Homepage  / Ultimul număr

Trandafiri sau ciulini?

Trandafiri sau ciulini?

de Redactia Tvmania

Orgoliile vor rabufni iarasi in Insula: trufasul Albion ii intalneste sambata pe ambitiosii munteni din Scotia, in debutul celei mai vechi competitii intertari din lume: Turneul celor Sase Natiuni la rugby.

Intre Anglia si Scotia, meciurile de rugby n-au fost si nici nu vor fi vreodata doar simple intalniri sportive. Pentru doua natiuni supuse reginei, dar niciodata infratite, rugbyul este prelungirea simbolica, pe terenul de joc, a unei rivalitati milenare.
In 1823, pe vremea cand in Tarile Romane ecourile revoltei lui Tudor Vladimirescu inca nu se stinsesera, Anglia inventa rugbyul. Tot englezilor le era dat sa traiasca si amaraciunea infrangerii in primul meci international din istorie, pe 27 martie 1871, tocmai in fata Scotiei.
De atunci, cele doua natiuni isi dau intalnire la fiecare inceput de an. Acum mai bine de 125 de ani, Anglia, Scotia, Irlanda si Tara Galilor au organizat primul campionat intertari din lume. Dupa alaturarea Frantei, in 1910, competitia, transformata in Turneul celor Cinci Natiuni, a devenit una dintre cele mai respectate si urmarite de pe glob. Aproape un secol de status-quo a luat sfarsit in 2000, cand, in primul rand din ratiuni financiare, celor cinci mari natiuni rugbystice europene li s-a alaturat Italia.
Editia din acest an a Turneului celor Sase Natiuni are o importanta marita de apropierea Cupei Mondiale, care va incepe in septembrie, in Franta.

Revansa
Pe Twickenham, „trandafirii” au de luat si o revansa. Anul trecut, la Edinburgh, „ciulinii” i-au invins cu 18-12. Un esec usturator pentru cea mai galonata nationala din Turneul celor Sase Natiuni si detinatoarea titlului mondial. Scotienii sunt, pe de alta parte, la fel ca intotdeauna: imprevizibili. Capabili sa bata cele mai importante echipe europene, Anglia si Franta, pentru a strica apoi totul cu infrangeri la scor in fata unor outsideri.
Capitanul scotienilor, Chris Paterson, a sunat deja goarna, chemandu-si echipa sa stranga randurile. Victoria de anul trecut a fost una colosala, dar „ciulinii” n-au invins la Londra din 1983, iar campionii lumii sunt mai decisi ca oricand sa-i arate noului antrenor, Brian Ashton, ca merita un loc in lotul pentru Cupa Mondiala din toamna. „Unii cred ca Twickenham nu mai e fortareata de pe vremuri, dar o victorie acolo e teribil de greu de obtinut”, a avertizat Paterson. Anglia vine dupa un an catastrofal, presarat cu infrangeri rusinoase, care au dus la debarcarea fostului antrenor, Andy Robinson.
Paterson stie ce vorbeste. Englezii pregatesc rafuiala in stilul lor inconfundabil: indarjit, metodic si cu profesionalism. Dupa opt infrangeri in ultimele noua meciuri, lucrurile s-au schimbat. Ashton, noul tehnician, l-a numit pe Phil Vickery capitan de echipa. „Toata lumea e foarte nerabdatoare. Par a fi asteptari imense de la aceasta editie a turneului, iar Anglia este in centrul atentiei. E un nou antrenor, o noua echipa si un nou capitan. Cu totii sunt curiosi sa vada ce poate aceasta echipa a Angliei. E o presiune enorma, dar noi o resimtim intr-un sens pozitiv. |i asteptam pe scotieni…”, a anuntat deja Vickery.
Sambata, 3 februarie, pe Twickenham, vecinii din Nord vor fi asteptati nu numai de rugbystii englezi, ci si de 82.000 de spectatori. Pentru ei, fericitii care au reusit sa cumpere tichetele puse in vanzare inca din septembrie anul trecut, a sosit vremea revansei.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te