Homepage  / Cinema

„Treasure”, tot ce știm despre filmul cu Lena Dunham și Stephen Fry. Cum a fost primit la Festivalul de la Berlin. Poveste, trailer

„Treasure”, tot ce știm despre filmul cu Lena Dunham și Stephen Fry. Cum a fost primit la Festivalul de la Berlin. Poveste, trailer

de Andreea Hentea,

Prezentat la Festivalul internațional de film de la Berlin (desfășurat între 15 și 25 februarie), filmul „Treasure” (2024) prezintă povestea unei femei tinere și a tatălui său, interpretați de doi actori de excepție: Stephen Fry și Lena Dunham.

Prezențe destul de rare pe ecrane, talentații Stephen Fry („Sandman”, „Fluturi în stomac”) și Lena Dunham („Fetele”) sunt parteneri în filmul „Treasure”, regizat de cineasta germană Julia von Heinz și prezentat recent la prestigiosul Festival de film de la Berlin. Povestea, construită în ton de comedie dramatică, înfățișează un tată – supraviețuitor al Holocaustului – și o fiică plecați într-o călătorie în Polonia pentru a afla mai multe despre istoria familiei lor, scrie hollywoodreporter.com.

Situată în 1991, la scurt timp după ce locurile unor tragedii istorice precum Auschwitz-Birkenau au putut fi vizitate mai ușor de supraviețuitorii Holocaustului și de urmașii lor, coproducția germano-franceză „Treasure” ecranizează romanul „Too Many Men”, al autoarei australience Lily Brett, și este regizat de Julia von Heinz, ale cărei două filme anterioare apreciate („Nothing Else Matters” și „Iar mâine, lumea întreagă” / „Und morgen die ganze Welt ”) explorau, de asemenea, consecințele Holocaustului asupra generațiilor ulterioare, scrie hollywoodreporter.com despre film.

Când scriitoarea australiană Lily Brett și-a publicat romanul „Too Many Men”, în 2001, criticii s-au mirat de tonul lejer și comic pe care aceasta a reușit să îl imprime unui roman despre impactul tragic al Holocaustului, transmis de la o generație la alta. Familiile au glumele lor obișnuite – se ceartă peste masă, pot avea personaje amuzante, dar sub toate acestea există o conștiință a durerii. Nu este un echilibru ușor de găsit, ca scriitor, scenarist sau ca actor, a scris și deadline.com.

Prin urmare, când Julia von Heinz a început să lucreze la ecranizarea romanului „Too Many Men”, a găsit o echipă de vis în Stephen Fry și Lena Dunham, doi actori care se simt la fel de bine jucând comedie și dramă, care sunt, de asemenea, scenariști desăvârșiți și puteau colabora la dezvoltarea scenelor lor. Când i-a văzut întâia oară pe Fry și Dunham împreună, regizoarea Julia von Heinz a spus că „arătau deja ca tată și fiică”.

Despre amintiri și regrete

În filmul „Treasure”, Ruth (Lena Dunham), o jurnalistă americană, călătorește în Polonia împreună cu tatăl ei, Edek Rothwax (Stephen Fry), pentru a-și vizita locurile copilăriei. Dar Edek, un supraviețuitor al Holocaustului, refuză să-și retrăiască trauma și sabotează călătoria creând, fără să vrea, momente amuzante. Scenariul scris de Julia von Heinz și de soțul și colaboratorul ei, John Quester, imaginează tot felul de situații neprevăzute, provenite din diferențele de temperament și de scopuri ale celor două personaje principale.

Sociabil și foarte inteligent, Edek era tânăr când a fost eliberat din lagăr și a plecat în America împreună cu soția lui (de la moartea căreia se împlinește un an în prezentul acțiunii din film). Edek ar vrea ca trecutul lui să rămână îngropat și să trăiască doar în prezent, numai că anxioasa lui fiică, Ruth (Dunham), jurnalist muzical (care, după cum le spune Edek tuturor, a făcut cândva un interviu cu Rolling Stones), își dorește cu disperare să se conecteze la istoria tragică a familiei lor. Ideea ei este de a face această întreagă călătorie în Polonia, la Lodz, pentru a vedea casele în care au crescut Edek și regretata lui soție, fabrica pe care familia lor o deținea, apoi chiar lagărul de la Auschwitz-Birkenau. Desigur, tatăl și fiica se ceartă încă de când avionul aterizează la Varșovia, după ce Edek pierde trenul plătit în avans și găsește un șofer de taxi amabil, Stefan (Zbigniew Zamachowski), care acceptă să le fie alături în toată călătoria.

O mare parte din conflictul celor două personaje principale provine din felul în care Edek (care vorbește fluent poloneza) se înțelege cu localnicii, în timp ce suspicioasa Ruth nu vede în jur decât antisemitism camuflat sub falsă amabilitate. Ajunși în casa copilăriei lui Edek, cei doi sunt nevoiți să răscumpere, la prețuri foarte umflate, lucruri despre care Edek știe clar că aparținuseră familiei sale.

Excepționalul Stephen Fry, considerat o comoară națională în Regatul Unit, a învățat poloneza pentru acest rol în care o vorbește într-o parte considerabilă a filmului. Deși partiturile celor doi actori nu au fost considerate la fel de reușite și unitare de-a lungul poveștii, au fost foarte apreciate scenografia și costumele, care reconstituie Polonia post-comunistă de la începutul anilor ’90 până la cel mai subtil nivel, de la tunsorile bărbaților la decorațiunile din camerele de hotel și la modul în care toată lumea fuma peste tot în acea epocă.

Prezentul revizitează trecutul

Filmul „Treasure” a fost asemănat de un cronicar de la firstshowing.net cu un alt titlu care a avut premiera în 2024, în ianuarie, la Festivalul de film de la Sundance. Este vorba, conform site-ului menționat, despre „A Real Pain” (2024), scris și regizat de Jesse Eisenberg (care joacă și rolul principal), recompensat cu premiul pentru scenariu la Sundance.

Filmul înfățișează povestea a doi veri (jucați de Jesse Eisenberg și Kieran Culkin) care călătoresc în Polonia după moartea bunicii lor pentru a afla de unde au venit și ajung să se alăture unui tur al Holocaustului. Ambele filme, s-a scris, implică americani care călătoresc în Polonia, într-un tur istoric, pentru a-și găsi rădăcinile și chiar oameni pe care i-au cunoscut înainte de a pleca de acolo. Ambele au personaje cu reacții diferite la întâmplările prin care trec, anumite glume despre turiștii care vizitează Polonia și diverse incursiuni în locuri emblematice pentru istoria zbuciumată pe care eroii au trăit-o cândva.

În timp ce „Treasure” se bazează însă pe o poveste adevărată și se inspiră dintr-o călătorie reală făcută de o femeie și de tatăl ei în Polonia imediat după căderea Cortinei de Fier, „A Real Pain” este doar inspirat, într-o măsură din istoria familiei lui Jesse Eisenberg și din experiențele sale. Filmul acestuia reconstituie versiunea reală a întoarcerii sale în Polonia, casa în care s-a filmat fiind casa în care locuise bunica lui cu ani în urmă. Ambele filme au un personaj mai calm și liniștit, care încearcă să înțeleagă trecutul, alături de un personaj zgomotos și nerăbdător, interesat de trecut, dar exasperat deseori de ceea ce îi oferă momentele călătoriei.

Sursa foto: Hepta

Citește și:

Cel mai nou VIDEO
PE ACELAȘI SUBIECT
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton