştiri...
 • 10:00 Doctor de bine
  Află sfaturile medicilor invitați și vezi care sunt cele mai bune căi de tratament, dar și de prevenție, pentru o arie largă de boli, atât la copii, cât și la adulți....
 • 10:30 Arena bucătarilor AP
  Arena Bucătarilor este o emisiune pentru profesionişti şi pasionaţi de bunătăţuri, care vă invită să pătrundeţi în lumea nevăzută a gastronomiei. Această emisune...
 • 11:00 Angry Birds - Filmul AP
 • 13:00 Apropo TV
  "Apropo" este unul dintre cele mai folosite cuvinte din vocabularul românilor. Fie ca sunt în maşină, la serviciu, acasă, pe stradă sau pur şi simplu aleg un iaurt...
 • 14:00 Legile atracţiei AP
 • 15:45 Jaf... la turnul mare AP
  Josh Kovaks (Ben Stiller) este managerul uneia dintre cele mai luxoase cladiri din New York. Intr-o zi afla ca a pierdut economiile lui de o viata si ale subordonatilor...
 • 18:00 România, te iubesc!
  Paula Herlo, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu şi Rareş Năstase caută şi informează publicul din toată România despre adevăruri pe care mulţi le-ar dori ascunse:...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 20:00 Marele zid 12
 • 22:00 Stuber: Detectiv de nevoie 15
 • 00:00 Apropo TV
  "Apropo" este unul dintre cele mai folosite cuvinte din vocabularul românilor. Fie ca sunt în maşină, la serviciu, acasă, pe stradă sau pur şi simplu aleg un iaurt...
 • 01:00 Jaf... la turnul mare AP
  Josh Kovaks (Ben Stiller) este managerul uneia dintre cele mai luxoase cladiri din New York. Intr-o zi afla ca a pierdut economiile lui de o viata si ale subordonatilor...
 • 03:00 Legile atracţiei AP
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 09:00 Casa Zurli
  Trupa-fenomen pentru copii, Gaşca Zurli, aduce lumea magică din spectacolele lor în Casa Zurli, o producţie marca Antena 1. Cu ajutorul personajelor atât de îndrăgite...
 • 10:00 Neatza de weekend
 • 13:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 14:00 Hello Chef!
  Antena 1 lansează un nou proiect de cooking - Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef - Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie...
 • 15:00 Asia Express AP
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:00 iUmor 12
  Cel mai "nebun" juriu din televiziune, format din Delia, Cheloo şi Mihai Bendeac caută cel mai amuzant român în emisiunea "iUmor", de la Antena 1. De la momente...
 • 22:15 I mai mult iUmor 15
  "iMai mult Umor" este povestea nevăzută din spatele produsului finit iUmor, este spectacolul din spatele spectacolului, a spus Vlad Drăgulin. Actorul va urmări tot...
 • 22:30 Misiune imposibilă: Naţiunea secretă 12
  Odată cu dezmembrarea unităţii IMF şi cu Ethan rămas fără sprijin oficial, echipa se confruntă acum cu o reţea de agenţi extrem de bine pregătiţi numită Sindicatul....
 • 01:00 Familie de-a gata AP
  Când Pete şi Ellie decid că e timpul să-şi facă o familie, ajung fără să vrea în lumea adopţiilor. Şi, când ajung să cunoască un trio de fraţi, care include şi o...
 • 03:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 04:00 Singur acasă AP
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • 08:00 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 08:30 Bucataria lui Arda AP
  Cele mai interesante rețete vor fi prezentate într-o manieră inedită şi prietenoasă de un specialist în arta culinară. Telespectatorii au parte de un spectacol culinar...
 • 09:30 Sport, dietă şi o vedetă AP
  Emisiunea "Sport, dieta şi o vedetă" are la bază un program ce se doreşte a fi un stimulent real pentru telespectatori, pentru a face mişcare sub orice formă ar...
 • 10:00 ROventura AP
  ROventura prezintă locuri pitoreşti, obiective turistice şi activităţi de agrement din România, prin ochii a doi prieteni călători, prezentatorii emisiunii: George...
 • 10:30 Gust din România cu Sam şi Frank AP
  Ia parte la o călătorie culinară prin toată ţara împreună cu, Chef Samuel Le Torriellec şi Chef Frank Oehler. Vom ajunge prin intermediul acestora in diferite comunități...
 • 11:00 Apel la consilier AP
  Din perspectiva experienței de consilier medical, Eva Pavel le va prezenta telespectatorilor soluții și tehnologii inovatoare pentru problemele lor de sănătate...
 • 11:30 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Telespectatorii...
 • 13:00 ROventura AP
  ROventura prezintă locuri pitoreşti, obiective turistice şi activităţi de agrement din România, prin ochii a doi prieteni călători, prezentatorii emisiunii: George...
 • 13:30 Destepti cu banii AP
  "Deştepţi cu banii", prezentată de Graţiela Teohari Duban şi Vladimir Drăghia, un quiz show cu întrebări din domeniul financiar, îşi propune să le ofere telespectatorilor...
 • 14:30 Asta-i România! AP
  Pe toate vrem să le cunoaştem şi să nu treacă neobservate. Emisiunea "Asta-i România!" ne prezintă o Românie, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. Întâmplări deosebite...
 • 16:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 18:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Christian...
 • 19:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 20:00 Roata norocului AP
  Concurenţi norocoşi, premii uriaşe, adrenalină, muzică şi divertisment de calitate, acestea sunt ingredientele perfecte pentru serile de duminică, la "Roata Norocului".
 • 22:30 40 de întrebări cu Denise Rifai AP
  40 de întrebări adresate unui invitat, două minute pentru a răspunde la fiecare dintre acestea, într-o întâlnire revelatoare cu un jurnalist experimentat: Denise...
 • 01:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 02:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 04:15 Asta-i România! AP
  Pe toate vrem să le cunoaştem şi să nu treacă neobservate. Emisiunea "Asta-i România!" ne prezintă o Românie, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. Întâmplări deosebite...
 • 05:30 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV