Homepage  / Timp liber

Ce filme nu trebuie să ratezi la festivalul de film american care i-a căzut cu tronc chiar și lui Steven Spielberg

Ce filme nu trebuie să ratezi la festivalul de film american care i-a căzut cu tronc chiar și lui Steven Spielberg

de Doinel Tronaru,

Festivalul de Film American Independent, aflat la cea de-a 6-a ediție, revine pe ecranele bucureștene în perioada 15-21 aprilie. Toate încasările de anul acesta vor merge către refugiații ucraineni, iar ideea i-a plăcut atât de mult celebrului Steven Spielberg încât a acceptat să stea la taclale, timp de peste o oră, prin Zoom cu cinefilii români. Se dă și filmul “Maidan”, o filmare “la cald” a evenimentelor din 2014 care-au dus la actualul război.

Cel mai important festival de film al primăverii începe vineri la București, cu proiecții în două săli de cinema (Cinema Muzeul Ţăranului și Cinema Elvire Popesco) și cu numeroase evenimente paralele desfășurate în sala teatrului Apollo 111.

Dedicat filmului american “cel mai nou”, din zona cinemaului independent și de artă, American Independent Film Festival (AIFF) nu este o noutate, dar de data aceasta a atras și atenția celebrului regizor de peste Ocean Steven Spielberg.

Organizat de echipa care stă și în spatele Festivalului “Les Films de Cannes à Bucarest”, la inițiativa regizorului premiat cu distincția supremă a festivalului Cristian Mungiu, ca un “frate mai mic” al evenimentului din toamnă, festivalul filmului american a crescut de la an la an, ajungând la cea de-a șasea ediție.

După șase ani și-o pandemie, ediția din acest an trebuie să țină cont însă și de actualitatea cea mai fierbinte. Astfel, toate veniturile obținute din vânzarea biletelor AIFF6 vor fi donate către refugiații ucraineni (dar și în sprijinul animalelor lor de companie).

Mai mult, una dintre zilele festivalului va fi dedicată proiecției unor filme care trebuiau să fie prezentate la festivalul de același gen de la Kiev, care a fost anulat anul acesta din cauza războiului.

Impresionat de generozitatea echipei românești, marele regizor american Steven Spielberg a acceptat invitația organizatorilor de a intra într-un dialog cu publicul cinefil din România.

Evenimentul se va desfășura vineri, 15 aprilie, când la Cinema Elvire Popesco, după proiecția filmului “West Side Story” (cel mai nou film al regizorului, câștigător de Oscar), va avea loc o conversație moderată de criticul de film Andrei Gorzo.

Spectatorii români îi vor putea adresa propriile întrebări celebrului cineast, completând un formular aflat pe site-ul festivalului (filmedefestival.ro), după achiziționarea unui bilet. Dialogul se va desfășura prin Zoom și va dura în jur de o oră, iar Steven Spielberg speră să-și aducă astfel contribuția la sprijinirea refugiaților ucraineni.

5 filme de neratat la această ediție a festivalului

Filmele din selecție s-au bucurat de aprecierea criticilor și a publicului la festivaluri precum Sundance, Veneția, Deauville, Cannes sau Berlin și sunt însoțite de retrospective, proiecții speciale și evenimente paralele – printre care un masterclass cu celebrul scenarist Răzvan Rădulescu (“Moartea domnului Lăzărescu”), care va avea loc miercuri, 20 aprilie, la Apollo 111.

Unele dintre titluri au rulat la noi în cinematografe (cum e “West Side Story”), altele vor intra, dar pentru cea mai mare parte dintre ele festivalul este singura ocazie de a le vedea pe ecran mare. Iată o selecție personală de 5 filme din program, cele pe care nu trebuie să le ratezi cu nici un chip la această ediție.

“Maidan” (documentar, Ucraina-Olanda, 2014; 130 minute)

Filmul este realizat, chiar în anul demonstrației Euro Maidan și al începutului războiului din Donbas, de cunoscutul cineast Sergei Loznitsa, poate cel mai important regizor aflat în viață care provine din fostul spațiu sovietic, autor al unor capodopere precum “My Joy” (2010), “Austerlitz” (2016), “Sfioasa” (2017) și “Donbass” (2018), care-au fost prezentate și pe marile noastre ecrane. Loznitsa montează în “Maidan”, în stilul său atât de special, imagini filmate în iarna 2013-2014, pe parcursul manifestației gigantice și maraton din Kiev care a dus la înlăturarea președintelui de la acea vreme, unele dintre ele foarte sângeroase. Pe principiul “avalanșei”, evenimentele s-au acumulat de-atunci și au condus la războiul la care asistăm în prezent.

Când și unde: joi, 21 aprilie, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco.

“E.T. Extraterestrul” (SUA, 1982; 115 minute)

Este o proiecție specială, în cadrul retrospectivei Steven Spielberg, cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a premierei peliculei. Povestea micului extraterestru și a copiilor de pământeni care-l ajută să “se-ntoarcă acasă” nu și-a pierdut nimic, după trecerea celor patru decenii, din prospețime și rămâne unul dintre cele mai bune filme din istorie. Chiar dacă ați mai văzut filmul regizorului american, este o rară ocazie de a-l vedea pe ecran mare și a-i sesiza astfel întreaga poezie. Și, dacă este cazul, trebuie neapărat să vă luați copiii la cinema, pentru ca să descopere la rândul lor această capodoperă nemuritoare (copiii vor avea, de altfel, intrarea liberă).

Când și unde: sâmbătă, 16 aprilie, ora 13.00, Cinema Muzeul Ţăranului.

