Prezența lui Andrei Ujică la TIFF.24 va include o proiecție specială a filmului TWST – Things We Said Today, un masterclass și întâlniri cu publicul.
Cine este Andrei Ujică
Până la începutul anilor ’80, când a emigrat în Germania, Andrei Ujică a publicat versuri, eseuri și proză. Alături de poetul Șerban Foarță, a contribuit și la texte pentru trupa Phoenix.
Debutul său în cinema a fost marcat de filmul Videogramele unei revoluții (1991), realizat împreună cu artistul german Harun Farocki. Acest film, construit aproape exclusiv din materiale de arhivă, urmărește revoluția din decembrie 1989 și căderea regimului Ceaușescu. Este un clasic al cinematografiei documentare și o analiză profundă a modului în care media reprezintă istoria.
Andrei Ujică spunea despre secolul XX:
„Este unul filmic. Însă doar camera video, cu posibilitățile ei sporite în ceea ce privește durata înregistrării și mobilitatea, poate duce la îndeplinire procesul de filmare a istoriei. Cu condiția, desigur, să existe istorie”
Alte lucrări importante
- Out of the Present (1995) documentează prăbușirea Uniunii Sovietice din perspectiva cosmonautului Serghei Krikalev, aflat în spațiu, pe stația MIR, în timp ce pe Pământ URSS înceta să mai existe.
- Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (2010) este un film de montaj impresionant, creat cu ajutorul Danei Bunescu. Filmul este compus din peste o mie de ore de arhivă ce acoperă 25 de ani din viața fostului lider comunist, de la ascensiune până la execuție.
- În 2005, Ujică a contribuit cu un film DVD la expoziția Unknown Quantity, despre conversațiile dintre filosoful Paul Virilio și jurnalista Svetlana Alexievich, în contextul dezastrului de la Cernobîl.
- În 2006, a fost unul dintre cei trei autori omagiați în secțiunea 3×3 la TIFF.

VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5
TWST – Things We Said Today
Anul trecut, Andrei Ujică a lansat TWST – Things We Said Today, cel mai personal proiect al său, la care a lucrat peste 10 ani împreună cu Dana Bunescu. Filmul, o combinație între imagini de arhivă, animații și efecte vizuale, reconstruiește weekendul 13-15 august 1965, când The Beatles au susținut concertul legendar de pe Shea Stadium, New York.
Filmul este narat din perspectiva a doi adolescenți și marchează împlinirea unui vis mai vechi al regizorului: să realizeze un film american despre o mare trupă pop.
Andrei Ujică mărturisește:
„Cum le-am spus tinerilor actori newyorkezi ale cǎror voci le-am înregistrat pentru film, nu contează cât durează să-ți împlinești un vis, principalul e să reușești înainte să-l uiți.”
Premiul de Excelență la TIFF.24
Premiul de Excelență, oferit de Nova Power & Gas, îi va fi înmânat regizorului Andrei Ujică la Gala de Închidere a TIFF.24.
Programul complet al festivalului va fi anunțat în curând și va cuprinde peste 200 de filme, cine-concerte și evenimente diverse.
Citește și: TIFF 2025 începe cu un omagiu pentru Florin Piersic și proiecția filmului „Christy”, premiat la Berlinale
Despre TIFF
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania, cu sprijinul unor instituții și parteneri importanți, precum Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Primăria Cluj-Napoca, Institutul Cultural Român și alții.
Festivalul se desfășoară sub egida UNESCO City of Film și este prezentat de Banca Transilvania, având ca partener media principal PRO TV.