“The French Dispatch” (SUA-Germania, 2021; 107 minute)

Este cel mai recent film, prezentat în competiția Festivalului de la Cannes de anul trecut, al celebrului regizor american Wes Anderson, realizator al unor filme deja clasice precum “The Royal Tenenbaums” (2001), “Moonrise Kingdom” (2012) sau “The Grand Budapest Hotel” (2014). Conform prezentării, filmul “aduce la viață povești publicate în ultimul număr al unei reviste americane dintr-un oraș francez ficțional al secolului al XX-lea”, și ne putem aștepta la o nouă explozie de imaginație și de rafinament vizual, specifică regizorului american. În plus, filmul prezintă o “avalanșă”de staruri în distribuție: Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Bill Murray și Owen Wilson.

Când și unde: sâmbătă, 16 aprilie, ora 20.30, Cinema Muzeul Ţăranului.

“Duel” / “Duel pe autostradă” (SUA, 1971; 90 minute)

Este unul dintre primele filme realizate de Steven Spielberg, înainte de marile filme care l-au consacrat, o producție de televiziune, de fapt, dar care s-a dovedit unul dintre cele mai bune thrillere din istorie, arătând deja teribilul talent al tânărului, la acea vreme, regizor. Printr-un miracol, filmul a rulat și pe marile ecrane din România comunistă, sub titlul de mai sus. Scenariul este semnat de celebrul scriitor de science fiction Richard Matheson, iar tensiunea este maximă, deși pe ecran îl avem doar pe un singur interpret principal, actorul Dennis Weaver (“Un șerif la New York”), al cărui personaj este terorizat de șoferul unui camion masiv – TIR i-am spune noi –, un individ care nu-și arată niciodată fața. Avertiment asupra pericolelor mașinismului excesiv sau un pur joc de virtuozitate tehnică al tânărului autor? După 50 de ani de la premieră, răspunsul nu a fost încă tranșat, dar asta nu trebuie să vă împiedice să mergeți să savurați, pe ecran mare, această “bijuterie” cinematografică.

Când și unde: luni, 18 aprilie, ora 18.00, Cinema Muzeul Ţăranului.

“Red Rocket” (SUA, 2021; 128 minute)

Sean Baker, realizatorul acestui film, este unul dintre cei mai apreciați regizori americani contemporani realmente “independenți” și a “dat lovitura”, acum cinci ani, cu impresionanta dramă “The Florida Project” (prezentată tot la AIFF și apoi distribuită pe marile ecrane). Filmul actual este considerat “teribil de îndrăzneț” și îl prezintă pe actorul Simon Rex în rolul “haios” al unui escroc (“hustler”, spun americanii) care-și “face veacul” în orășelul său natal. Este, de altfel, filmul de deschidere al festivalului, care va fi proiectat vineri seară.

Când și unde: vineri, 15 aprilie, ora 20.00, Cinema Muzeul Ţăranului; duminică, 17 aprilie, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco.

Credit foto: AIFF / The Shape of E

Urmărește-ne pe Google News
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 21:30 Imperiul Leilor
  "Imperiul leilor" este o emisiune adresată celor ce vor să se lanseze în lumea afacerilor. Tinerii antreprenori care doresc să vadă cum ideea lor de afaceri prinde...
 • 23:30 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 00:00 Recompensă cu bucluc 12
  Filmul prezinta povestea lui Milo (Gerard Butler), un vanator de recompense, care primeste misiunea de a aresta si a aduce in fata justitiei o femeie care a savarsit...
 • 02:15 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 03:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Andra Petrescu, Andreea Țopan și Valentin Butnaru fac echipă la pupitrul Observator Antena 1, de la ora 12.00. Programul s-a impus drept lider al segmentului orar...
 • 14:00 Poveşti de familie AP
  Serialul "Poveşti de familie" este o antologie de poveşti inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească. Bazat pe formatul internaţional...
 • 15:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 17:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 România are Roast AP
  Aventura Pârșilor circumspecți prin România continuă. Câștigătorii primei ediții România are Roast vor ajunge de această dată în Banat, unde vor căuta cele șapte...
 • 00:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 00:30 Status Update AP
  Viaţa adolescentului Kyle Moore este dată peste cap de divorţul părinţilor lui. Aflat acum într-un oraş şi un liceu noi, Kyle se străduieşte să se adapteze. Într-o...
 • 02:30 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 03:15 Poveşti de familie
  Serialul "Poveşti de familie" este o antologie de poveşti inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească. Bazat pe formatul internaţional...
 • 04:00 Surorile
  Serialul turcesc "Surorile - Kardeş Çocuklari" aduce în centrul poveştii două surori: Ümran (Ayca Bingöl), care trăieşte un trai modest la sat alături de fiica ei...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 07:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D le oferă telespectatorilor informațiile de care au nevoie în fiecare dimineață. La pupitul grupajului informativ de la ora 07:00 se va afla Cristina...
 • 08:00 Dimineaţa cu noi AP
 • 10:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 17:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Mă numesc Züleyha AP
  "Mă numesc Züleyha" înfăţişează istoria unei iubiri unice, care se derulează în Istanbulul anilor '70, şi continuă pe tărâmurile fertile ale zonei Çukurova, Adana...
 • 22:30 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 00:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:00 Mă numesc Züleyha
  "Mă numesc Züleyha" înfăţişează istoria unei iubiri unice, care se derulează în Istanbulul anilor '70, şi continuă pe tărâmurile fertile ale zonei Çukurova, Adana...
 • 03:45 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • 04:15 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 05:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 06:30 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 06:45 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV